Taj ec me nervira stalno,vazda nesto kvari :) gfs ili ec. Odlucite se. Sta ide u prilog jednom a sta drugom? Koji je pouzdaniji? Madjo stoji iza ec,to mi zvuci opasno. :)
Nije to jednostavno, kilometri racuna su u programu oba modela, i oni su najbolji .. gfs radi vise parametara, doduse, ali ec je, bar za Evropu i nas, pouzdaniji na vecinu distanci, vrlo male greske pravi, do 5-6 dana je odlican .. ali .. ima razloga zbog cega Bole, ja i jos poneko volimo gfs ;D postoji odredjena distanca, malo dalja, do 10-ak dana, sa koje on moze da iscrta, s vremena na vrijeme, ono sto niko ne moze .. da li se tada akcentuju bolje neki parametri u inputima koje on favorizuje, ili je nesto drugo u pitanju, ko zna .. ali ima situacija kad je pravi snajper. Inace nama cesto daje ljepsu zimsku idilu, iz nekog razloga, u ovom periodu, od koje obicno ne bude nista :D ec ti je znatno pouzdaniji (ako Madjo vidi, ovo sam greskom napisao), pa se mozes oslanjati na njega. Ako gfs ne ubode neku situaciju iz daljine, onda je do nedelju dana obicno ec crta bolje, da bi se poslednjih nekoliko dana nasli .. ako se poklope, to je to, i mozes koristiti set parametara za koje znas da ce biti dobri, od temp po visini, do vjetra, ocekivanog rasporeda padavina itd ... zato je najbitnije da se poklope modeli, pogotovo ta dva .. imas japance, jma, koji su pregrubi, i prostorno i vremenski, ponekad do neupotrebljivosti .. kanadjane GEM, koji su .. prosjecni .. ukmo i dwd, Engleze i Njemce, koji su ok, ali uspjesno rade malo krace distance .. nogaps, koji me strasno nervira jer jedini odskace od ove situacije, a nov je model u koji je ulozeno mnogo, vec je bilo rijeci o njemu .. pored svega toga, ako sad omane, kao sto vjerovatno hoce, slozicu se s Madjom da nema fokus na Mediteran, i da se podacima i materijalu odavde mozda ne poklanja previse paznje .. jos neke hazardere na velike distance, coamps, koji je odlican za Mediteran, na krace staze .. itd.