HIDROLOGIJA > Rijeke u Crnoj Gori
Kvalitet vode sa crnogorskih vodoizvorista
Branko Micev:
Vodeni resursi biće na udaru klimatskih promjena. Svakodnevno čujemo kako su pojedini izvori presušili a ne pamti se kada se to posljednji put desilo. Klimatske promjene imaće snažan uticaj na vodene resurse. Ekonomski potencijal ovog resursa biće smanjen, a očekuje se i povećanje lokalnih sukoba oko administrativnog vlasništva i eksploatacije vodenih resursa.
Cirius:
Sigurno ... mozda mi, sa ovakvim planinskim zaledjem, ne budemo u najkriticnijoj grupi. Slike glecera koji ubrzano nestaju, u Alpima, Himalajima itd. bi trebalo i poslednjeg skeptika da razuvjere. Situacija sa brzim topljenjem glecera iz kojeg izvire Gang, rijeka od koje zavise stotine miliona Indusa, je posebna prica, odlican dokumentarac je o tome na National Geographic-u.
Cirius:
Sa vodoizvorista Mareza, sa kojeg se snadbijeva vecina Podgorice, i dalje je voda zamucena i nije za pice. Bakterioloski nalazi su jos uvjek dobri. Desavalo se ranije da voda bude zamucena, ponekad bi bilo preporuceno da se ne koristi za pice prije prokuvavanja, ali to bi obicno trajalo dan-dva, ne sjecam se da je ovoliko dana trajala ta promjena. Ne znam je li jos negdje slicna situacija u CG .. uglavnom ovaj topic ce se baviti tom temom.
ehtelion:
Ja cu ti reci da je voda sa izvorista Oraska jama mikrobioloski nikakva kad panu vece kise jer se septicka jama kasarne u Danilovgradu nalazi 400-500 metara uzvodno od vodoizvorista, pa onda Susica povrsinskim tokom zagadi izvoriste. Takvih problema nema ljeti kad Susisa presusi.
vanja:
ovo je nemoguce da je ona tolko vremena "blago zamucena" pa iscistila bi se valjda do sad ??? a da nije ovo u svrhu prodavanja ogromne kolicine flasirane vode koju u CG niko ne kupuje a? :107: :107:
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version