Meni je najzanimljivija visina snijega na Žabljaku. Znam da su kolege već napisali da snijeg najviše uništava vjetar, te da se snijeg već dosta sabio, pa se sporije otapa. Da ne bi netko pomislio da sumnjam u službeni podatak o visini snijega sa Žabljaka, ali mi je stvarno zanimljivo da je jučer maksimalna temperatura na Žabljaku iznosila oko 9 C, danas oko 8 C, a da se u tom periodu visina snijega spustila za svega 2 cm.
Naime, svake godine barem dio zime preživim u okolici Maribora na obroncima planine Pohorje. Tako su mi se usjekle u pamćenje 3 zime kada je visina snijega (jednom je visina snijega bila 30 cm, a 2 puta i nešto preko 50 cm snijega) bila stabilna sve dok su maksimalne temperature bile oko 0 C ili niže. Međutim, kada je probila lagana južina i kada su maksimalne temperature porasle na oko 5 do 10 C, snijeg je doslovce nestao u roku od 3 do 5 dana. Pri tome se uvijek radilo o decembru ili o januaru.
Još jednom ponavljam da mi ne bi netko zamjerio ne sumnjam u službeni podatak, samo mi je zanimljiva pojava.