Ja sam imao priliku da slikam sa Finepix S2800HD, uostalom moj trenutni aparat je stariji, ali dosta sličan model - Finepix s8000fd (8Mpx, takođe 18Xoptički zum). Svakako je daleko bolji izbor od onog Samsunga.
Vrlo je lagan za ove performanse, super stoji u ruci, jednostavan je za korišćenje, pruža dosta mogućnosti. Mislim da se za iste pare teško može naći nešto bolje. Pošto mi je prvi aparat bio Canon (mali kompakt), ono što mi je prvo palo u oči kod Fuji-a su daleko lošije slike u automatskom modu, zato on kao opcija ne dolazi u obzir. Ali, zato imaš dosta drugih mogućnosti, kao kompletno manuelno podešavanje (koje zna da bude zamorno kada se u prirodi stalno mijenjaju uslovi fotografisanja) ili još bolje opcije sa prioritetom blende, prioritetom zatvarača i sa tzv. program priority (kod ovih opcija podešavaš samo neke veličine i mnogo je brže i lakše). Imaš još dosta predefinisanih modova, mogućnost izbora veličine fotke (4:3, 3:2, 16:9), možeš da podešavaš balans bijelog, fokusiranje i svašta još ponešto.
Mogućnosti optičkog zuma su sjajne zbog postojanja duple stabilizacije, slike iz ruke su savršene i kod najvećeg zuma. Makro fotke su takođe odlične. Finepix S2800HD ima neke prednosti, ali i mane u odnosu na ovaj stariji model koji imam. Ovaj broj Mpx i nije od prevelikog značaja, u odnosu na kvalitet senzora to je previše, pa će slika kada se pogleda u punoj rezoluciji na kompjuteru imati nešto šuma, dovoljno ju je malo smanjiti i onda sve izgleda OK. Minimalna brzina zatvarača je 8 sekundi, uz dobre ISO performanse, možeš da praviš odlične noćne fotke (naravno uz obavezan stalak). Blic je super, može da se podešava snaga, pravi sjajne fotke u zatvorenom prostoru čak i ako je veći, ima detekciju lica, fotke ljudi su super. Ono što mi se posebno dopalo je postojanje panoramskog moda, kada iz ruke slikaš tri fotke jednu pored druge, a aparat ih sam poveže u panoramu (u prirodi ovo je extra opcija). I tako, mislim da ćeš biti zadovoljan, a ja se unaprijed radujem fotkama Lovćena, sad će na lijepom vremenu i pri velikoj vidljivosti Štirovnik i Jezerski vrh biti kao na dlanu...
PS. Ne bi bilo loše ako budeš koristio opciju HD snimanja da kartica bude i veća od 4GB i da bude u klasi 10, tj. sa većom brzinom upisa.