Snow hunteru mozes li mi nac visine snijegu u Pluzinama ako je moguce,vrlo me zanima taj maleni lepi grad.
Nažalost, ne mogu pomoći. Plužine nijesu
sinoptička (glavna) stanica i ne postoje istorijski podaci nigdje na Internetu. Štaviše, u Plužinama tokom SFR Jugoslavije nije bila ni
klimatološka stanica, pa nema nikakvih podataka u starim Meteo godišnjacima I.
Padavinska stanica je postojala, što znači da su mjerene visine snijega, ali ti podaci su dostupni samo u našem Meteo zavodu. Čak ni tokom čuvene zime 2012. kada su negdje u februaru mjerene rekordne visine snijega u CG nije bilo mjerenja iz Plužina. Nešto ipak, igrom slučaja, znam. Zvanično je legendarne zime 1954. u Plužinama izmjeren snijeg od čak
180cm, pa je vrlo vjerovatno da je do danas u pitanju rekord.
Pomocu ovog sajta sam konacno resio svoj problem oko mog sela J.Polja 920m.n.v koliko je hladnije od Niksica.Prema njima je zimi oko 3c ljeti 2c.Laka vam noc
Ništa s ovim nijesi riješio, ti generički programi koji uz pomoć neke formule preračunavaju temperature su vrlo neprecizni. Jedini dobar rezultat bi bilo direktno poređenje izmjerenih vrijednosti, ali pošto se na J.Polju ne vrše meteo mjerenja i ta mogućnost otpada. Inače, na ovim prostorima, izuzimajući Primorje,
veći je vertikalni temperaturni gradijent ljeti nego zimi, tako da svakako uzmi s velikom rezervnom to što prikazuje
Meteoblue.
Juče je Beograd zabilježio datumski rekord sa temperaturom od
36.0°C, prethodno najtopliji 17.jun je bio onaj iz 1991. sa
35.0°C. Ovo se odnosi na period 1888-2016. Nažalost, tokom super toplih ljeta 1848. i 1849. na Vračaru nije postojala meteo stanica, ali jeste na Senjaku i u obje te godine bilježene su više datumske temperature, 1848 -
36.3°C, a 1849. čak
39.1°C.
Danas u Beogradu mnogo ljepši dan, uz
28°C nakon jučerašnjeg pakla je vrlo prijatno.