Author Topic: II ciklus - komentari  (Read 60371 times)

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
Re: II ciklus - komentari
« Reply #100 on: November 25, 2015, 16:18:50 »
Kad smo se ovako raspisali na predtakmičarski dan kako li će tek biti sjutra.  :03: Neka, neka, i treba.   :03:

Ja sam eto izgleda prenaglio sa snijegom jer mi ni na kraj pameti nija bila ovakva današnja situacija. Što se tiče vjetra nadam se da se u 13h neće baš razduvati. Padavine sam stavio po intuiciji i neće mi biti žao pa kad bih sve minuse na njih dobio.
« Last Edit: November 25, 2015, 16:26:08 by Bura »
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Offline HIBU TEAM

• Newbie
  • *
« Reply #101 on: November 25, 2015, 16:42:26 »
Moglo bi bit da je lakse umrit nego prognozu sastavit...

Offline Dzoni

• Sr. Member
  • Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje
« Reply #102 on: November 25, 2015, 16:43:35 »
Ima tu još mnogo do četvrtka ujutru, može svašta biti. Ja sam samo rekao da sam loše procijenio snijeg, koji ne može više ni teoretski da izgura do 40cm. Tako da je moja prognoza za danas bila loša, jer sam očekivao ovog jutra minimum 30cm, zatim malo topljenja i sleganja tokom dana, i onda još 10-15cm u toku naredne noći.
Što se tiče ostalih parametara, to ništa ne možemo znati za sada. Promijenio bih jedino padavine za Bar.

I ja bih promijeni za bar u kod 1, jer presusi ono sto su modeli davali sinoc  :07:  Ali bi mu ga rabota.

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #103 on: November 25, 2015, 16:46:48 »
Od 18/19h Zabljak bi konacno trebao da ode u minus i da se cm slazu.

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #104 on: November 25, 2015, 17:10:30 »
Na Žabljaku +0.4°C, i dalje kiša. Izgleda da je porblem sa temperaturom na još većoj visini, na to nismo obraćali pažnju. Još samo da ledena kiša padne.  :02:

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #105 on: November 25, 2015, 18:13:39 »
Konačno presniježilo na Žabljaku, javlja slab snijeg, a trenutna T +0.2°C. Nadamo se normalizaciji situacije kada je sniježni pokrivač u pitanju.   :55:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Offline kristian_zg

• Jr. Member
« Reply #106 on: November 25, 2015, 18:17:25 »
Dakle visoka vlaga je točku mrazišta/rosišta pomakla skoro na istu tempu zraka pa smo čekali da dođe do skoro same 0  :107:

EDIT: Visina snijega u 13h je bila 17cm
« Last Edit: November 25, 2015, 18:20:29 by kristian_zg »

Offline demijan

• Sr. Member
  • "ko ne pamti iznova proživljava"
« Reply #107 on: November 25, 2015, 18:26:50 »
u pljevlja susniježica. +1,7.

Offline HIBU TEAM

• Newbie
  • *
« Reply #108 on: November 25, 2015, 18:47:44 »
Dakle visoka vlaga je točku mrazišta/rosišta pomakla skoro na istu tempu zraka pa smo čekali da dođe do skoro same 0  :107:

EDIT: Visina snijega u 13h je bila 17cm

Zdravo Krisijane.

Jedino moguće objašnjenje da nije počeo sneg ranije je to da je na većim visinama bila T isto tako blizu nule ili neka inverzija (da je gore T bila visa nego na 2 m) kao što je Miloš rekao. I verovatno je tako jer smo imali toplu advekciju gore usled prolaska toplog fronta i po visini. Tako da je najverovatnije to u pitanju.

Pozdrav

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #109 on: November 25, 2015, 19:11:24 »
Žabljak se probudio, ali izgleda prekasno.
U 19h izmjereno 15cm, pada umjeren snijeg na temperaturi od 0.0°C.

Modeli su smanjili padavine za narednu noć. Otprilike, što padne do ponoći, palo je. Teško da izgura do tih 25cm, već sam se pomirio sa negativnim bodom tu.

Što se tiče Tmin, i tu je polako postalo jasno da nema ništa od nekog dubljeg minusa, ali do -2°C bi moglo.

Totalni krah od kola. Nije još ni počeo četvrtak, a negativni poeni su u džepu.

Offline Bart

• Jr. Member
« Reply #110 on: November 25, 2015, 20:14:28 »
15cm nije lose ali prema modelima cini mi se da nece biti lako ni da predje 20cm, cekam Ec da vidim, nadam se da ce on biti bolji sto se tice padavina a i naravno da to bude tacno...  Jel moze neko da mi da link gde to gledate visinu snega?

Offline dikile

• Jr. Member
« Reply #111 on: November 25, 2015, 20:23:55 »
Kad sam otvorio sinoć da vidim i prognoze drugih frapirao sam se za visine snega preko 35cm. Još više me je iznenadilo kada sam kod Milosa video 40cmm, ipak zna se ko je majstor za prognozu u Crnoj Gori. Počeo sam da se pitam gde li sam ja to pogrešio u mojoj prognozi sa datih 26cm? Ja sam računao da se tokom noći sneg malo slegne i da se usled temperature u plusu i eventualne kiše spusti do nekih 15cm. Da bi tokom večeri i noći palo još 10, eventualno 15cm novog snega, pa sam stavio 26 ( od 21-do 31). Slično je i kod Tmin, ja sam dao najvišu -1.5C (-3C do 0).

Ostle parametre ne bih dirao ni sada da saljem prognozu. Sa padavinama je lutrija.

Offline kristian_zg

• Jr. Member
« Reply #112 on: November 25, 2015, 20:31:13 »

Wrong! Na skoro 1500m to pravilo ne radi.
Žabljak se probudio, ali izgleda prekasno.
U 19h izmjereno 15cm, pada umjeren snijeg na temperaturi od 0.0°C.

Modeli su smanjili padavine za narednu noć. Otprilike, što padne do ponoći, palo je. Teško da izgura do tih 25cm, već sam se pomirio sa negativnim bodom tu.

Što se tiče Tmin, i tu je polako postalo jasno da nema ništa od nekog dubljeg minusa, ali do -2°C bi moglo.

Totalni krah od kola. Nije još ni počeo četvrtak, a negativni poeni su u džepu.

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #113 on: November 25, 2015, 20:37:45 »
Ja sam Tmin pronozirao tako sto sam racunao da ce T850mb koja je oko -2/3c pod oblacnoscu dati slicnu T2m jer je tu i pokrivac a onda je Eta davala neko smanjenje oblacnosti nakon ponoci pa stavih -4.0c.

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #114 on: November 25, 2015, 21:09:17 »
Oslabio snijeg na Žabljaku prema AMS, svega 2-3mm palo nakon 19h. Ako računamo na još toliko do jutra, to bi bilo dovoljno da do jutra bude između 20 i 25cm, što bi većini takmičara donijelo bod ili nula, a ja bih bio jedan od par takimičara sa negativnim poenom. Što bi na kraju krajeva i bilo pravedno. Jer ne pamtim da sam u poslednjih nekoliko takmičenja imao lošiju prognozu nekog parametra.

Kad sam otvorio sinoć da vidim i prognoze drugih frapirao sam se za visine snega preko 35cm. Još više me je iznenadilo kada sam kod Milosa video 40cmm, ipak zna se ko je majstor za prognozu u Crnoj Gori. Počeo sam da se pitam gde li sam ja to pogrešio u mojoj prognozi sa datih 26cm? Ja sam računao da se tokom noći sneg malo slegne i da se usled temperature u plusu i eventualne kiše spusti do nekih 15cm. Da bi tokom večeri i noći palo još 10, eventualno 15cm novog snega, pa sam stavio 26 ( od 21-do 31).

Eh majstor...   :11: Lako je biti majstor kad je anticiklon i stabilno vrijeme. U ovakvim kolima se ističu pravi majstori ua prognozu. Treba biti pametniji od modela, a ne slijepo pratiti modele.

Ako je išta dobro od ovog kola, to je što će se u potpunosti vratiti rezultatska neizvjesnost, makar na vrhu tabele. Nikola ima solidne šanse da izbije na prvo mjesti zahvaljujući odličnoj prognozi snijega.

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #115 on: November 25, 2015, 21:42:20 »
Eh majstor...   :11: Lako je biti majstor kad je anticiklon i stabilno vrijeme. U ovakvim kolima se ističu pravi majstori ua prognozu. Treba biti pametniji od modela, a ne slijepo pratiti modele.
Ipak tvoj skor je odraz tvog umijeca.Ne mozes se, ne zbog jednog kola,nego zbog jednog takmicenja proglasiti za majstora ili ne-majstora,to se stice vremenom a to si pokazao.Cim tako razmisljas znaci da si u najmanju ruku majstor jer si svjestan sto je i kako,svaka situacija je nova i na svaku se trudi da se sto vise nauci da se greska ne ponovi ili ublazi.

Vjerujte kad sastavljam prognozu najveci dozivljaj mi daje to da preispitam sebe koliko sam dobar u nekoj teskoj situaciji pa tu najvise energije i ulozim.

Offline HIBU TEAM

• Newbie
  • *
« Reply #116 on: November 25, 2015, 21:51:39 »
Milosu celu noc na ripit ide pesma od Luisa - Pusti najvecu mecavu gospode...  :05: Ko da je bitno koliki je sneg na Zabljaku, zdravlje je najbitnije! poyy

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #117 on: November 25, 2015, 22:00:58 »
Bilo bi dobro kad bi znali trenutnu visinu snijega na Zb...da vidimo da li se i koliko povecao pokrivac posle 19h...jer padavine polako posustaju

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #118 on: November 25, 2015, 22:20:42 »
Sledeći podatak u visini snijega na Žabljaku ćemo znati u 7h ujutru. Nešto zezaju i grafici sa AMS, pa ne znamo koliko je padavina bilo nakon 19h, mada je sudeći po intenzitetu 2-3mm, što bi bilo ~17-18cm snijega.

Milosu celu noc na ripit ide pesma od Luisa - Pusti najvecu mecavu gospode...  :05: Ko da je bitno koliki je sneg na Zabljaku, zdravlje je najbitnije! poyy

Jeste, pa bi na kraju pao snijeg u Baru i onda bismo zajedno pjevali onu - Snijeeeg paaade, na behar, na voćeee.  :07:

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #119 on: November 25, 2015, 22:32:21 »
Od 19 do 21 h na Žabljaku je, po AMS, palo između 2.5 i 3.0 mm.
Temperatura se kretala od 0 do -0.5.
Poslije 21h mjerljivih padavina nije bilo.

Offline Стенли

• Sr. Member
« Reply #120 on: November 25, 2015, 22:43:30 »
22h Zabljak na -1oC. Bez mjerljivih padavina. Nadam se da ce izgurati na 22cm koliko mi je donja granica na snijeg i da uzmem poen tu. Sto se tice Tmin tu mi treba makar -2oC, sto je za ocekivati da se spusti na toliko makar. Sjutra mnogo zanimljiv takmicarski dan.  :111:

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #121 on: November 25, 2015, 22:47:36 »
Imaš pravo da se nadaš Stenli, ali, objektivno, šanse da snijeg na Žabljaku bude 22 cm su jako male.
---
Uzgred, nemojte zaboravljati da pored T na 850 hPa pogledate i T na 700 hPa. Naravno, vodite računa i o visini tih površina.
I pored toga može se desiti da omanete.
Ja sam gledao i jedno, i drugo, i treće, i... te danas na Žabljaku očekivao susnježicu,a nikako čistu kišu. Po materijalu EC visina snijega na Žabljaku je od utorka u 19h do četvrtka u 07 trebala da poraste za 5 do 7 cm.  :10:
« Last Edit: November 25, 2015, 22:54:07 by Admin »

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #122 on: November 25, 2015, 22:51:00 »
Sa prognoziranih 20cm mislim da bih trebao da imam bod na snijeg...sto se tice Tmin, potrebno mi da se spusti bar do -2.2 C

Offline Bart

• Jr. Member
« Reply #123 on: November 25, 2015, 23:04:11 »
Tesko da bude vise snega na Zabljaku znaci bice oko 18cm, e da hoce da dodje do 20cm bar na nulu da budem...

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #124 on: November 25, 2015, 23:41:35 »
Pa to će biti najverovatnije, 18cm plus/minus 1cm. Velika većina takmičara će tu ostati na nuli.

Meni je možda i najveći krivac za očajnu prognozu snijega potpuno neočekivan razvoj situacije u utorak. Prvo je gotovo iz ničega palo 20cm, a onda je temperatura uveče otišla u tako dubok minus, da je izgledalo da se više neće vraćati u plus. Vjerujem da smo u ponedjeljak prognozirali visinu snijega, da bismo mnogo bolje prošli. Ja sigurno ne bih dao preko 30. Ali šta je, tu je, nema nazad sad.

Tmin malo ko pominje, -1.3 je na Žabljaku trenutno. Makar je to prema očekivanjima. Samo da se ne razvedri do jutra.