Author Topic: Fotoaparati, fotografija, uputstva...  (Read 185512 times)

Offline owl

• Newbie
  • *
Re: Fotoaparati, fotografija, uputstva...
« Reply #725 on: February 12, 2013, 20:56:23 »
Zato sto sam koristila fujifinepix s2800hd, pa mi iskreno smeta sto pri slabijem svetlu slike budu jako lose. I nekako mi manjka ostrina na fotografijama. Koristila bih ga za slikanje mnogih stvari  :67: najvise  za slikanje zivotinja tacnije pasa, treba mi neki malo brzi aparat a da slika zadrzi ostrinu. Ali da mi sluzi i za neke pejzaze portrete i slicne stvari (joj sto sam komplikovana  :21:)

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #726 on: February 12, 2013, 21:07:23 »
Ovako..
Mozes li da se ispruzis 40.000 din?
Jer ja bih ti savjetovao da uzmes ovako nesto..

http://www.pcberza.rs/detaljnije/win-win/60-23774/

To je digitalni fotoaparat. U sustini zavrsice ti svaki posao, i ne mozes zazaliti. A postedjela si sebe muke oko izbora raznih sociva itd..  i neces morati vjecito da kupujes razna sociva..
Rado bih sad zamijenio ovaj moj Canon SLR aparat za jedan takav..

Imas 1080p video, 16mpix, 42x opticki zum.
Fenomenalan je.
Sigurno imas nekog drugara/drugaricu ko ima slican aparat. Posudi ga od njih na pola sata, i probaj kako ti lezi u ruci, okini 20-ak raznih fotki i probaj da snimas. I vidjeces kako je savrsen. 
Mozes i u radnji da ga isprobas.

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #727 on: February 12, 2013, 21:16:22 »
Taj sto si imala je igracka obicna..
Ovaj je Ok. isprobaj ga u radnji..

Offline owl

• Newbie
  • *
« Reply #728 on: February 12, 2013, 21:39:55 »
Hvala Transmat na savetima i trudu poslusacu te da vidim kako ovaj funkcionise na kraju cu valjda uspeti da se odlucim.

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member
  • IG: @alexandarsh.me
    • Alexandarsh točka Me :)
« Reply #729 on: February 12, 2013, 22:43:31 »
@Al3k5aNd4R
To je 800 eur ako uzme oba lensa.

Koji lens ti koristis?

koja dva?

ja imam ovaj jedan jedini sto mi dosao uz aparat 18-55
htjedoh da kupim i jedan zum, ali nikako pare da skupim.. probacu sad da stampam fotke i da probam da prodam koju, pa ako uspijem mozda skupim koji evric..

ovaj sam mislio da uzmem
http://www.fotoizbor.net/proizvodi/nikon-af-s-dx-nikkor-55-300mm-f-45-56g-ed-vr-1232.html

i zavisi mozda cak i ovaj
http://www.fotoizbor.net/proizvodi/nikon-af-50mm-f-18d-925.html

ali ovaj je vise na ubjedjenje nekog fotografa, a moze mi dobro doc uz zoom staklo makro socivo, filter ili kako se to vec zove
ovaj imaju u ponudi
http://www.fotoizbor.net/proizvodi/emolux-cosmos-close-up-set-filtera-1-2-4-52mm-644.html
❄❄❄ --> Podgorica <-- | ❄❄❄ |My gallery on 500px | Mačka mala | ❄❄❄

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *

Mađo

• Guest
« Reply #731 on: February 12, 2013, 23:12:46 »
Zato sto sam koristila fujifinepix s2800hd, pa mi iskreno smeta sto pri slabijem svetlu slike budu jako lose. I nekako mi manjka ostrina na fotografijama.
Pozdrav.
To je zato što si koristila automatski mod a on po deafultu koristi veći ISO.Vjerovatno ti je i po defaultu mjerenje ekspozicije ostalo centralno a treba postaviti prosječno(uglavnom).Da si se śetila i samo pritisnula dugme koje ti se nalazi sa lijeve strane...otvorio bi ti se blic.  :122: I bila bi zadovoljna sa fotkama.  :03:
Preporučujem programski mod.Za početnika ni to nije teško, za par dana se uđe u štos.  :03:

Što se tiče oštrine, to je možda i najbolja Fudžijeva osobina.Uz 14 mpx i veliku rezoluciju Fuji pravi lijepe i oštre fotke.Opet, imaš u podešavanjima da namjesiš kako ti odgovara-oštrije,prosječno ili mekše.Ja sam koristio prosječno i sa te strane sam bio vrlo zadovoljan.
Imao sam taj Fuji S2800hd, za uložene pare vrlo dobar aparat.Da ne pominjem njegov teleskopski zum sa kojim sam istraživao kratere po Mjesecu ...   :120:  :122:

Taj sto si imala je igracka obicna..

Nije to nikakva igračka kolega.  :28:
Igračke su oni sony benq i ostali šnj aparati koje ima 99% ljudi i koje ponosno nosé kada pođu na kakvu svadbu...a fotke bolje ispadaju sa nekih nokijinih telefona.

Sve zavisi od onoga ko ga koristi, kako će ga koristit i što očekuje od njega.
Za mene je bio odličan.I više ot toga.

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #732 on: February 12, 2013, 23:26:44 »
Naravno Mađo da nije igračka.Vidjeli smo tvojih 1000 slika koje su perfektne. Izvukao si perfekciju od njega zaista. Zao mi je sto ti se pokvario.
Nego, ovaj nikon sto sam joj preporucio je zaista fenomenalan, pa se zato nasalih da je Fuji igracka  :63:

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member
« Reply #733 on: February 12, 2013, 23:28:25 »
nije soni igracka, soni prave mozda i najbolje aparate na svijetu, samo oprema za soni nije zastupljena kod nas kao za nikon i kenon.

a ni nokiju mi ne diraj :D

uporedi sa alkatelom, htcom ili tako nesto :D

inace onaj nikon sto je transmat stavio nije los, ali da dodam kako sam imao panasonic lumix i i dalje ga imam i daje fenomenalne fotke i taj je kupljen prije 4-5 godina mozda cak i vise i kupljen je za 250 eura i sta vise reci.. za te pare sad sigurno ima lumix u rangu tog nikona
« Last Edit: February 12, 2013, 23:36:39 by Al3k5aNd4R »

Mađo

• Guest
« Reply #734 on: February 12, 2013, 23:39:36 »
Jes, soni plejstejšn  :11:

Transmat, da si rekao da je Fudži igračka ali u odnosu na ovog Nikona, nebih riječi rekao.  :21: Jer je tako.  :27:
Dobar izbor.  :109:

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member

Offline owl

• Newbie
  • *
« Reply #736 on: February 13, 2013, 19:51:30 »
Madjo ma sve sam probala i iso u plusu i veci otvor blende al izgleda da sam je neki zahtevni korisnik  :67: jednostavno ni blic ne pomaze nije to ono sto ja zelim. Odlican je po dnevnom svetlu daje divne fotografije ali uvece je jednostavno los.

Mađo

• Guest
« Reply #737 on: February 13, 2013, 22:24:58 »
Madjo ma sve sam probala i iso u plusu
ISO treba u tom slučaju da ide dolje, na recimo 200-to bi bilo optimalno,uz blic koji treba podesiti na maksimum.  :122: Zaista Fudži ima vrlo snažan blic.
Naravno, po pravilu ide "manje svjetlosti-veći ISO" ali...  :02: Gubi se na kvalitetu.Optimalan ISO plus optimalna brzina okidanja plus blic i to je to.  :03:
Ako si stavljala veći ISO,recimo 400 ili nedaj Bože osam stotina -  :02:  Dobila si ogroman šúm i normalno je da ti se nije svidio kvalitet urađene fotke.
Ima on finih podešavanja, jedno od njih je ručno podešavanje balansa bijele boje, a to može dosta da poboljša kvalitet fotke u određenim situacijama.  :122: Pa čak i kad je izvor svjetlosti slab.
Mjerenje ekspozicije takođe... Opcija hromatske boje.. što da ti pričam, znaš i sama.  :83:

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #738 on: February 13, 2013, 23:24:29 »
Za uspješne fotografije u noćnim uslovima osnovna stvar je dužina ekpozicije. Što duža ekspozicija, znači više prikupljene svjetlosti i to daje kvalitetnije noćne fotografije. Štos je što se na ekpozicijama dužim od 1/2 sekunde naše ruke ''tresu''  i fotografija postaje neupotrebljiva. Zato postoji stativ (stalak, tronožac) da ispravi nedostatke naše fizike. Naravno da kombinacijama ISO vrijednosti, otvora blende, režima rada, izbora pozicije i kadra iskusan fotograf može dosta da postigne i bez stalka. S obzirom da taj Fuji ima max. ekspoziciju od 8s, uz malo vještine mogao bi da da solidne noćne fotke, na na nivou DSLR aparata, ali dovoljno dobre za potrebe nas, fotografskih amatera.

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member
« Reply #739 on: February 21, 2013, 23:02:59 »

Mađo

• Guest
« Reply #740 on: February 21, 2013, 23:38:34 »
E.
Lien si zakačit je ođen nó moram odit na taj sajt i nakúpit se svakakvija virusah.  :23:
Ali fotka je odlična.  :27: Đeje ono ?  :03:

Offline owl

• Newbie
  • *
« Reply #741 on: March 01, 2013, 20:42:05 »
Ja da se javim  :38: kupila sam Nikon D5100 uz njega sam dobila i kit objektiv 18-55mm uskoro i neke slicice. A nadam se da cu uzeti jos neko bolje staklo od ovog  :03: 

Mađo

• Guest
« Reply #742 on: March 01, 2013, 21:04:58 »
Da te služi dobro !  :116:

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #743 on: March 01, 2013, 23:09:26 »
Ja da se javim  :38: kupila sam Nikon D5100 uz njega sam dobila i kit objektiv 18-55mm uskoro i neke slicice. A nadam se da cu uzeti jos neko bolje staklo od ovog  :03:
cestitam.

trebala si uzet 18-300 nikon objektiv.
a taj 18-55 da im vratis ako bi htjeli, jer ti ne treba ako bi uzela 18-300.

Da je meni naknadnu pamet..
Mislim da bih odma kupio ovo:

http://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-sx50-hs

Nevjerovatan fotoaparat. Jeste da je prosumer ali ipak.... kad pogledas ovo sa dslr aparatima je preskup sport...

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #744 on: March 01, 2013, 23:18:43 »
Čestitke Owl, lijepa stvarčica - neka te u zdravlju i sreći služi, da uhvatiš neke nezaboravne momente, pejzaže, likove, već šta preferiraš!  :109:

Ja isto mislim da neću nikada preći na DSLR aparat, jednostavno volim da fotografišem prije svega pejzaže tokom planinarenja ili vožnje biciklom, pri čemu su mi planinarenje i bicikl važniji od fotografije. Zato mi veliko tijelo i izmjenjivi objektivi ne idu s tim. A i ovi novi prosumeri obećavaju, dovoljno da mi i sljedeći aparat bude iz te grupe.  :114:

Offline owl

• Newbie
  • *
« Reply #745 on: March 04, 2013, 20:41:54 »
Hvala drustvo  :121: kupicu ja ovaj 70-300 i neku 35mm da imam i zum i za portrete  :114: samo malo da prikupim parice   :05:

Offline Al3k5aNd4R

• Hero Member
« Reply #746 on: March 10, 2013, 22:31:13 »

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #747 on: March 11, 2013, 17:21:32 »
Morača kod Golubovaca snimljeno juče predveče mobilnim Samsung 2, kamera 8mp ^-^ i doradjeno u android programu Pixlr Express

Послато са GT-I9100 користећи Тапаток 2

Mađo

• Guest
« Reply #748 on: March 11, 2013, 21:18:16 »
Da oprostiš, u**a si se u nju   :23:  :23:

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #749 on: March 11, 2013, 21:26:42 »
4-5 filtera sam koristio + ovaj "kartonski" izgled  :05: