Evo, već čitav mjesec, izgradnja HE na Morači je glavna tema u Crnoj Gori. Skoro svaki dan se održavaju forumi, tribine, naučni, protestni i razni drugi skupovi. Raspravlja se o svemu i svačemu, od ekologije do geologije :o Jedni su za, drugi protiv, svako sa svojim argumentima. Sa strane, ova javna rasprava djeluje ozbiljno i odgovorno, medjutim znajući kako funkcionišu ove naše balkanske države, sve su to prazne priče. Biće onako kako vlast odluči, pa makar to značilo da Morača mora uzbrdo teći. >:D
Sama vlast, u jednu ruku, djeluje dosta odlučno i ponaša se kao da je to već gotova stvar. U izjavama se već raspisuju tenderi, vrši eksproprijacija, buše tuneli za novu magistralu... i
sajt je napravljen. Samo da svine. :) Medjutim, biće da to baš i nije tako jednostavno?! Još se ne zna ni broj centrala (od 3 do 5), a ne šta drugo, tako da mi sve ovo liči na priču od pre petnaestak godina kada je Luka Medenica, tadašnji direktor hotela Bjelasica, davao intervju novinaru. Bili su na Jezerine i u jednom trenutku Luka je pokazao rukom na šumu više parkinga uz riječi "ovdje ćemo da napravimo par hotela"...Šuma stoji i dan danas, te se nadam, ako Bog da, da će tako proći i ovaj "istorijski" projekat, bar u ovakvom obliku kako ga sad predvidjaju. >:D
Iako sam već rekao da od priče nema ljeba, ajd` da i ja rečem koju. Sama isplativost i opravdanost čitavog projekta je vrlo diskutabilna bez prevodjenja dijela vode iz Tare, ali to da preskočim. Medjutim, nivo jezera je predvidjen na koti 285mnv, a po topografskim kartama, trigonometrijska tačka, koja se nalazi na platou ispred manastira, je na 287mnv. Prosto rečeno, kad se brana Andrijevo završi, sjedneš na ivicu Svetigore i kisjeliš noge u jezeru. U tom slučaju manastir neće spasiti ni 333, a ne 3mil. eura koliko je predvidjeno za sanaciju. A, ako nam manastir "zapliva" jezerom...?! Eto, toliko! :-\ :-\ :-\