METEO ARHIVA > 2015
Jul 2015.
Cirius:
23,5oC, pretežno vedro ... Noći još uvjek prijatne, ali stižu više temperature uskoro.
SnowHunter:
Treća dekada juna je donijela svježije vrijeme sa dosta padavina, posebno na sjeveru. Temperaturne brojke na glavnim stanicama:
Odstupanje od all-time prosjeka u Podgorici je iznosilo -1.1°C, u Baru -0.6°C:
Na sjeveru je negativno odstupanje bilo još veće - otprilike oko -2°C. Cijeli mjesec jun je zbog vrlo tople prve polovine završio kao topliji od prosjeka 1951-1990 prosječno za 1.8°C:
U odnosu na cijeli period meteo osmatranja odstupanje u Podgorici iznosi +1.9°C, u Baru +1.6°C:
Maksimalni broj tropskih dana (Tmax>=30°C) je zabilježen u Podgorici - njih 20:
Broj tropskih dana u Podgorici je za 6 veći od prosjeka:
Što se tiče ljetnjih dana (Tmax>=25°C) - njihov broj se kretao od 4 na Žabljaku do maksimalnih 30 na Primorju i ZB ravnici. Graf odstpanja podgoričke Tsr u toku ove godine - malo plavog nakon koga slijedi, sve su prilike, opet mnogo crvenog:
Slijedi pregled padavina i jedna rijetkost - Rožaje je ovog juna najkišovitije:
Prostorna raspodjela - najviše padavina na sjeveru i sjeveroistoku, kao i na Cetinju i u Herceg Novom:
Više od pola hercegnovskih i cetinjskih padavina je palo u samo jednom danu. Broj padavinskih dana se kretao od samo 5 u Podgorici do čak 18 u Pljevljima i na Žabljaku, dok je Rožaje brojilo do 17. Što se tiče ostvarenosti padavina ona se kretala od 50% u Podgorici do 160% u Herceg Novom:
Već treći mjesec uzastopno Podgorica ima deficit padavina, ali na godišnjem nivou one su i dalje u zoni normalno, nešto ispod prosjeka:
Kolašin u prvoj polovini godine ima manjak od oko 15% padavina u odnosu na prosjek i ''flertuje'' sa zonom sušno:
Za razliku od Kolašina i Podgorice, Pljevlja imaju višak od oko 20% padavina pa su čak na pragu zone kišno:
Vidjećemo šta nam donosi centralni ljetnji mjesec - na početku svakako dosta sunca i toplote...
pg:
Vedro i toplo T 33.2C
staracfoco:
Još jednom sve čestitke SH na studioznom i iscrpnom izvještaju.Iako znam koliko ovaj posao uzima vremena ipak bih zamolio SH da ,ukoliko može,prezentira bilans padavina za Crnu Goru(po gradovima) za perid 01.01.-30.06.2015.godine.Ovo mi je potrebno zbog nekih diskusija koje vodim,a ja ne umijem da ovaj podatak izvadim.
Nikola:
Sve je toplije, u 1020h 32.14c
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version