METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema

Klasični meteorološki instrumenti

<< < (2/18) > >>

dino_mo:
Cestitke Madjo na poklonu  :)
Lijepa reportaza za one neupucene.
Ja vec odavno trazim jedan ovakav, jednostavno zelim imati klasicni mehanicki instrument, kako bih i mogao vrsiti poredjenje, ukoliko nekad bude potrebe.
Pronasao sam i firmu, ovdje u Bosni i Hercegovini koja se bavi prodajom meteo opreme, one profesionalne, i cijena me prilicno iznenadila i ohladila. Preko 200Eura je potrebno izdvojiti za ovakvu stvarcicu, naravno, bez troskova postavljanja i stuba na koji se pricvrscuje.
Mislim da bi se to moglo napraviti za mnogo manju sumu novca kod nekog limara, uz tacne dimenzije, ali onda dolazi problem sa menzurom. Kako, sta, gdje?

Na netu sam gledao slican tip kisomjera. I oni u trgovinama su ga nazvali Hellmanov. Mislim, u principu, gotovo da je isti samo sto na otvoru posude nema jasno oivicen rub. Menura mu je podijeljena na 1mm, i kapacitet tu negdje. Medjutim, dosta je jeftiniji. Na ebay-u i slicnim prodavnicama moze se kupiti po cijeni od 50.-tak Eura.
Evo i linka, da vidite kako izgleda:
http://www.suederluegumwetter.de/Hellmann.html

Madjo:

--- Quote from: dino_mo on January 16, 2010, 16:08:29 ---
Pronasao sam i firmu, ovdje u Bosni i Hercegovini koja se bavi prodajom meteo opreme, one profesionalne, i cijena me prilicno iznenadila i ohladila. Preko 200Eura je potrebno izdvojiti za ovakvu stvarcicu, naravno, bez troskova postavljanja i stuba na koji se pricvrscuje.
Mislim da bi se to moglo napraviti za mnogo manju sumu novca kod nekog limara, uz tacne dimenzije, ali onda dolazi problem sa menzurom. Kako, sta, gdje?

--- End quote ---
Dino,skupo je to kod vas.Nego,kod vas se makar ima dje kupit meteo oprema,a kod nas nidje.
Predlazem ti Dino da to napravis od plastike.Kao osnovnu komponentu mozes iskoristit siru plasticnu cijev od vodovoda i nesto slicno.Naravno,od lima je najbolje ali vrlo je tesko limaru napraviti savrsen cilindricni oblik bez masinskog savijanja.A dati pare za nesto sto neugledno izgleda nije bas najsretnije. ;)
Nosac kisomjera nije problem napravit.
Sto se tice menzure,i nju mozes napravit,ali posto napravis kisomjer.Uzmes neku bocicu i po njoj markerom precizno oznacis mjere.Kako?Znaci,20 grama vode iz kisomjera ove velicine predstavlja 1 mm na menzuri.Potom ponovis stvar dodavajuci po 20 grama vode.Potrebna ti je precizna kuhinjska vaga.
 Ja ti mogu dati mjere-precnik,poluprecnik,obim,visina kisomjera,precnik gornjeg ruba itd. uz neku skicu,pa da pokusas sam napravit.
I zaboravio sam reci da je moja menzura preciznosti 0,1 mm.Nema kud bolje ! :)

dino_mo:
Ma nije to Madjo samo kod nas. To je firma koja uvozi te instrumente iz Njemacke od firme Lambrecht i sli.
Kao i sva met. oprema i taj instrument je jako skup. Zar nije dovoljan podatak da najobicniji termometar kosta oko 75Eura.
Postoji i kod vas (odnosno zastupnici za Srbiju i Crnu i Goru) par firmi koje se bave tim, a ako nekome trebaju podaci, kontakt, nek se jave na PP. Pri tome, vjerovatno se moraju dodatno placati putni troskovi, carina, porez ili kako to vec kod vas ide.
Mislim da i Zavodi to izradjuju kod nekih firmi koje se bavi limarijom, samo kupe ondaj gornji obruc, otvor kisomjera, a ostalo je lahko i ne mora biti neka velika preciznost. Uz tacne dimenzije, da se to lijepo napraviti.

Bas sam negdje na Netu gledao taj od plastike. Dobro uradjeno i izvedeno za nekakvu privatnu amatersku svrhu. Mozda za poljoprivrednike najbolje rjesenje. Medjutim, kako ja vodim evidneciju i arhivu svih met. parametara bilo bi malo neozbiljno uzimati takve podatke kao validne, a posebno vrsiti umjeravanje digitalne stanice pomocu njega ;)
Sto se tice dimenzija kisomjera, znam samo da bi gornji otvor trebao biti gotovo 16 cm, ako mu je P=200cm2.
Taj u tebe je onaj kojeg koriste hidrometeoroloski zavodi, tako da ima najbolju preciznost i tacnost. :) :)
Samo, po mom misljenju, kad se ocekuje velika kolicina padavina bilo bi bolje izvaditi onu kanticu u donjoj posudi gdje se sljeva voda, kako bi moglo stati vise vode. ;)

Madjo:
Vjerovatno je taj isti termometar u Njemacku oko 40 eura.Nase firme ,kad uvoze "robu" za koju nema konkurenciju,dignu cijene gotovo duplo.To je pljackanje naroda.Da ja znam,nema nijedna firma u CG da se bavi meteo opremom.
Dino,zasto bi bilo neozbiljno uzimat podatke sa plasticnog kisomjera,ako je pravilno uradjen i ako postoji menzura?Sasvim ista stvar.Najbitnija je povrsina ulazna gornjeg dijela,ostalo nije bitno puno.Jedino da ne toci nedje :D
Kantica ili bocica u donjem dijelu je uradjena zato da bi olaksalo presipanje u menzuru,kao i kakvu-takvu zastitu od zamrzavanja.U nju staje 50-tak mm,kad prelije u donji dio stane komotno jos 70-80 mm.Znaci nema brige,cak ni za moje kisovite krajeve.Istina,par puta sam mora mjerit u toku dana zbog jake kise,al to je rijetko.
U gornjem dijelu ima prostora da padne 20 cm snijega,otprilike,ako je temp u plusu snijeg se lagano otapa i slazi u kanticu kroz lijevak.
Najgore je kad pada konstantno snijeg i napuni kisomjer,onda se mora postavit drugi kisomjer(ako postoji) a ovaj ostaviti da se otapa.Ja nemam rezervni,ali se snadjem,prespem brzo snijeg u neki sud i vratim kisomjer na mjesto.

dino_mo:
Pa upravu si. Za taj isti termometar dobio sam ponudu od firme iz Njemacke i kosta 53 Eura.
Nema ni kod nas firma kojoj je osnovna djelatnost meteo oprema, ali suradjuju i moguce je nabaviti preko njih. Kod nas ima par privatnih i drze kompletno trziste BiH, postavljanje i servisiranje kako hidroloske tako i meteorloske opreme.
Ma problem je kod sopstvene izrade kisomjera, bilo plasticnog bilo onog od lima je upravo nepreciznost. Jako tesko je to napraviti toliko precizno da bi se podaci poklapali u 0,1mm. To se po nekom mom vidjenju mora raditi masinski, ali mozda se varam.
Jedan ovakav kosta oko 50 Eura http://www.globe-swiss.ch/de/Angebote/Shop/media/Zoom/Regenmesser.jpg .
Mislim da bi bilo isplatnije i tacnije kupiti ga nego sam praviti i kisomjer i menzuru, jer ne znam koliko da se bude precizno vrlo je moguce da se greska nehoticno i nesvjesno napravi.
Nije problem, kazem, za poljoprivrednike, koji mogu zaokruziti na par litara, ali kada se radi o decimali  ???

Ma dobro, onda kantica ne predstvalja problem. Svakako da je bolje da je ima, ali eto kada se zna da ce jaka kisa i da nema opasnosti od smrzavanja moze se izvadit. (i stiti od isparavanja)
Snijeg kod mene ne moze biti problem ;D, ali eto vec si se snasao  :)

Vidim malo si ga i obojao? Neki razlog ili estetike radi?  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version