METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema

Automatske meteorološke stanice

<< < (133/134) > >>

Bura:
Primijetio sam da čak i kad samo malo zagrmi u Baru, AMS na sajtu Zavoda zašteka i poslije toga nema podataka par dana. Zbog čega se to dešava zna li ko? Dakle ako zagrmi u Baru piši nema podataka sa AMS. Razumijem da možda postoje neki protokoli da kad zagrmi da se nešto radi kako bi se stanica sačuvala od strujnog udara ili slično (lupam), pa podataka zbog toga nema - i to je sasvim u redu. Ali zar mora da se čeka poslije toga nekoliko dana da bi podaci opet počeli da se dijele sa sajtom. Što je najgore, najčešće se podaci na sajtu ponovo pojave tek naredni ponedjeljak... ne daj Bože da se to desi tokom iste radne sedmice ili slučajno odmah sjutri dan e to bi već bilo kritično po stanje univerzuma...

angel:

--- Quote from: Bura on October 13, 2021, 13:20:35 ---Primijetio sam da čak i kad samo malo zagrmi u Baru, AMS na sajtu Zavoda zašteka i poslije toga nema podataka par dana. Zbog čega se to dešava zna li ko? Dakle ako zagrmi u Baru piši nema podataka sa AMS. Razumijem da možda postoje neki protokoli da kad zagrmi da se nešto radi kako bi se stanica sačuvala od strujnog udara ili slično (lupam), pa podataka zbog toga nema - i to je sasvim u redu. Ali zar mora da se čeka poslije toga nekoliko dana da bi podaci opet počeli da se dijele sa sajtom. Što je najgore, najčešće se podaci na sajtu ponovo pojave tek naredni ponedjeljak... ne daj Bože da se to desi tokom iste radne sedmice ili slučajno odmah sjutri dan e to bi već bilo kritično po stanje univerzuma...

--- End quote ---

Nestane im struja (jel osigurac sam gasi da se ne sprzi, to ne znam) i mora da se resetuje...konkretno za zadnjih mjesec i po dana sva tri coveka koja rade u IT su bila na bolovanju (sto s koronom sto bez) i resilo bi se to remote od kuce ali prodje 2-3 dana dok neko ne primijeti i zovne.

ZHMS sad ima sad i fb stranicu, mozda ako se tamo napise da ne radi i jave odmah kome treba :03: mada kad budu ljudi na radnom mjestu trebalo bi da se to rjesava isti dan ili sutradan ako zabaguje popodne...

sanjin:
Instrumenti Hidrometeorolškog zavoda, smješteni u centru sela, nedaleko od seoske Osnovne škole “Dušan Ivović”, izmjerili su 12. marta jutarnju temperaturu od -30,1 stepen....

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/595841/crnogorski-sibir-na-kosanici

SnowHunter:
Jako lijep članak.  :45: Konačno smo razriješili neke dileme što se lokacije stanice tiče. U startu je bilo jasno da nije na 1320 m kako je navedeno na sajtu Zavoda, jer u tom slučaju s obzirom na konfiguraciju terena, brojke ne bi mogle biti onakve kakve jesu. Prema Google earth-u lokacija stanice je na 1201 mnm, prema topografskoj karti JNA razmjera 1:25.000 (list Pljevlja 4-1) trebalo bi da je 1205 mnm. U svakom slučaju to je tu negdje. Zanimljivo da to nije najniža tačka Kosaničkog (Bitinskog) polja, nekih 2-2.5 km ZSZ od škole je tzv. Bitinski ponor na nekih 1180-1185 mnm. Postavlja se pitanje, da li bi tu temperature bile još za nijansu niže?  :78:

Pošto su Vijesti objavile fotografiju čuvene kosaničke AMS, neka je i ovdje na stranicama foruma:

Još jedan statistički detalj. Od početka mrazne sezone (kosanička je startovala 03. septembra) Kosanica zaključno sa jutros broji 152 mrazna dana, prosječni minimalac u ta 152 dana iznosi čak -9.5°C!

sanjin:
Da imamo i ovdje Gornje Lipovo.

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IKOLAI1

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version