Hvala na dobrodošlici!
Išao sam za Ulcinju 25 i 26 avgusta pa ću napisat neka moja zapažanja-praćenja aktuelnog satanja za ta 2 dana.
Za 25. avgust hrvati su u 7:00 sati ujutro opisali situaciju nad Jadranom ovako: "Nad Jadranom se pruža anticiklonalni greben, a sjeverno od Jadrana se oslabljena hladna fronta premješta na istok." I oni i crnogorci su prognozirali sjeverozapadni vjetar od 10-20 čvorova na krajnjem jugu Jadrana. Ja sam od 7:00 sati ujutro bilježio vazdušni pritisak sa 7 stanica na Jadranu. Navešću samo stanje sa dvije stanice u 11:00 sati.
Pula: vazdušni ritisak 1014hPa
Kerkyra(prvo grčko ostrvo južno od Otranta): vazdušni pritisak 1012hPa
Ove podatke uzimam sa
www.wunderground.com Tog dana vjetar je duvao brzinom od 10-12 čvorova, tako da sam uzalud išao za Ulcinj. Totalni promašaj i propao dan.
Za 26. avgust hrvati su u 7:00 sati ujutro rekli: "Sa zapada se prema Jadranu pruža anticiklonalni greben." Prognoza brzine vjetra bila je 10-16 čvorova.
U 11:00 sati:
Pula: vazdušni ritisak 1016hPa
Kerkyra: vazdušni pritisak 1012hPa
Tog dana vjetar je duvao brzinom 15-16 čvorova.
Moj laički zaključak:
Razlika u vazdušnim pritiscima na ove dvije tačke koje sam naveo donjela je 26. avgusta 4-5 čvorova jači vjetar, što je značajno, pravi razliku između propalog i dobrog dana.
Pravilo koje sam naveo gore u originalnom postu, „anticiklonalni greben“, je palo u vodu, ali nije totalno potonulo.
Ja ću do karaja septembra otić do Ulcinja 10-tak puta, nadam se, i nastavit da pratim odnos prognoze i aktuelnog stanja u nadi da ću izvuć neko pravilo ili barem smanjit broj promšaja za naredno ljeto.
Postovat ću ova moja praćenja ovdje, pa se uzdam i vašu stručnu pomoć, u vezi donošenja nekog zaključka/pravila.
Pozdrav!