Znaci jos jedan ciklon i eto prosjek za oktobar kod tebe.
Na Njeguse je tokom prijepodneva palo 4 mm,i ukupne padavine iznose 81,6 mm.Sasvim sam zadovoljan,dosla je voda i puni se bistijerna. :))
Nego me interesuje Milose,s obzirom da si iz grada pod planinom Rumijom,postoji li neka padavinska stanica ili neko ko mjeri padavine u zaledje Rumije,prevashodno mislim na sjeverni dio planine i obliznja sela,a da leze otprilike na 600-700 metara?Jer imamo stanicu u podnozje Orjena u Crkvice,takodje imamo Cetinje i Njeguse pod Lovcenom,steta bi bilo da i podnozje Rumije nema neku padavinsku stanicu.Mislim da bi podaci bili veoma interesantni,nekako mi Rumija lezi povoljnije nego Lovcen i Orjen,juznije i otvorenije ciklonskim aktivnostima sa Sredozemlja,a uz to masiv Rumije dominira sirom okolinom(sjecas se snijega u februaru mjesecu kada je definitivno najvise snijega palo na Rumiji).Sa kopnene strane je i Skadarsko jezero i to moze biti povoljnost za obilne padavine.
Ja ne znam bas koja su sela neposredno pod planinom,mozda ti znas koji bi lokalitet imao najpovoljniji polozaj za dobre padavine.
Pod tim mislim da se ne uracunava Crmnica kao direktno mjesto pod Rumijom.
Sto ti mislis o ovome?
Nema, na žalost, nikakva klimatološka ni padavinska stanica na barskim planinama... :( Što se tiče druge strane planina, najbliža kilmatološka stanica je u Virpazaru, mada se ni iz nje nigdje ne šalju dnevni podaci, možda samo u bazu podataka zavoda. Na osnovu:
http://195.66.163.23/klimatologija/grafici/Virpazar.jpg , zaključujemo da je klima Crmnice, što se padavina tiče, najbliža tvom kraju, dok je sa temperaturama znatno bliža Podgorici i Zetskoj i Bjelopavlićkoj ravnici. Takođe, jedna od karakteristika te klime su, ne toliko česti, koliko obilni snjegovi zimi. Posebno su zanimljive situacije kada tamo padne snijeg, dok se sa južne strane planine sniježna granica spusti na nekih 800m.
Dobro poznajem geografiju Rumije i Sutormana, naročito sa strane koja gleda ka moru. Idealno mjesto za stanicu bi bilo jedno polje (ili dolina) na Rumiji koje leži na nekih 700-900m ispod vrhova Rumije. Tu se nalazi naseljeno mjesto Mikulići. Uvijek mi je želja bila da jednom, negdje u budućnosti, postavim jednu AMS gore. Ali... :-\ Što se druge strane planina tiče, ne znam da postoji neko pogodnije mjesto s obzirom da je vrlo strmo i prva sela se nalaze na nekih 200-300mnv.
Ne bih se složio sa tobom da Rumija dobija više padavina od Lovćena i Orjena. Ako idemo od Ulcinja, prema sjeverozapadu primorja, prosječna količina padavina raste (iako se to baš ne primjećuje u zadnje vrijeme ???), tako da je Herceg-Novi najkišovitiji primorski grad. Samim tim, logično je i da količina padavina u zaleđu raste u tom smjeru. Zato se najkišovitije mjesto u Evropi, Crkvice, nalazi upravo u planinskom zaleđu Orjena.