... inače, upravo je počinjala praksa da se obrazlože pojedini brisani postovi u dijelu foruma koji je otvoren za moderatore, tj onih postova čije brisanje nije imalo očigledan razlog.
Sve je to u redu Admine, ali i moderatori su forumaši i žele i oni da prate aktuelno vrijeme i prognoze i da uživaju na forumu a ne da se pravdaju svako malo i da pišu privatne poruke izvinjenja i obrazloženja !
Nemamo mi taj luksuz Mađoni, svojevoljno smo ga se 'odrekli'
Sa porastom broja članova i poruka, vrijeme koje se dnevno odvoji za moderiranje je sve veće, a broj moderatora je isti. Moguće je da ćemo u dogledno vrijeme morati da dogovaramo neku podjelu po 'smjenama', što je ranije bio slučaj samo kad se očekuje veća gužva.
Senzitivitet moderatora je veoma bitan u svakoj pojedinačnoj situaciji jer apsolutna objektivnost praktično ne postoji.
Evo vam jedan primjer, ja sam se lomio oko njega i još mi se vrzma po glavi : jedan član je napisao vic sa potencijalno uvredljivim sadržajem za jednu manjinu (Rome). On je imao na umu samo humor vjerovatno, ali bi neki Rom sigurno bio uvrijeđen takvim aludiranjem na nečistoću njegovog naroda i kolektivno etiketiranje, potpuno opravdano bi mogao prozvati moderatore, čak pomenuti i latentni rasizam itd, takve stvari brzo pođu daleko ... Opet, ostavio sam ga tako nešto misleći da će proći nezapaženo (što je savršeno pogrešna odluka i protiv pravila foruma ) ... a da je npr neki član za kojeg znam da je Rom bio tu, ili pisao nešto pa dobio ovaj post ispod svog, čak i da nije namjera neko ismijavanje, post bi bio brisan. To može dovesti do utiska da se radi o duplim aršinima za istu poruku, a zapravo su namjera poruke, kao i aktuelne okolnosti ono što diktira odnos prema postovima. Smorih vas malo, ali ovo je npr bio detalj oko kojeg mod ostane po 10 minuta da ga razglaba, a ostali ga i ne primijete.
Kad modeli daju neku mogućnost snijega za Kazan, znam da me čeka cjelodnevno dojenje monitora dok oči ne počnu da peckaju
Poruke počinju da pristižu na svakih nekoliko sekundi, a sa njima se često i prve sablje isuku ... nemam vremena ni energije da šmeknem modele ili satelit propisno, a još manje da postavim nešto ... kraći odlazak do grada već znači čitati Rat I Mir ispisanih postova po dolasku itd ... i počeh tako da volim proljeće !
a i dosadila je ova zima bez akcije u Kazanu ... kad krenu kumulusi, oluje i kiše sa onim karakterističnim mirisom kojeg nema preko zime
Zaključak : moderatori oblikuju forum, forum mijenja moderatore ! Što bi rekli stari Grki, '' Panta Rej Čarls '' iliti '' Niko ne ispeče dvije iste rakije '' ~
Dobro jutro