Pozdrav svima na Forumu!Ja sam se dugo vremena bavio ovom temom (i ,naravno , dalje to cinim) na CroMeteo-vom portalu,i bilo bi dobro da to radim i na domacem terenu
Prvo,ova godina je za dobrih 20 dana u minusu u odnosu na prosjek(radim opazanja preko 20 god.
) a u odnosu na proslui punih 30-dakle ono sto je bilo snijega 13 avg.prosle godine ,to je u ovoj godini 13. jul.razlog su jako mala kolicina napadalog snijega u planininama bez kojeg je nezamislivo da se na ovim nadmorskim visinama i na ovoj g.sirini uopste snijeg moze drzati(moram reci da su neke specificne lokacije kao sto su gorepomenuti lednik na Durmitoru i mnogi prostori na Prokletijama malo izuzeti od ove konstatacije,ali samo malo-kad bi se naredjalo vise ovakvih godina ,sigurno i oni ne bi prezivjeli
ipak ,ima svijetlih tacaka koje se jos drze uprkos ovom vrelom ljetu i losoj zimi.
prije 2,3 dana sam bio na Bjelasici i sasvim solidan snjezanik na Galici (oko 2050m) odmah do Crne Glave
Uploaded with
ImageShack.usevo jedan ugao
Uploaded with
ImageShack.usi jos jedan
Uploaded with
ImageShack.usmoja malenkost i SH smo bas komentarisali ovaj ,inace , najdugovjecniji snjeznik na Bjelasici koji zna i da doceka novi snijeg-kakva je zima bila ,ovo je
aevo meni jos interesantije ZIjovo ,cija se juzna strana przi na podgorickom suncu-ovdje reljef i ogromne padavine cine ovo cudo
Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.ussto se tice Debelog ..hm,to su vrlo osjetljivi sistemi .Fakt je da ga stijene Sljemena odlicno cuvaju ali kao sto rekoh ,dovoljno je 2,3 godine ovakve zime
prosla i preprosla godina su bile ludo dobre- i 15 avg. si mogao da se skijas (ono je ,u Vijestima ,gornji dio lednika -donji dio moze skoro da zatvori krug ,ali najcesce okopni do sledeceg snijega)
nac cu neke fotkice od proteklih nekoliko godina
pozdrav