Ih, ko slag na torti..
Sta sad? moram opet ja da reagujem?
Prvo: Nema vise knjige utisaka, i potrebna je registracija na forumu da bi ste citali sadrzaj istog.
OK. Izgleda da sam ja pomogao Adminu da povuce pravi potez sa mojim postom u "kvalitet prognoza".
Medjutim moracemo da razjasnimo neke stvari.
Ja licno sam uvijek bio za kritiku (argumentovanu). Takve kritike uvijek pospjesuju rad i napredak.
Trenutno se pitam da li da stanem u odbranu HMZCG, iako to po mom misljenju zasluzuju.
Mislim da niko nije vise od mene kritikovao HMZCG ,ali sa argumentima i bez vrijedjanja, pa bih stoga na isti nacin bio i tretiran.
Mozda to ne bih trebao raditi (braniti ih) zbog toga sto ni oni sami to ne rade (a valjda bi trebali). Iako ih donekle razumijem, jer 90 % kritika nije argumentovano, pa je stoga uzaludno i odgovarati.
Ali evo recimo kritike direktno Micevu zbog toga sto kao moderator ne ucestvuje u raspravi (kao sto je to u pocetku dobro radio). Nadam se da ce se opet pridruziti , makar zbog ljudi koji cijene misljenje strucnjaka.
A misljenje strucnjaka dokle god je argumentovano, predstavlja
misljenje, sve ostalo su predpostavke. Na zalost njih je sve vise na forumu.
Prema tome, prognoze HMZCG su po meni veoma dobre, jer ti ljudi kao prvo, kapiraju procese, razmisljaju o istima, prate aktuelne podatke (iz synop-a, a ne sa kojekakvih komercijalnih sajtova ). Imaju pred sobom sve moguce modele. I sto je najvaznije
rade to dugi niz godina, te stoga uce na greskama i imaju povratne informacije kako bi usavrsili prognoze. To sto nema radara, druga je prica...
E sad, probajte da par dana za redom (a kamo li godina) radite prognoze za razne lokacije, T-max, kolicinu padavina... i sve moguce parametre, pa da vidite kolike greske će biti. A onda odradite statistiku da vidite jesu li modeli cešći razlog greske ili nestrucnost. ODGOVOR JE MODELI. Upravo zbog toga IZGLEDI VREMENA
jesu to sto
jesu,nepouzdani i predstavlju trenutno stanje atmosvere, koje prognosticar prezentuje sirokim masama.
Priroda je i dalje prejaka i za covjeka i za kompjuter.. otuda i tolike greske.. Sto prije to shvatite, brze napredujete, i brze se prilagodjavate i nalazite greske kako u modelima tako i u prognozi.
@Dzoni, dobrodošao na forum.
Ako dozvoliš, replicirao bih ti.
Sto se tice mojih referenci za meteorologiju,imam ih koliko i svi amateri na forumu kojima je ovo vrsta ljubavi ili hobija od malih nogu,nista vise ni manje.
Dosta stvari koje si rekao uopste nisu bile potkrijepljene cinjenicama. Ali ova upada u oci i meni je sasvim dovoljna.
Nije dobro, pa cak predstavlja i iskvarenu sliku o nekome, ako sam pokusava da kvalifikuje svoje znanje i strucnost. Najbolje je da samo djelo (u ovom slucaju postovi) govore o strucnosti. Koliko neko zna, najbolje pokaze vrijeme (i neke male sitnice).
A tek sto nije dobro porediti sebe sa nekim o kome nista ne znas... Jer ipak si, koliko primecujem, novi na forumu? Iznenadio bi se koliko pojedini clanovi-amateri znaju... Pri cemu uopste ne mislim na sebe, iako sam se dokazao i ostavio trag a da mi uopste nije bio ni cilj ni ambicija. Vec zadovoljstvo da primam i pruzam znanje.
Nadam se da ako mi budes replicirao, da ce to biti jedan pozitivan odgovor pa mozda i zahvalnost na dobronamjernim kritikama.
U suprotnom, vjerovatno cu pomisliti da nemas zadovoljstvo (kao Ja) da primas i pruzas znanje.