HIDROLOGIJA > Rijeke u Crnoj Gori
Potapanje Morače
Rade:
Aktuelna je u zadnje vrijeme, a biće i u buduće, tema o potapanju Morače i izgradnji hidroelektrana.
Koliki bi i kakav uticaj imala izgradnja elektrana na Podgoricu?
Vjestica:
Ako se izgradi hidroelektrana na Moraci ??? ???
1.Da li bi se geografski polozaj totalno izmijenio (kanjon) (sela) (pritoke) ?? ...
2.Da li bi zimi uopste bilo znacajnog sjeverca u Podgorici ?? ...
3.Da li bi Podgorica bila jos toplija za 1C - 2C od prosjeka ?? ...
4.Da li bi bilo vise vlaznosti vazduha u Podgorici (samim tim duzeg zadrzavanja hladnog vazduha ''jezera'',u nekim slucajevima) ?? ...
5.Da li bi ista potapanje Morace moglo da utice na Skadarsko jezero (i koliko) ?? ...
Evo me ka' neki profesor! :D
vanja:
ajd dobro ;D
ljetnji dani ce biti jos vise teski,sunce,visoke temperature i jaka vlaga a zime mozda vlaznije kad krenu padavine sa sjevera??? ajde nagadjam...sta ja znam,nisam strucnjak...evo dzoni zna , ajde dzoni tako ti mila :D :D
SnowHunter:
Članak o potapanju Morače na B92
Ne vjerujem da će klimatski uticaj biti nešto posebno izražen, ali vizuelna percepcija prostora će se definitivno promijeniti, ne na bolje, nažalost. Tri kanjona dublja od 1000m (Morače, Mrtvice i Kruševačkog potoka) biće potopljena. :'( :'( :'( Međutim, čovječanstvo nije vječno, Morača je milione godina probijala svoj put kroz moćne Platije, kad nas više ne bude lako će ona izaći na kraj sa jednom malenom branom (ili više njih).
Ko nije bio obavezno savjetujem da posjeti kanjon Mrtvice, pravo remek djelo prirode!!! :o :o :o
Cirius:
Ja sam bio protiv potapanja Tare, bez obzira na hidroenergetski potencijal. S druge strane, suve, ostre, surove Platije nikad nisam volio i ideja o pravljanju hidroelektrana na Moraci mi je uvjek bila privlacna >:D Onaj dio od Medjurjecja gore je pitomiji i ljepsi, to je steta, ali ovaj goli, ljeti specheni, pustinjsko-kanjonski dio dolje je dusu dao za malo vece vodene povrsine ... Amatersko glediste, naravno ... Uticaj na klimu u Podgorici ce biti zanemarljiv, bice mjerljive samo neke lokalne promjene oko tih jezera.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version