Evo da se prijavim kao vlasnik jedne jako dobre stanice americkog proizvodjaca Davis.
Radi se o modelu Vantage Pro2 Plus. Nedavno je navresna godina njenog rada i za to vrijeme stanica, kao ni softver u kojem je cijela arhiva, statistika, grafikoni, a koji ujedno i salje podatke na net nisu napravili niti najmanju gresku.
Sto se tice cijena, zavisno od opreme, broja dodatnih senzora, logicno, povecava se.
Nekakav osnovni model (temp., vlaga, smjer i brzina vjetra, kisomjer(0.2mm), tlak) kosta oko 800 Eura + 150E softver.
Opremu sam uvezao iz Hrvatske, firma Amteh.
I prije sam imao razne automatske stanice tipla LaCrose 3600 i slicno i zaista se ne mogu porediti.
Nisam radio sa profesionalnom opremom tako da u tom domenu ne mogu nista ni reci.
U svakom trenutku imate uvid u stanje baterije (V),jacinu signala, postotak i broj dobrih i losih primljenih paketa podataka, frekvencije koje smetaju radio signalu za komunikaciju sa konzolom i slicno.
Sto se tice tacnosti instrumenata o tome isto mogu reci sve naj. Iako je senzor direktno izlozen suncu(kao i kod ostalih proizvodjaca) pri testiranju ponekad bi cao davao nize temp. nego sto su u zaklonu. Senzor vlage znatno je unaprijedjen za razliku od jeftinijih modela. Smjer i brzina se ocitavaju svakih 2,5 sec.
Nadam se da sam vam bar malo priblizio o kakvoj se opremi radi, mada ko se vec susrecao sa nekakvom iole ozbiljnijom opremom, znace otprilike koliko je unaprijedjena. Ali i cijena je dosta visoka za pojdince...
Ako imate kakvih pitanja, slobodno, tu sam...
Pozdrav