Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Putovanja i izleti - svijet
Jedna fotoreportaža iz Hrvatske
CervantesRI:
Evo mala fotoreportaža ne iz Rijeke, nego 100 kilometara južnije gdje provodim svoje ljetne dane (mislio sam ovu reportažu postaviti i prije, ali laptop gdje su mi bile slike otkazao je poslušnost). Riječ je o podvelebitskom primorju, poznatom po divljini. Da upozorim ovo je moja prva fotoreportaža (veliko pitanje kad će slijedeća), što se vidi i po kvaliteti nekih slika.
Tako smo brat i ja krenuli jednog lijepog septembarskog dana da napravimo fotoreportažu jednog malog mjesta, Starigrada kod Senja koji se nalazi u podvelebitskom kanalu, oko 30 kilometara južno od Senja. Temperatura je "ugodnih" 33 C, dok je temperatura mora 25 C.
Starigrad kod Senja. Stara gradina na vrhu potječe iz 7. stoljeća. Kasnije je ta gradina poslužila i u obrani protiv Turaka. Ispod gradine vide se i ruševine stare crkve Sv. Jelene koja također potječe iz 7. stoljeća.
Uploaded with ImageShack.us
Ravno ispred i najbliže kopnu, Goli otok. Mali zeleni otok iza Golog, otok Sveti Grgur, desno otok Prvić, dok se skroz iza naslućuje otok Cres (uz Krk najveći otok na hrvatskoj obali). Za one koji ne znaju, Goli otok je zloglasni i najpoznatiji zatvor iz doba Jugoslavije u kojem su zatvarani najteži prijestupnici zakona, ali i mnogi protivnici tadašnjeg režima, dok je sveti Grgur bio zatvor za žene. Oba zatvora zatvorena su oko 1990. godine i danas su samo turistička atrakcija. Zanimljivo je spomenuti kako je na Svetom Grguru prije par godina jedan naš tajkun htio izgraditi skijalište. Trenutno se o tome ništa ne govori, valjda su mu objasnili da prosječna temperatura 1. mjeseca nešto manja od 6 C nije pogodna za pravljenje snijega.
Pogled na Goli otok. Pričao mi je jedan stari ribar kako je za vrijeme dok je zatvor bio u funkciji, cijela zona oko Golog otoka bila zabranjena za plovidbu, te da je straža doslovce pucala na svakoga koji se previše približio samom otoku. Iz tog doba pamtim i bijeg skupine zatvorenika koji su pobjegli, te preplivali do kopna (oko 5.5 kilometara). Tadašnji organi vlasti nakon toga nam nisu pustili 2 dana da uopće izađemo iz svojih kuća dok su češljali teren.
Prvi zaljev sjeverno od mojeg mjesta. Pošto u ovom zaljevu (kao uostalom u cijelom podvelebitskom primorju) ima puno vrulja (izvora slatke vode) nije rijetkost da se rano ujutro prije izlaska Sunca vide jeleni i srne kako piju slatku vodu iz mora. Osim jelena i srna, nije rijetkost da se u okolici mjesta i po zaljevima oko mjesta vide i druge divlje životinje poput zečeva, kunića, ali i medvjeda.
Zaljev južno od mojeg mjesta...
Pošto smo poslikali sve što smo mogli sa kopna, sjedamo u našu barku i krećemo na slikanje bliže okolice mjesta.
Pogled na mjesto sa mora.
Na vrhu stara gradina, uz more mjesno groblje, a u pozadini Velebit. Za one koji ne znaju, najduža hrvatska planina (prosječna visina oko 1 350 metara) koja se proteže od okolice Senja do zaleđa Zadra (oko 150 km).
Pogled prema jugu gdje prvo slijedeće naseljeno mjesto dolazi tek nakon 10 kilometara.
Krećemo prema sjeveru.
Obala je divlja i na dosta mjesta poprilično nepristupačna.
Međutim, ima i mnogih malih plažica koje su se usjekle između stijena. Evo i moje omiljene plažice do koje nema pristupa kopnenim putem. Može se samo barkom ili plivati oko 15 minuta.
Nakon toga dolazimo do prvog slijedećeg zaljeva (to je onaj zaljev gdje divlje životinje piju vodu). Samo što smo sada zaljev uslikali sa morske strane.
Evo i još jednog zaljeva. Kao što primjećujete, plaže i nisu tako male, ali su često puste (postoje mali puteljci, ali plažama je najlakše pristupiti barkom). Ovdje je nepisano pravilo, ekipa koja prva zauzme neku plažu, u načelu nitko drugi više tamo ne dolazi.
Nakon 3 kilometara plovidbe dolazimo i do prvog slijedećeg mjesta. Donja Klada. Odavde kreće i put kojim ćete nakon par sati hodanja doći do Zavižana koji se nalazi oko 1 600 metara nad morem. Naime, Starigrad i Donja Klada nalaze se točno ispod Zavižana, ali o njemu malo poslije...
Nakon Donje Klade dolazimo do još jednog zaljeva...
Pošto imamo motor od 8 konja, a ne ovakav gliser...
...dalje ne idemo, jer je prvo slijedeće mjesto prema sjeveru Lukovo udaljeno 10 kilometara.
Sigurno se pitate zašto tako malo ljudi i turista u ovom kraju (na širem obalnom području od Senja, pa skoro do Zadra tek je par manjih mjesta u kojima živi svega nešto preko 18 000 ljudi, prosječno 12.3 stanovnika na km2). Evo jednog od najvažnijih razloga. Bura...
Nakon svake malo jače promjene vremena, zapuše ovo čudo i za par sati strahovito spusti temperaturu mora. Ponekad i do 10 C u jednom danu. Kad nema bure more nije ništa hladnije nego na ostatku sjevernog Jadrana. Naravno, dok ne zapuše bura. Uostalom, pamtim i padanje pravog snijega uz buru 20.04.
I za kraj evo malo pogleda i sa oko 1 600 metara nadmorske visine iznad mojeg mjesta, samo 10 km zračne linije od mora (ove slike je uslikao moj dobar prijatelj, zato su i bolje kvalitete). Riječ je o Zavižanu.
Malo podataka za one koji ne znaju o čemu se radi. Zavižan se nalazi u sklopu nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Od Zavižana prema srednjem Velebitu kreće Premužićeva staza (planinarska staza dugačka 57 kilometara). Najniža temperatura ikad izmjerena -28.6 C, najviša 27.6 C, prosječna godišnja količina padavina 1934 litara, najveća visina snijega 320 cm (najveća u Hrvatskoj), prosječna maksimalna visina snijega 170 cm...
Planinarski dom na Zavižanu.
Malo planina...
Pogled na otok Rab. Tu se lijepo vidi utjecaj bure. Sjeverna strana gola, sa druge strane gdje nema toliko bure i posolice koju nosi bura, ipak ima nešto vegetacije.
Ponovno Goli otok. Tu se lijepo vide zatvorski kompleksi sa druge strane otoka. Na otocima gdje ima manje vegetacije, bura je jača i obrnuto.
Jedan mali off topic. Ne znam gdje bi ga drugdje napisao. Možda bi moglo zanimati Madja ako pročita. Priča mi prije spomenuti lokalni ribar u Starigradu ove godine kako je bio po mnogim krajevima, pa tako da je prošao i cijelu Crnu Goru prije otprilike 20-30 godina. Rekao je da mu se svugdje svidjelo, a najviše u Njegušima gdje je proveo par dana kod nekih prijatelja.
To bi bilo to!
Madjo:
Bravo Cervantes :109: Lijepo je što si nam približio tvoje krajeve,i slikom i slovom. :121:
--- Quote from: CervantesRI on October 02, 2011, 00:14:15 ---
Jedan mali off topic. Ne znam gdje bi ga drugdje napisao. Možda bi moglo zanimati Madja ako pročita. Priča mi prije spomenuti lokalni ribar u Starigradu ove godine kako je bio po mnogim krajevima, pa tako da je prošao i cijelu Crnu Goru prije otprilike 20-30 godina. Rekao je da mu se svugdje svidjelo, a najviše u Njegušima gdje je proveo par dana kod nekih prijatelja.
--- End quote ---
:47: Hvala lijepa i pozdrav tebi i ribaru iz Starigrada kojemu šaljem jednu razglednicu sa Njeguša. :112:
Fraka:
Vec sam vise puta ponovio koliko bi volio da jedan dio zivota provedem u Senju, taj gradic me fascinira..
Fenomenalna reportaza!!! :109: :47: :101:
SnowHunter:
Prekrasno Cervantes!!! :109: Sjajan tekst :45: a Velebit je najjači, definitivno jedan od simbola cijelih Dinarida :43: :105:
Admin:
Uvijek su me fascinirale slike pjenušavog mora kad zaduva (zapuše) bura.
Hvala Cervantes.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version