@SnowHunter
Jel imas podatke za Tuzlu od pre da uoredis kao za Loznicu? Tamo je od ovog ciklona palo 259 mm, a u maju za sada 318 mm!!
Možda ti je promakao moj post na Crometeu, gdje sam postavio neke podatke za Tuzlu, pa da se ne ponavljam evo ga iskopiranog:
Evo nekih tuzlanskih rekorda, uz napomenu da se brojke odnose na period od 1961 do danas...
Mjesečni rekord majskih padavina iznosio je 223.9mm iz 1961. Kao što si već napisao na skoro pola mjeseca padavinska brojka je prešla 300mm. All-time mjesečni prosjek je 90mm. Samo dva mjeseca od 1961. u Tuzli su mjerila više od 300mm, rekordni jun 2001 - 337.5mm, takođe i septembar iste godine - 304.2mm.
Maksimalne dnevne majske padavine su iznosile ''samo'' 55.8mm od 03.05.1978. Ovdje imamo dva dana za redom daleko iznad te brojke: 15.05 - 94.8mm i 16.05 - 89.6mm. Ne samo da su ove brojke majski rekordi već su na prva dva mjesta dnevnih tuzlanskih padavina od 1961. do danas. Dosadašnji dnevni rekord od 78.0mm je iz jula 1997, najbliže tome je 76.2mm iz jula 2005. Nevjerovatno, ali dva najkišnija dana u preko 50 godina su došla jedan za drugim (kolika je uopšte vjerovatnoća za tako nešto? ) - jasno da je katastrofa bila neizbježna. Takođe, petodnevni padavinski rekord je iznosio 176.9mm iz juna 2001, zadnjih pet dana Tuzla broji 238.5mm. Brojke ni ovog puta ne lažu, radi se o super ekstremu koji će svakako ostati upamćen - za mnoge, nažalost, po zlu.
@SnowHunter
I interesuje me za Kop majski sneg, ovih 61 cm, koliko je to daleko od rekorda za maj?
Nažalost, nemam zvanične dnevne kopaoničke podatke o visini snijega, tako da ne mogu sasvim precizno odgovoriti. Po onome što se može naći u bazi NOAA, 01.05.1984. Kop je mjerio 95cm (možda je jutarnja visina bila i za koji cm viša, jer se u ovoj bazi uzima srednja vrijednost dva dnevna mjerenja). U svakom slučaju, mjesečni rekord nije dostignut - ali su skoro sigurno prevaziđeni datumski rekordi za period 15-18.05. Trebalo bi ipak uzeti u obzir da su kopaonička mjerenja prilično kratkog vijeka, nalazio sam u planinarskoj literaturi svjedočenja o metarskom majskom snijegu nekih davnih dana. U svakom slučaju evo ovosezonskog sniježnog kopaoničkog grafa:
Lako se da vidjeti da kada je po prosjeku trebalo da bude najviše snijega (kraj februara, početak marta) njega nije bilo, a sada se, skoro tri mjeseca kasnije, postižu rekordi. Još zanimljiviji podaci se nalaze u sljedećoj tabeli, radi se o novonapadalom snijegu:
Svojevrsni paradoks, čak
4 (slovima:
četiri) puta više novog snijega je palo tokom klimatološkog proljeća nego tokom zime. Čudno vrijeme, nema šta...