Ma nije to Madjo samo kod nas. To je firma koja uvozi te instrumente iz Njemacke od firme Lambrecht i sli.
Kao i sva met. oprema i taj instrument je jako skup. Zar nije dovoljan podatak da najobicniji termometar kosta oko 75Eura.
Postoji i kod vas (odnosno zastupnici za Srbiju i Crnu i Goru) par firmi koje se bave tim, a ako nekome trebaju podaci, kontakt, nek se jave na PP. Pri tome, vjerovatno se moraju dodatno placati putni troskovi, carina, porez ili kako to vec kod vas ide.
Mislim da i Zavodi to izradjuju kod nekih firmi koje se bavi limarijom, samo kupe ondaj gornji obruc, otvor kisomjera, a ostalo je lahko i ne mora biti neka velika preciznost. Uz tacne dimenzije, da se to lijepo napraviti.
Bas sam negdje na Netu gledao taj od plastike. Dobro uradjeno i izvedeno za nekakvu privatnu amatersku svrhu. Mozda za poljoprivrednike najbolje rjesenje. Medjutim, kako ja vodim evidneciju i arhivu svih met. parametara bilo bi malo neozbiljno uzimati takve podatke kao validne, a posebno vrsiti umjeravanje digitalne stanice pomocu njega ;)
Sto se tice dimenzija kisomjera, znam samo da bi gornji otvor trebao biti gotovo 16 cm, ako mu je P=200cm2.
Taj u tebe je onaj kojeg koriste hidrometeoroloski zavodi, tako da ima najbolju preciznost i tacnost. :) :)
Samo, po mom misljenju, kad se ocekuje velika kolicina padavina bilo bi bolje izvaditi onu kanticu u donjoj posudi gdje se sljeva voda, kako bi moglo stati vise vode. ;)