Author Topic: Prognoze,pitanja i odgovori  (Read 79958 times)

Offline ehtelion

• Sr. Member
Re: Prognoze,pitanja i odgovori
« Reply #25 on: February 17, 2011, 16:43:21 »
vidjecu, zavisi od visine i vrste snijega. Na Prekornici se u onom kuloaru lagano moglo kopati iako nije bilo preko 1m snijega. Razlog tome je kompaktnost snijega. evo sad procitah svoj poslednji post-ponekad sam znam biti konfuzan i nedorecen. vjerovatno si me razumio, mislio sam na vrece za spavanje, a ko nema, moze i obicna najlonska vreca ili jos bolje ona folija za spasavanje. To bi trebao svako da ima u rancu bez obzira na godisnje doba i visinu.

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #26 on: February 18, 2011, 18:51:25 »
Ima nas 33 za uspon! Bilo je danas posla oko organizacije ali se eto i to skoro završilo.

Idemo autima i svi će imat mjesta.

Zna li se pada li noćas gore snijeg, je li očišćen put do korita?

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #27 on: February 18, 2011, 20:36:54 »

Ima nas 33 za uspon! Bilo je danas posla oko organizacije ali se eto i to skoro završilo.

Idemo autima i svi će imat mjesta.

Zna li se pada li noćas gore snijeg, je li očišćen put do korita?

Trenutno ne pada nigdje..
A mislim i da nece.
Ne znam da li je put ciscen ali i ako jeste, mozda vjetar nabaci snijega na put??
Dobro se obucite, bice mnogo hladno!!! Vjetar ce probijati do koske. Srecan put, ja od sjutra opet nisam tu :)

A sad bas nesto gledam napolje puni mjesec...  bas je dobro, uzivanje.

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #28 on: February 18, 2011, 20:44:53 »
33 je fin broj. Ko ide sporije neka se toplije obuce, u protivnom ce trpjeti hladnocu. Penjemo se sa juzne strane?!

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #29 on: February 18, 2011, 20:52:14 »
Još ne znam sa koje, sjutra ćemo dogovorit.

Dobio sam nedavno vunjeni prsluk, ne znam da li njega da nosim mjesto aktivne majce kratkih rukava

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #30 on: February 18, 2011, 20:56:57 »
zavisi kakva ti  je jakna. Ja sam nosio Koflach na Prekornici a kako je bilo bas toplo (do 5-6 stepeni) a ja obukao dvoje debelih zimskih carapa, skvasila mi se noga, i to od cistog znoja jer je spoljasnji dio unutrasnje cipele bio suv kao barut. Ponesi ga, pa vidji kakva je temperatura gore. Na kraju, i ako bude toplo pri penjanju, sigurno nece biti tako dok budemo cekali gore.

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #31 on: February 18, 2011, 21:01:24 »
Jaknu imam neku tresspass skijašku što sam davno kupio... Onda vunjeni džemper, neki duks i jakna... Samo da mi vruće ne bude

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #32 on: February 19, 2011, 11:34:12 »
Još jedno pitanje, oćemo li imat oblačnosti večeras, tj. sjutra ujutro?

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #33 on: February 20, 2011, 14:08:00 »
Prije detaljne reportaže samo par stvari o vremenu.

Sinoć je bilo poprilično hladno na Kučkim koritima, snijeg čvrst na dosta mjesta zaleđen. Vjetar je duvao sjeverni, a od nekih 22:30 do oko 01:00 padao je slab snijeg.

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #34 on: February 20, 2011, 16:17:43 »
Dobro, znaci sve je proteklo kako treba?
A za vrijeme, bas tako smo i predvidjali..  :11:
Skretah vam paznju na vjetar i na index rashladjivanja, ali sigurno ste imali dobre jakne.

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #35 on: June 02, 2011, 17:59:04 »
Kako sam nekad fotografisao munje pa bih sad malo da se vratim tome, zanima me kako najbolje mogu znat kad nadolazi grmljavina ?

Offline Miloš

• Moderators
  • Sr. Member
  • *
« Reply #36 on: June 02, 2011, 20:31:44 »
To se najlakše može prognozirati na osnovu radarskih snimaka, a nažalost nijedan meteorološki radar ne pokriva Crnu Goru.
S obzirom da nema radara, od pomoći mogu biti satelitski snimci kod kojih se na osnovu oblika oblaka može procijeniti da li je u pitanju grmljavinski:
http://www.sat24.com/ba
Postoje i karte sa tzv. munjobrojačima, koje takođe mogu biti od pomoći:
http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php?lang=en&subpage_0=5

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #37 on: June 02, 2011, 22:37:54 »
Hvala Miloše ;)

Madjo

• Guest
« Reply #38 on: June 03, 2011, 00:16:31 »
Bogami Rade imaćeš kolegu u svom naumu  :11:  Jedva čekam da počne lampat, no zaebano bez stativa. Imaš li ti kakve na prodaju ?

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #39 on: June 03, 2011, 01:05:06 »
Ja imam neki HAMA-in koji sam uzeo prije neke dvije godine i super me služi, ali planiram u narednom periodu nešto ozbiljnije da uzimam ;)

Offline Miloš

• Moderators
  • Sr. Member
  • *
« Reply #40 on: June 03, 2011, 11:03:44 »
Ja imam i fotoaparat i stativ, ali džaba kad su u Beogradu noćne munje prava rijetkost. Žao mi je što nisam imao dobar fotoaparat u Baru recimo avgusta 2005. ili juna 2006. Moglo se svako veče uslikati na stotine munja. Tako da mi za sad jedini uspješni "munjolov" u životu bio ovaj: http://www.meteo.co.me/forumi/index.php?topic=243.msg7438#msg7438

Madjo

• Guest
« Reply #41 on: June 03, 2011, 12:43:15 »
Odličan munjolov   :109:  

Kod mene nijesu baš tolika rjetkost sijevanje i grmljavina noću, ali imam dosta sužen ugao slikavanja; dalje, pri oblačnom vremenu jedva se nazire rasvjeta iz sela,zna često da se dio oblačne baze spušti gotovo do polja, onda čujem grmljavinu čak i udar groma neđe blizu a blicanje se ne vidi.  :23:  Nikakve koristi ni kad bih odio na vr Krsca da slikavam put mora, redovno magla zatvori pogled, da ne spominjem kišu i vjetar  :55: a i dosta bi bilo rizično, jer čoek nosi gvožđuriju sa sobom, bilo bi  :36: :36:   .......

isprobava sam fotografisanje noću, ukapira sam koje parametre treba podesit, ali nemam apsolutno nikakvog iskustva što se tiče munjolova.

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #42 on: June 03, 2011, 13:05:01 »
Staviš najniži ISO, obično 100, blendu na oko f/11, brzina okidača na nekih 15,20 sekundi i daljinski okidaš aparat ;)

Madjo

• Guest
« Reply #43 on: June 03, 2011, 13:12:50 »
Na ovaj Fudži ide ISO do 64  :83: a brzina okidača maksimum 8 sekundi da se podesi,čini mi se da je tako  :78:
što je veća blenda propust svjetlosti je manji, zar nebi trebalo bit tako  :78:  Npr f/11 manje fata svjetlos no f/3.4  :78:

Daljinski nemam, ali mogu koristit tajmer jel

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #44 on: June 03, 2011, 13:18:03 »
daljinski ti je samo radi udobnosti, zavalis se u neku stolicu i cekas. a ovako moras stojat po uru i cekat:) Sa tajmerom nista ne bi postigao. Nije mi jasno zasto toliko duga brzina okidaca. Mada je sve ovo vise u Fotografiju nego u prognozu.

Madjo

• Guest
« Reply #45 on: June 03, 2011, 13:22:28 »
Jes, odluta se od teme.Možda da je nazovemo "Fotografisanje munje"   :32:  
neznam podržava li ovi Fudži daljinske

Mora bit najduža brzina okidača(govorim za ove prosumere) da bi ufatila što više munja zar ne ?

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #46 on: June 03, 2011, 13:57:23 »
Blenda je F/8 tipa, što znači da je F/2 veća blenda od F/11 ;)

Što je veća blenda više svijetla ulazi pa je potrebna manja brzina okidača, ali stavljaš manju blendu ( tipa F/11 ) zbog dubljeg polja oštrine ;)

A ekspozicija tipa 8 sekundi da bi uhvatio što više munja i ljepše ispadne, a ne treba ti daljinski, možeš podesit tajmer na 2 sekunde kako ne bi otresao aparat ali onda je lutrija uhvatit munju.

Madjo

• Guest
« Reply #47 on: June 04, 2011, 00:41:53 »
Bravo Rade  :45:  
Noćas je dobro lampalo okolo Boke, žá mi je što prije ne završih posá da ufatim koju munju.   :19:

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member
  • IG: @alexandarsh.me
    • Alexandarsh točka Me :)
« Reply #48 on: July 01, 2011, 22:35:44 »
od prije par dana

❄❄❄ --> Podgorica <-- | ❄❄❄ |My gallery on 500px | Mačka mala | ❄❄❄

Mađo

• Guest
« Reply #49 on: February 08, 2013, 00:10:51 »
Poštovane kolege i novi članovi foruma,
u ovom topiku nas možete pitati za vremensku prognozu za željeni grad,selo ili lokalitet.
Važeći odgovor mogu dati samo moderatori kao i iskusni članovi foruma.
Izvolite!  :03:
« Last Edit: February 08, 2013, 00:31:26 by Mađo »