Author Topic: Sto bi bilo kad bi...  (Read 28870 times)

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
Re: Sto bi bilo kad bi...
« Reply #75 on: December 16, 2010, 19:41:58 »
Sjeverna Italija kao napredniji dio drzave ima veliki interes u sprecavanju doseljavanja juga Italije na sjever. kao kod nas samo obrnuto:) Mislim da cemo imati zajednickog interesa za izgradnju zida.   

A interesuje me ovo, koliko bi se promijenila klima Danilovgrada da je Prekornica na poziciji Garca s tim da zatvara jug i jugoistok a da je sjeverna strana nagnuta sve do Maganika i bez nekih velikih prepreka?

Onda bi Danilovgrad bio kao Šavnik..  A ja bih se vjerovatno preselio na primorje.. ili u Tunis  :120:

Offline snesko belic

• Hero Member
  • Podgorica Konik
« Reply #76 on: December 21, 2010, 20:02:04 »
Bilo bi dobro da miniramo fundinu,da se sva surva niz pg,tada bi podgorica bila na dalekoj vecoj nadmorskoj visini,i bilo bi nam snijeg cesce  :05:

Offline Stefan600

• Sr. Member
« Reply #77 on: December 21, 2010, 21:14:05 »
Mozak na otavu.  :22:
Februar 2012. :)

Madjo

• Guest
« Reply #78 on: January 30, 2011, 12:32:13 »
A jeli ko razmišljao kako bi bilo da se nalazimo na južnoj polulopti, otprilike na istim geografskim širinama  :32: Sve da ostane isto,samo da neko preseli svu Evropu dolje. Cikloni bi nam dolazili sa istoka i zapada, i obrćali bi se kontra  :119:

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #79 on: January 30, 2011, 12:57:17 »
Tako je Mađo, to je zbog uticaja Koriolisove sile (sile devijacije). Cikloni bi dolazili sa istoka uglavnom, i okretali bi se u smjeru skazaljke na satu, a anticikloni obrnuto.  :03:
Samo moram da naglasim da su na istim geografskim širinama na južnoj polulopti znatno blaže zime nego na sjevernoj, tako da se ipak ne bih mijenjao. Pretpostavićete zašto je to tako, najveći uticaj imaju okeani.

A možete li da zamislite onda, kakva bi klima bila kod nas, kad bi Atlantski okean bio veličine Sredozemnog mora. Odnosno, kad bi Amerika i Evroazija bile znatno bliže?  :08:

Madjo

• Guest
« Reply #80 on: January 30, 2011, 13:25:57 »

A možete li da zamislite onda, kakva bi klima bila kod nas, kad bi Atlantski okean bio veličine Sredozemnog mora. Odnosno, kad bi Amerika i Evroazija bile znatno bliže?  :08:

O fala ti  :08: To bi dobro bilo.
No ja sam za to da se ipak preselimo na južnu poluloptu, ionako imamo južine i kiše napretek, volio bih doživit jedan ciklon  od 940 mb u centru.  :33:  

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #81 on: February 18, 2011, 20:54:22 »
Jes, pa da pijes secerane vode da se povratis:)

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #82 on: February 24, 2011, 01:25:23 »
Publikovana je jedna britanska studija prije par dana,  nasli su nov nacin magaciniranja vodnika bez njegovog hladjenja do tecnog agregatnog stanja  (sto se smatralno nezgodnim i nebezbijednim za auta),  vec presovanjem u neke kuglice valjda,  nisam imao vremena da bolje pogledam,  uglavnom trebalo bi da takvo gorivo bude 20-30 %  jeftinije od dosadasnjih fosilnih goriva.  Sad,  sto bi bilo kad ...   bi automobili prestali da budu zagadjivaci i proizvodili,  sagorijevanjem vodonika,  samo cistu vodenu paru ?   Da li bi gradovi umjesto u smogu bili u  "oblacima"  i kako bi to uticalo na klimu ljeti,  zimi ..  ?  S obzirom da se ova mogucnost ozbiljno razmatra,  moze biti zanimljivo zamisliti uticaj takve tehnologije na mikroklimu,  jer ce se mozda i ostvariti u doglednoj buducnosti ...

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #83 on: February 24, 2011, 08:46:46 »
ja vec vidim kako berberi mijenjaju kamile za auta na pogon sa vodonikom:)

Offline Mladen

• Hero Member
« Reply #84 on: February 24, 2011, 16:26:28 »
 :05:

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #85 on: February 24, 2011, 16:29:24 »

ja vec vidim kako berberi mijenjaju kamile za auta na pogon sa vodonikom:)

:120:     "Nagli porast broja oaza u Sahari !"

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #86 on: February 24, 2011, 17:04:48 »
prije 5-6000 godina sahara je bila puna potoka, rijeka i jezera, na stijena su preci berbera crtali zirafe, nilske konje i druge zivotinje. Koja neiskoriscena povrsina ta Sahara.

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #87 on: February 24, 2011, 17:24:57 »

prije 5-6000 godina sahara je bila puna potoka, rijeka i jezera, na stijena su preci berbera crtali zirafe, nilske konje i druge zivotinje. Koja neiskoriscena povrsina ta Sahara.

Bila je bas danas emisija na History Channel-u  (repriza veceras od 19:10 h)  o nagloj promjeni klime u Sahari upravo u tom periodu,  sa diskusijama zbog cega su monsuni koji su prelazili preko nje prestali i,  pretpostavlja se,  u svega vijek-dva je ostavili bez padavina.

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #88 on: February 24, 2011, 17:35:54 »
to sam juce citao na vikipediji o berberima. pa na kilimandzaru snijeg nestaje ne zbog vece temperature vec zbog toga sto su se pomjerile padavine. Kilimandzaro je bas bitan za Nil jer ispod njega izvire jedan od nilova:)

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #89 on: March 05, 2011, 10:32:13 »
Je li ko razmisljao sta bi bilo kad ne bi bilo Voluijice. Ja cu vam reci - u Baru ne bi moglo da se zivi od vjetra.... I klima bi bila mnogo hladnija u prosjeu 2-4 stepena........
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #90 on: March 05, 2011, 10:53:02 »
Kad ne bi bilo Volujice, južni vjetar bi u Barskom polju bio u prosjeku jači za 1-2m/s, dok se u samom gradu ta promjena ne bi ni osjetila. Temperatura se ne bi značajnije promijenila. Ali zato kad ne bi bilo Rumije, Lisinja, Sutormana... e to bi značajnije uticalo na klimu Bara.

Offline Bura

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #91 on: March 05, 2011, 11:17:29 »
Ok je i to.............. Ali ljudi pricaju ovako......
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #92 on: May 14, 2011, 17:14:46 »

Ok je i to.............. Ali ljudi pricaju ovako......

i ti isto vjerujes u zmajeve jel?:)

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #93 on: May 31, 2011, 11:20:57 »
eh, kakav sam san sanjao, i uzivao.

Vrijeme: sadasnje
Lokacija: Neki seoski put sa kojeg se vidi sjeverna strana Lovcena

sjecam se samo tog fragmenta, kako se divim kolicini snijega na sjevernim stranama lovcena, kako se bijeli a istovremeno razmisljam kako ga nidje sjevernije nema (realno stanje na planinama). To je bilo uzivanje koje samo san moze da pruzi:)

Madjo

• Guest
« Reply #94 on: May 31, 2011, 11:43:35 »
 :67:  Dobar san.  :45:
Jesi li pita nekog što znači ?   :05:  

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #95 on: May 31, 2011, 11:52:24 »
kapucino sa slagom:)

najjaca su mi znacenja snova. u 99% slucajeva to nema nidje veze.

Madjo

• Guest
« Reply #96 on: July 24, 2011, 22:47:56 »
E ovako ja zamišljam kad nebi bilo sunca a da nam to malo svjetlosti daje zvijezda udaljena šesto hiljada svjetlosnih godina  :101: :101:  Lovćen bi bio pod stalnim oblacima a na Njeguše svaki dan bi padala kiśela kiša  :11: :11:

Offline ehtelion

• Sr. Member
« Reply #97 on: July 25, 2011, 10:26:59 »
opa, neka SF postprodukcija ako se tako kaze:) jos dodaj da bi svi izgledali kao Ridick:)

Madjo

• Guest
« Reply #98 on: July 25, 2011, 12:05:01 »
 :67:  Da pitam Rada dokle je stiga sa gradnjom zida  :120:  

Offline Rade

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #99 on: July 25, 2011, 14:06:24 »

:67:  Da pitam Rada dokle je stiga sa gradnjom zida  :120: