METEOROLOGIJA > Prognoza vremena

Prognoze,pitanja i odgovori

<< < (2/77) > >>

Banjo:
Hvala na dobrodošlici!

Išao sam za Ulcinju 25 i 26 avgusta pa ću napisat neka moja zapažanja-praćenja aktuelnog satanja za ta 2 dana.

Za 25. avgust hrvati su u 7:00 sati ujutro opisali situaciju nad Jadranom ovako: "Nad Jadranom se pruža anticiklonalni greben, a sjeverno od Jadrana se oslabljena hladna fronta premješta na istok." I oni i crnogorci su prognozirali sjeverozapadni vjetar od 10-20 čvorova na krajnjem jugu Jadrana. Ja sam od 7:00 sati ujutro bilježio vazdušni pritisak sa 7 stanica na Jadranu. Navešću samo stanje sa dvije stanice u 11:00 sati.
Pula: vazdušni ritisak 1014hPa
Kerkyra(prvo grčko ostrvo južno od Otranta): vazdušni pritisak 1012hPa
Ove podatke uzimam sa www.wunderground.com
Tog dana vjetar je duvao brzinom od 10-12 čvorova, tako da sam uzalud išao za Ulcinj. Totalni promašaj i propao dan.

Za 26. avgust hrvati su u 7:00 sati ujutro rekli: "Sa zapada se prema Jadranu pruža anticiklonalni greben." Prognoza brzine vjetra bila je 10-16 čvorova.
U 11:00 sati:
Pula: vazdušni ritisak 1016hPa
Kerkyra: vazdušni pritisak 1012hPa
Tog dana vjetar je duvao brzinom 15-16 čvorova.

Moj laički zaključak:
Razlika u vazdušnim pritiscima na ove dvije tačke koje sam naveo donjela je 26. avgusta 4-5 čvorova jači vjetar, što je značajno, pravi razliku između propalog i dobrog dana.
Pravilo koje sam naveo gore u originalnom postu, „anticiklonalni greben“, je palo u vodu, ali nije totalno potonulo.

Ja ću do karaja septembra otić do Ulcinja 10-tak puta, nadam se, i nastavit da pratim odnos prognoze i aktuelnog stanja u nadi da ću izvuć neko pravilo ili barem smanjit broj promšaja za naredno ljeto.

Postovat ću ova moja praćenja ovdje, pa se uzdam i vašu stručnu pomoć, u vezi donošenja nekog zaključka/pravila.

Pozdrav!

Admin:
Banjo, termin "anticiklonalni greben iznad Jadrana" ili "pruža se iznad Jadrana" je jako neodređen pojam ukoliko pred sobom nemaš mapu koja će ti dočarati kako izgleda taj greben. Razlika u pritiscima između određenih tačaka može biti od koristi, ali nije dovoljna. Ti si uzeo kao kontrolne tačke Pulu i Kerkiru. OK, ali da bi imao bolju sliku isprati pritisak i na tom putu od Pule do Kerkire. Primjera radi vodi evidenciju i o pritisku u Dubrovniku i Baru.

Banjo:
Vodim evidenciju vazdušnog pritiska i brzine vjetra od 7 ujutro do 11 se sledećih meto stanica:

Pula, Ćilipi, Tivat, Bar, Ulcinj, Golubovci, Brindizi(Italija), Kerkyra(Grčka).

Eedinciju vazdušnog pritiska imam samo za 25. i 26. avgust. Tako da je uzorak mali trenutno.

Imam to u Excel fajlu pa ću ga postovat krajem Septembra, kad uzorak bude veći.

Banjo:
Ovaj sajt crta mapu vazdušnog pritiska na osnovu observacije, na svakih pola sata.
http://www.xcweather.co.uk/?Loc=IT

Evo kako izgleda prognoza pritiska za utorak 31. avgust u 17:00, kad prognoziraju silan vjetar.

Ja sa ove slike ne mogu jasno uočit "vrh grebena", ali se lako vidi smjer opadanja pritiska.

Ova slika je prognoze za isti dan sa sajta: http://www.iwindsurf.com i ovaj sajt ne crta mapu na osnovu aktuelnog stanja, samo prognozu.

Ovdje se jasno vidi da je "vrh grebena" negdje iznad Švjarcaske i kako se "pruža preko jadrana". Iako nemam iskustva sa ovim mapama dejluje mi previše idealno, odnosno nerealno.

Moje pitanje je gdje bi "vrh grebena" trebao da bude u 11:00 da bi mogao očekivat dobar vjetar u Ulcinju od 14:00 do 18:00. Sjeverozapadni vjetar obično u to vrijeme najače duva. Da budem precizniji, dali je bolje da on bude dalje od Ulcinja, kao na drugoj slici, ili bliže, npr. centralni dio Italije ili iznad sjevernog Jadrana, ako to uopšte ima ikakve veze.

Admin:
Ne vjerujem da je svaki pojačan sjeverni vjetar dobar za sutfovanje. Budi oprezan.
Prati prognozu vjetra na ovim kartama
http://www.meteo.co.me/misc.php?text=51&sektor=1

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version