Pregledah ove godišnjake te su sastavili i metnuli na sajt stručna lica iz Zavoda.
Dobar posao je obavljen sa glavnim klimatološkim stanicama, mada po mom ukusu sve je nepregledno strašno, pa ne može sve stanut u jedan pdf,majka mu stara.
Ljepše bi bilo da se stavio link ka klimatološkoj stanici, pa da se u padajućem meniju otvoraju podnaslovi i ono šta onam treba da vidimo(temp, vjetar,oblačnost itd) a ne ovako, treba da me grč uvati u prst te obrćajući ovi kotur na miša
Da ne pominjem računar, cio mi zatrokira, ká da sam uzeo da orem šnjim.
A nije slabašan,nimalo.
Mada, najbitnije je da su validni podaci i verifikovani, o onaj kojemu treba određeni arhivski podatak-naće ono što mu treba.
----------------------------------------------------
A to se ne može reći za padavinske stanice i rubriku "Padavine". Blago rečeno, ono je užas od podataka.Neredovni,ne samo dani nego i mjeseci, upisivanje podataka ofrlje, čisto da se "vidi" e se nešto unosilo.
Tragedija.
Po mojem skromnom mišljenju, bolje je bilo da se nijesu unosile padavinske stanice,nego ovako šturo,neredovno,nikako.Očigledno ljudski faktor,nemar i nerad.Dajte da se ubuduće automatizuje nešto, da se ne sprdaju sa nama i Vama.
Lako je viđet ko radi redovna mjerenja a ko ne.Eliminisat i zatvorit padavinsku stanicu tu i tu,sve dok se ne dobije redovnost podataka,ili dok se ne automatizuje.21. je vijek i imamo sve uslove da iskoristimo tehnologiju do maksimuma.
Recimo,primjer padavinska stanica Njeguši,za 2011. i 2012. godinu?
Ono je kriminal, neznam ko mjeri,liše mene, ali upoređivanjem dnevnih padavina sa
moje uredne 10-godišnje excel i online arhive,tačne u dan i u sat, sa ovim što je stavljeno u Godišnjake,je prosto nevjerovatno.Da se čoek zapita ko je tu normalan.
I takvi "podaci" se mogu naći u Godišnjacima, i neko će iz ovija NVO napravit neko "naučno djelo" na osnovu nepotpunih i neredovnih i nikakvih mjerenja sa recimo Njeguša, i što je najtužnije-uzeće pare od države,otaljat posa a mi što dobismo?Ništa značajno.
Zaista ne mogu da shvatim zašto u Godišnjacima nema mojih padavinskih mjerenja,urednih,sređenih,sortiranih po svim kriterijumima koji postoje u onim padavinskim dnevnicima.
Uredno se ažuriraju na server,to radim manuelno.Mjerenja su sa klasičnog kišomjera, svako jutro u 06UTC(ljeti u 8h a zimi u 7h) se obavlja mjerenje, u slučaju sniježnih padavina otapa se snijeg i kasnije se dopisuje u moj excel dnevnik.Neki ekstremni podatak se upoređuje sa mjerenjima sa automatske stanice.Ozbiljan posao,nema što.
http://pljusak.com/njegusi/padavine/Ovo radim za svoj gušt i ne treba mene nikakva nadoknada niti je tražim,da se razumijemo, ali zaista je glupo ne uvrstiti najredovniju i najtačniju padavinsku stanicu,ako ne u ove sad-barem u neke buduće godišnjake.