HIDROLOGIJA > Rijeke u Crnoj Gori
Vodostaji i protoci crnogorskih rijeka
sone:
Dosta sam ljeta proveo na Zeti u Martinicima,tamo ti Madjo nema celjadeta koji na njoj nije reumu zaradio,to je rijeka koja u sred ljeta nosi ogromnu kolicinu vode ka Jadranskom moru,ima izuzetno jaku maticu,djeluje mirno ali kad zaplivas po sredini jasno ti je koliko je sati.Mjestani su se svikli na nju pa im nije hladna ali ko dodje sa strane pa se bucne druga je prica,ona je po meni dobra za hladjenje piva i dobar rostilj jer ima na njenim obalama prelijepih lugova sa cvrkutom ptica,dozivljaj je potpun na njoj,prelijepo.Sto o Moraci reci,sve znate,do Podgorice ljepotica a posle nje otrovnica.Ko bi se normalan u nju okupao kad sva gradcka kanalizacija,KAP i ostali su od nje napravili zarazu....Za svaku osudu ali eto dako se neko nekad dozove pameti pa se i to stanje promijeni ;)
vanja:
sumnjao sam da je tako, znam da je zeta puna malih nekih potoka a i da ti recem ja sam moracko dijete i dosta sam vremena provodio nize vezirovog mosta na plocice a i onamo na momisku pa niz one bukove je bilo lijepo spustit se no izgradise mostove,ode najveca labud plaza,unistise je buldozerima i kamionima,neostade nista...to kad sam se ja kupao bjese milina polovina jula i avgust i onda izadje covjek , dodje kuci i cujes od svojih d aje napolje toga dana bilo i do 40 a ti nista osjetio nisi jer se nisi vadio iz morace pa kad izadjes ne osjecas onaj podgoricki zaropek no isijavas hladnocu...uhhh na vrijeme prestadoh,mislim da me nece reuma pod stare dane...al uvjek kad sam posao na zetu i to kod rogamskog mosta sa one skakaonice se nisam skidao a bjese ladna,bas se to primjecivalo no mladost ludost pa te briga sto je ladna samo ti je u glavu da skocis bombu ili da odradis neko prosipanje...a gore na pricelje bjese jedna lijana te smo sa nje skakali u vodu...e tu je tek ledena bila,vrbaci okolo,ladovina,voda mirna,mili al hladna uhhh...zanima me odnos temperatura izmedju ove dvije rijeke...jer nesto razmisljam,kad sam bio gore na mjesto dje se zeta uliva u moracu tacno se vidi razlika u temperaturi,moraca onako plitka do koljena a zeta mirna a duboka...ovamo je krs i one pecine koje se lako osuncaju a kod zete glina. dobro si sone taj detalj primjetio. dal se mjere temperature rijeka ?
sone:
Sumnjam da mjere temperaturu Morace i Zete a valjalo bi jer dosta ljudi odmara na njihovim obalama,ako grijesim nek me opovrgnu.
Madjo:
--- Quote from: vanja on June 12, 2010, 01:06:13 ---jer nesto razmisljam,kad sam bio gore na mjesto dje se zeta uliva u moracu tacno se vidi razlika u temperaturi,moraca onako plitka do koljena a zeta mirna a duboka...ovamo je krs i one pecine koje se lako osuncaju a kod zete glina. dobro si sone taj detalj primjetio. dal se mjere temperature rijeka ?
--- End quote ---
Dobro zapažanje,glina je značajan faktor.Kroz selo Dodoše prolazi rječica Karatuna,jedva je 2-3 m duboka na najdublje mjesto kod mosta, tamo sam često išao prije sa društvom da se kupamo.Glina je po dnu i okolo su livade-takođe glina,zanimljivo mjesto,i uvjek ima po 20-tak kupača.A najzanimljivije je to da voda nikad nije topla,naprotiv,čak je ladna,iako je plitka.Vrlo je čista rijeka, a na jedno mjesto,zanimljivo,tačno na sredini rijeke,voda je ispod koljena i tu možeš pješačiti ! VAma iz Pg nije daleko za poći,dosta bliže nego nama iz Ct.Ma prelijepo mjesto.Jedina zamjerka što kada izađeš iz vode spopanu te muve ka na g.... :D mora se ponijet peškir obavezno.I nebi bilo prijatno da vas ufati noć dolje,komarci bi vas isfašali ;)
vanja:
--- Quote from: bole on June 12, 2010, 22:05:27 ---Vanja po meni je Moraca hladnija od Zete dok je cijevna naj toplija
--- End quote ---
istina cijevna je najtoplija valjda sto su sve krsi i stijene,pecine pa akumuliraju onaj zaropek al u vezi moace i zete se ne bih slozio....zaplivaj pa ces osjetiti razliku :) zeta je frizider...cu frizider...zamrzivac ;D ;D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version