ok ja vazda smanjim sliku mada obično oko 1000 pixela, postavljaću onda po 800, nego druga je i malo zeznuta jer je samo 8 bitova slikano je u JPEG kvalitetu, pa kad dodam malo kontrasta i zasićenosti odma dođe da posterizacije
Ne kaže se bitova nego bita, i 8 bita koristi 90% fotoaparata, i profesionalnih.
Razlog za neusphjeh ne treba tražit u aparatu nego u onom ko ga koristi.
I šta ti znači ovo crno, fotografiše se kroz neki bunar?
dobro bita, izvinjavam se, na brzinu sam pisao
8 bita ti se korist samo u JPEG, to ti sigurno znaš
ali nećeš nać ni jednog profesionalnog fotografa koji slika u JPEG, vazda u RAW i u RAW broj bita se kreće obično 12 ili 14 bita ili 16 u fotoapartima srednjeg formata i najboljim nikonovim (d800, d4 i sad d600)
ja na fotografiji mogu da kontrolišem prije svega kompoziciju i ekspoziciju, kompozicija je manje više dobra, a fotografija je eksponirano dobro nego je problem što mi je fotoaprat star 4 godine, mana u prvoj slici što nema nikakvu boju, kontrast,mana u drugoj slici je jer sam ju obradio pa je došlo do posterizacje (nebo) zbog malog broja bita i isto nebo mi je preksponirano jer fotoapart nema dovoljno dinamičkog raspona, da ima jači dinamički raspon nebo nebi bilo ovako bijelo i bezz detalja, u ovoj drugoj slici koja je obrađeni se vidi zbog čega su DSLR bolji od ostalih fotoaprata i zbog čega je bolje slikati u RAW opušteno