Author Topic: Naše planine  (Read 39780 times)

Offline Tihi

• Hero Member
Naše planine
« on: May 24, 2015, 16:01:17 »
Neka se ova tema zove baš ovako" Naše planine".U ovoj temi možete pisati o svemu što je vezano za planine Crne Gore.Možete pisati o našim šumama ,pašnjacima,ljepotama,naših planina,njihovom hidrološkom bogastvu,jamama i pećinama.Takodje ,možete pisati zanimljivosti o našim planinama.Ako posebno volite neku planinu slobodno je opišite,recimo njen geografski položaj ,reljef,klimu  i td.Ali o jednom se ne može pisati a to je o snijegu na planinama.Za to postoji druga tema.Znam da to svi znamo,nego čisto da napomenem.                 

Mađo

• Guest
Re: Naše planine
« Reply #1 on: May 24, 2015, 17:14:45 »
Bravo Tihi.  :45:  Odlična tema, nadam se da će forum malo živnuti u ovom nadolazećem ljetnjem periodu.Jer ljudi se planinâ i katunâ śeté kad im pripeče pod guzicu -što se veli  :67: ... 

Imaćemo o čemu pisati.Naše su planine posebne.  :43:

Zamolio bih moderatore da premjeste one nekoliko postova iz teme Snijeg -sezona 2015. ovamo.Fala.  :83:

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #2 on: May 25, 2015, 18:01:32 »
Gledao sam bas Vojnik sa juzne strane je drzao snijeg duze jos ga ima i to masu  a mogu mislit sjverna strana Vojnika, no Lovcen s istocne strane sa juzne ga i ni nema Lovcen, ok to je za ocekivati naravno em sto je visociji i  geografski gdje je em sto ima masu vrhova preko 1900m i masivnija planina,al Lovcen je bas do kasno imao snijeg lijep  jer ima padvine velike znamio da zimi na orijen i lovcen najvise pane snijega kolicinski, al je brzo ispario mislim relativno u odnosu na Vojnik brzo, jer ga ima ipak dje je lovcen i da je maj nema price svaka cast pa to je skoro more a on se opet dici snijegom to je jedna prellijepa planina, al  ipak  me iznenadilo da Vojnik sa juzne bas toliko vise drzi no lovcen cak sa istocne ok svaakoao da Vojnik sa sjverne i istocne nema price al juzna,jer ipak istocna lvcena mocno dijeluje kad napada naravno podrazumijevam da ga vijetar ne opuva al ipak dolje je  izgubio ga,Madjo sta drzi najbolje snijeg na Lovcen  sjever Stirovnik i Jezerski,zanima me istocne strane kad ga vjetar ne opuva jezerskog bi ipak trebalo duze da drze no jug  lovcena i istocna stirovnika.Vidim da ga opet jos ima sa tvoje strane :11:

Sve što si napisao za Vojnik je tačno.Vojnik bi držao još duže snijeg i sad bi se komplet bijelio sa južne strane ali ima specifičnu zemlju.Ta zemlja bukvalno jede snijeg.To će ti i reći stanovnici sela Mokrog,koliko teško ostaje snijeg,zemlja ga podgriza.Preovladava karsni tip zemljišta( krečnjak) i Vojnik je najizrazitija krečnjačka masa medju Dinarskim planinama.Zemljište je puno vrtača,vodopropusno je i rastresito.Sjeverna strana nema taj problem.A snijeg se kreće ovako:
Gdje je god šuma tu je 90 posto kompaktan snijeg.Visina snijega kreće se oko10 cm,ponegdje 20 cm a ima naslaga i po 1 m. Mislim na šumu koja se ne vidi iz Nk a nalazi se isto sa južne strane.Šuma koja se vidi iz Nk ima snijeg iznad 1400 mnv i to samo ponegdje.A ova što sam gore pisao nalazi se na visini oko 1600 m.Dok se ova dolje već zeleni ova gore nema ni jedan list.Tu vlada još zima.Nameti su rijetki sa južne strane su od 1 do 3 m visine ,bar ono što sam mogao zapaziti prije neki dan.Poznata je Štirna strana( odma iznad Štirnog dola) .Tu je bilo snijega na površini ko dva fudbalska terena.Tu smo se 3 maja klizali ,bilo bi dobro spuštanje sankama ali i vrlo opasno,jer je strmo.To je onaj snijeg koji se nalazi u dno jugoistočne strane Velikog Vojnika i ne može a da se ne primjeti  iz Nk polja.On se 2013 godine zadržao do 1 jula a znao je da ostane i do avgusta( vrlo rijetko). Vrh je opasan ( okružen)sa snijegom sa svih strana osim sa južne.Ima ga oko 1 m a nameta i do 2  -3m.Gradno i Mramorno brdo su prošarani,a jugozapadna strana Velikog Vojnika  ima dosta snijega.Sjevernu nisam gledao  ,ali       mislim da je puna snijega.Ovaj snijeg na vrh i ako je 2000 mnv može se vidjeti redovno u sred avgusta.Uglavnom gdje  je šuma tu je skoro bijeli pokrivač kompaktan.Ogromna je razlika kad se gleda iz Nk i kad se ode gore.Sve u svemu dosta ga.  je okopnilo   ,više od 50 posto,ali tu dje ga ima ,baš ga ima.A evo ne mogu da se nakanim da napišem jedan kratki izvještaj sa uspona od 3 maja.Uradiću to valjda do sjutra u ovo vrijeme.Probaću nekako da i slike izbačim,one će sve reći.

Ok,ovo za slike,isao sa ma Ct pa sam bas gledao stanje snijega pocu do na Mauzolej a sad Na Vojnik za uranak nijesam isao rad obaveza ,pazi Vojnik sa juzne sad ima vise snijega no Lovcen sa istoka i to zestoko ustvari cak da se poredit ne mogu,a kako mi kaze drug sa ct koji je gledao sjeverne kompozicije da je i to izgleda manje znatno no Vojnik sa Juzne pazi Vojnik sa juzne ,za sjvernu strane nema potrebe govoriti....Oko 20 marta bijelio se lovcen zestoko kao Vojnik a bogme se ne bi ni jednoj visocijoj planini postidio znamo koje padavine se svale tamo....

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #3 on: May 25, 2015, 18:03:03 »
Ne mogu se uopšte poredit te dvije planine.Lovćen ima vrlo malo površine iznad 1500m a i to što ima iznad te linije je prilično strmo i uopšte nije podesno za čuvanje snijega.
Da ne pominjemo poziciju,izloženost toplijem vazduhu...

Pa jeste to si upravu za poredjenje, ako budes imao kakvu fotku stirovnika majsku nabaci,bas me zanima kako je stanje sa grmljavinom na lovcenu sudar more planina sigurno tuce  dobro gadno je ljeti gore pogotovo ranije bilo dok je bilo cobana itd,mada sad ja vijerujem da je  gromobranska mreza jaka na mauzolej i tv toranj..

Pane na Goliju sila snijega.Vrhovi iznad 1700 mnv redovno dobijaju novi snijeg i do sredine aprila.Rekao bih da je jača od Vojnika u toj oblasti do 1400 ,jer je Vojnik izgubio dobru šumu,pa nikako čuva snijeg u nižim oblastima ,tek iznad 1500mnv dje je šuma zbog nepristupačnosti očuvana dobro drži snijeg.Sjeverna strana Golije je 3 maja bila puna.Inače to nije glavna Golija.To su Vukotine Golije koje se pružaju  od Visoke glavice1650 mnv do vrhova sa 1788 mnv.Glavna Golija se pruža još dalje pud Pive i Somime.Najviši vrhovi su joj "ZLOSTUP" -1942 mnv i Čardak ( mada ima još nekih naziva)-1945 mnv ili kako ja volim da kažem " ČARDAK NI NA NEBU,NI NA ZEMLJI.

Vojnik je bio jedna od u bivsoj sfrj  najbogatih planina sumom decenijama je unistavan pogotovo ranije dok je bio cuveni javorak koliko se iz njega vozillo,misliim ako nadjem podatak stavicu za ovu  planinu o kakvoj je sumi i da je bio jedan od najbogatih predjela sumom u sfrj ,ima li Tihi kakva fotka vojnika sa sjevrne strane evo s juga jos ga ima i to se dobro iz nk polja vidi pogotovo onaj pojas jedan upecatljiv iz nk.

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #4 on: May 25, 2015, 18:04:15 »
Tako je .Veliko bogastvo šume je imao, šteta što se puštilo to da propadne.Vojnik je imao 8 hiljada hektara kvalitetne šume koja se nemilosrdno uništavala.Otac mog tetka,je još prije 50 godina nalazio na Vojnik 800 velikih balvana posječenih,koji su počeli da trunu,jer ih je sigurno snijeg uhvatio pa se nisu mogle doćerati ,kolika je to šteta.Danas ima šume lijepe iznad Brezana,a na sjevernoj strani je gusta šuma ,divljina,koja se neće moći brati zbog nepristupačnosti.Inače kroz Vojnik je probijeno 80 km šumskih puteva i staza.Neki od njih su u vrlo lošem stanju,zbog velikih kiša i volio bih da nestanu za koju godinu potpuno.Da se ta planina ranije proglasila zaštićenom zonon ,e to bi pravo bilo ali kao po običaju kod nas se uvijek kasno reaguje.A i Golija je isto uništena posebno sa ove južne strane.
Čitam nedje neki tekst,i nalazim neke podatke.Kamil Morgan je opisivao Crnu Goru.Ne ko je on ,ali čitao sam njegov opis Nikšićke nahije.To je sigurno davno bilo ,možda i u prošlom vijeku ,ko zna ,možete na internetu potražiti o njemu pa će te znati koje su to godine bile.Opisuje ovako: ( prepričavam) Nikšićka nahija se po ljepoti izdvaja od svih drugih nahija.U njoj se nalazi i planina Durmitor.Pa slijedi onda opisivanje Durmitora.Kako odmiče jesen ljude se povlače u selo Žabljak.Zime na Žabljaku su opasne.Na krovove napada i 10 m snjega.Tokom zime vukovi se spuštaju u Žabljak,ponekad ih bude po 100 u čopor.Grebu po krovovima kuća,pa možete znati šta znači dolazak proljeća za stanovnike Žabljaka.
Osim Durmitora izdvaja se još jedan planinski masiv-Vojnik.Vojnik kao i Durmitor ima četinarsku i bukovu šumu ali bizna razlika je u potpunom nedostatku pašnjaka,tačnije na Vojniku je ne moguća ispaša zbog velikog broja vukova i medjeda koji žive u Vojnikovim vrtačama i uvalama( Vojnik ima na stotite i stotine vrtača i uvala i dosta manjih dolova).Žene i djeca  iz Šavnika se ne smiju zaputiti južnim i istočnim padinama Vojnika od divljači a muškarci dvojica ili po trojica i obavezno naoružani.Znači na Durmitor je moglo biti ispaše ,tj bilo je a na Vojnik je uopšte nije moglo biti od divljači.( kraj) .Eto pa se može zamisliti kakva je divljina Vojnik tada bio i kakva je samo šuma tada bila.Osim šume Vojnik ima i dopre pašnjake i katune.Poznati katuni su Vioš do,Štirni do ( na njemo izdižu Todorovići koji su mi komšije malo dalje) i Štavni do .Mada katuni su zapušteni sem Štirnog dola.Ima ih još ali to su najpoznatiji.Eto danas ima malo četinara,hrasta ,bukve ali sve je to ništa kako je nekad bilo.Za 10 godina nestaće još 30% od današnje šume.

A taj snijeg što je upečatljiv iz Nk trebao bi se i u junu gledati.Ne znam kako je sa sjeverne.Cirkovi su najvjerovatnije puni snijega .Nisam išao sa sjeverne odavno.A tamo treba otići u zimu.U selo Duži koje je iza Vojnika na oko 1000-1300 mnv već u februaru je bilo dva metra snijega .Tamo je zimi preljepo ali i nepristupačno.Toliko od mene .Pozdrav

Da,da Vojinik je planina za respekt Tihi al jos bih tu jednu dodao sto se sumskog bogastva tice koju arce i unistavaju decenijama.To je planina Ljubisnja u mom kraju koja je impozantna u svako pogledu a na zalost malo se o njoj zna i vodi racuna...Nisu one dvije jedine,naprotiv imamo toliko ljepotica od planina al dzaba sve to kad nema nas...E da je nekim zemljama samo bistra voda iz njihovih mnogobrojnih izvora gradjani bi im zivjeli kao u Emiratima...

Živa istina.Ljubišnja ima silu šume i to još uglavnom četinari.A šume na svim našim planinama se uništavaju,pa čak i u nacionalnim parkovima zna da bude toga.
A mi nismo svjesni šta imamo u našoj zemlji,mi smo biser planete.Svi neku ljepotu tražimo u drugim mjestima na svijetu a nidje na tako malom mjestu nema ovoliko ljepote.Imamo šume ,pašnjake ,rijeke ,jezera ,plaže i još mnogo toga da ne nabrajam sad.A turisti kad dodju u Boku odma slikavaju gore brda i Lovćen,oni se dive tome,a mi ne okrećemo glavu na naše ljepote.Velimo ,naša zemlja je krševita,onakva ovakva ,šta sve ne pričaju ljudi,kažu šta ti je Crna Gora može se za dan obići.Ali ljepota se krije kad se zadje u prirodu a ovako tek toliko da privuče ljude da zadju u nju.I to što kažeš imamo vode dosta ,na nekim rijekama se može piti duž čitavog toka ,kao Tara na primjer.Bogata smo zemlja,treća najšumovitija u Evropi,54 % naše teritorije je prekriveno šumama.Ali ljudi ništa ne vide,možda zato što dugo žive na jednom mjestu pa se nekako priviknu,nekako mu to sve uobičajno bude i priroda i ostalo.
Evo jedna zanimljivost: Svake sekunde nestane površina kišnih  ( tropskih) šuma veličine jednog fudbalskog terena,a u 20 vijeku posječena je polovina tropskih šuma.

Kako  ne ljubisnja ka i vojnik sila sume  daleko poznata al je nagrdise i to je poznato,oko pljevalja bogata okolina cuveni jakic firma nekad kako su ljubisnju osakatali a sad ne znam u cijoj reziji je sakate, ,,kako su Garac ojadili imao je bukve lijepe u onaj krs gore lijepo je vidjet  jos ima skoro sam isao lijepih debla al sve manje al tamo popalili rad pecuraka, svijesti boze sacuvaj

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #5 on: May 25, 2015, 18:05:39 »
http://www.google.me/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CDgQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.dinarskogorje.com%2Fplanina-vojnik-1998-m.html&ei=XAdhVa-_NcnvUrD6g9gD&usg=AFQjCNEKP0y2q7-9tC5qZ646JgH-RTYVUQ&cad=rja

Higlander...Ljubisnju sad unistava Vektra Jakic odnosno Brkovic,cistu gradju zlata vrijednu izvoze na Kosovo i td...Sto se Garca tice pamtim ga od 80-te godine kakav je bio i cuvene bukve na njemu jer sam djetinjstvo proveo kod ujcevine u Danilovgradu.Znam i kad su poceli s paljevinom ruke im se zapalile taman.

Svukuda je suma nagrdjena,a sve zbog interesa pojedinaca.Aj da sijeku sumu,zasade drugu,a da mi odje tu posjecenu sumu preradjujemo,nego u vecini slucajeva tu sumu prodajemo kao sirovinu i to uglavnom ide za Albaniju.Sto je najjace cak ni koncesiju ne plate drzavi,nego ostanu duzni,kao Mickovici odje u Nk.Ne znam kakva je situacija na Vojniku,jer jos uvijek slabo znam te predjele,ali znam da je podrucje Golije( Zabran i Petrova dola) nagrdjen,da su Somina i Njegos isto slicni,s tim sto sa sa podrucja Zabrana ranije prestalo sjecom,dok je po Njegosu i zadnjih godina uzimalo koliko su mogli.Jedino sto je sreca sto su to uglavnom nenaseljeni predjeli,pa se suma lakse namnozi.

Kad pominjete šume ja ću reć nešto potpuno suprotno od vas: Katunska,Riječka,Lješanska nahija i cio Lovćen nikad nije imao više šume nó danas !

Onaj naziv "Kameno more" za Katunsku nahiju uopšte više ne stoji, čak je smiješan, nó ajd.Ako ste prolazili ovuda vjerovatno ste primijetili.

Možete otvoriti neku temu tipa Naše planine, u ovom podforumu,da ne zatrpavate temu posvećenu snijegu u našim planinama.

Istopio se snijeg dobro.Davno je bio 3 maj ,od tada evo 20 dana prošlo.Bilo je dosta vrućina a i kiše ,dobro je i to ostalo.Taj snijeg koji se razvukao sa te južne strane nalazi se u zoni 1600-1700 mnv trebalo bi da potraje do 1 juna.Kad se ode gore stanje je mnogo drugačije.U uvalama,zaklonima i vrtačama koje se nalaze sa južne strane sigurno ga ima još i to dosta.

Offline EagleS

• Sr. Member
« Reply #6 on: May 25, 2015, 18:47:55 »
Češka ekspedicija na jednu od najzanimljivijih i nepristupačnijih planine Crne Gore (link dolje), Maganik, naravno cilj ekspedicije je bio vezan za najdublju jamu a ne direktno za samu planinu ali u videu ispod se dobro vidi o kakvoj se planini radi. Željezna jama je potvrđeno dublja od Jame nad Vjetrenim brdima na Durmitoru za skoro nevjerovatnih 400 metara, sa svojih 1162m. Smatra se da jama ima još velikog potencijala u pogledu dubine, čak do 1,8km. Do ovih dubina se tek nedavno došlo, za razliku od Jame na Durmitoru čiji je impresivnih -775 metara već istraženo od strane jugoslovenskih, poljskih, francuskih i britanskih speleologa 1985.

Slika preuzeta sa Speleologija.me facebook stranice.

Slika preuzeta sa Speleologija.me facebook stranice.

Evo link:
[ Invalid YouTube link ]
The absence of evidence is not the evidence of absence

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #7 on: May 25, 2015, 20:50:20 »
Maganik neću komentarisati.To bi trajalo i trajalo.To je posebna divljina i priroda ,jedinstvena,i valjalo bi da tako ostane i u buduće,ne učit ga pristupačnim .
Da se pitam što , te Češke speleologe bih poslao tamo odakle su došli.Prvo neka naši speleolozi  istraže.Ne treba da neko iz bijelog svijeta otkriva šta se nalazi na našim planinama,i to besplatno još.To se ne prodava tako lako ,naši trube čitavom svijetu dje se šta nalazi,više se zna dje je svaka rupa ,i bolje stranac zna nego domaći.Zabranio bih takve stvari.

Offline Higlander

• Newbie
  • *
« Reply #8 on: May 25, 2015, 21:24:49 »
Ima istine za kameno more se posumilo,Lovcen odlicno stoji zbog Nacionalnog parka... :03:Maganik je mozda najsuroviji na ovim prostorima..Kakav je Lovcen sa grmljavinom Madjo

Offline SnowHunter

• Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #9 on: May 25, 2015, 22:15:57 »
Da se pitam što , te Češke speleologe bih poslao tamo odakle su došli.Prvo neka naši speleolozi  istraže.Ne treba da neko iz bijelog svijeta otkriva šta se nalazi na našim planinama,i to besplatno još.To se ne prodava tako lako ,naši trube čitavom svijetu dje se šta nalazi,više se zna dje je svaka rupa ,i bolje stranac zna nego domaći.Zabranio bih takve stvari.

Koji naši speleolozi? Da je od njih nešto zavisilo ova jama nikad ne bi bila otkrivena. I trebalo bi mi Česima da platimo za ovo, a ne oni nama.

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #10 on: May 25, 2015, 22:29:06 »
Tačno ,Higlander,Maganik se medju planinarima ne svim,proglasio za najsuroviju planinu u Crnoj Gori,ali nisu naveli u kom elementu.Što se klimatskog elementa tiče nije najsurovi,daleko od toga.Prokletije i Durmitor su na prvom mjestu ,medju svim Dinaridima po surovosti.Maganik jeste veliki ,ima dosta oblastii iznad 2000 mnv,oštre vrhove ,sipare ,jame i pećine,litice,nazupčen je ,ali ima i lijepih vrhova.Nije nepristupačan sa svake strane.Recimo od Župe Nikšićke se do pod Medjed sami može doći kolima po makadamu.Taj makadam svake godine pomalo asvaltiraju i ravnaju da bi lakše mogli drva doćerivati ozgor ,iznad Zabrana Kralja Nikole.Znam kad sam kampovao tamo,ujtro u 5 sati idu nekolika kamiona gore,pa kad se vrate do jedan posle ponoći,desetine metara drva svaki dan se ubere  Kad im nestane Gračanica od koje Župljani dobijaju vodu ,koja ih spašava,onda će se urazumiti ali kasno tada.

Offline EagleS

• Sr. Member
« Reply #11 on: May 25, 2015, 23:55:27 »
Surovost Maganika se ponajviše ogleda u nevjerovatnoj gustini i broju kraških oblika, podlozi od čistog krečnjaka u gornjem dijelu planine, nedostatku bilo kakvih površinskih tokova, a opet priličnoj izolovanosti, za razliku od npr: Bjelasice koja je načeta sa svih strana ili Durmitora, zatim ekvivalenti glečerskih procjepa, duboki zasigurno po 20, 30 metara, samo u kraškom obliku ako se tako može reć   :120:
Galerija slika ovog planinara to najbolje pokazuje, čak se može viđet i pozamašna količina snijega, a slike su uzete 21 juna. Inače pored Željezne jame tu je i Jama na Treštenom vrhu čija vertikala od 429 metara predstavlja 11. najdublju vertikalu u svijetu za sada otkrivenu!

http://picasaweb.google.com/107614549884609524708/MaganikKanjonMrtvice?gsessionid=lXwSvcSgOar8edHDjdwW9w#
Najbolje bi bilo izdvajat iz ovakvih albuma, jer stvarno ima odličnih slika i na drugim galerijama i o drugim planinama samo ne znam jel to dozvoljeno  :77:
The absence of evidence is not the evidence of absence

Offline Higlander

• Newbie
  • *
« Reply #12 on: May 26, 2015, 00:47:10 »
Maganik cu peti sa zupske strane nadam se nekog lijepog ljetnjeg dana,sto se tice surovosti klimatske uz sampion prokletije i durmitor,mislim da je sama  sinjavina hladnija od pesterske visoravni samo da ima nek naseobina tipa tutin sijenica na sinjajevinskoj ploci,o tom sam sa Madjom zborio doduse i tamo se ranije masovnije zivjelo,slusajuci nase gorstake kazu da je gore nepodnosljivo,a sto se   magania tice zaista kraski surov kraj,a bogme i sjeverni dio vojnika je isto surovina zestoka gleajuci neke fotke sa duzi rekao bi kao da su dolina grebaje sa karnfilima, orijen je surov isto strasna planina tako blizu mora a sjeverne strane snijeg  drze zestoko crnogoricna suma.Oko niksickog polja masiva ne fali i pri tom dobar prilaz svima.Crna Gora sve je tu ekstremno malo lijepo ima svega. Imas durmitor i prokletije  komove pivske planine kucke planine koje imaju sve,maganik orijen prekornicu lovcen njegos golija,eto ako zaboravim koju da mi se ne naljute, kao ljute kraske planine,mada gledajuci Lovcen dodje kao oaza ima izvora gore u cuvenom kamenom moru nahije,i podno njega pasnjaka,on bas u  nahihi cak i dodje pitomina a opet je kraska ljuta planina.Bijelasica Ljubisnja a bogme i Hajla zelinilo kao iz bajke mali prostor a takva raznolikost.Inace jedna zanimljivost  u Crnoj Gori nekada  19 18 vijeka  se smatralo da su Komovi najvisocija planina visa od Durmitora,mozda je relativno tako i dijelovalo dok nijesu mijerenja uradjena,prokletije su bile nekako svijet z sebe planeta iks..Maganik bi mozda i bio hit za turizam cuo sam da ima markacije stvarno surovina vole to evropski planinari i znatizeljnici,skoro mi jedan taksista u Nk pomenu kako ljudi malo znaju o Maganiku okolina Nikiisca da jedna planina specifikum surovine Dinarske ne znam ima li je Bosna i Hrvatska iole ista nalik reljefno Maganiku,valjalo bi kad bi bacili koju fotku onako Maganika u daljini

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #13 on: May 26, 2015, 12:31:59 »
Ne zaostaje Maganik mnogo po klimatskoj surovosti za ovim ostalim  višim planinama. Dug je 20 km, širok 10 km. Čitavom dužinom je visok, i predstavlja veliku klimatsku prepreku.Viši djelovi dobijaju dosta padavina.Nalazi se još na sudaru dvije klime pa je vrijeme dosta promjenjljivo ,i gromovi opasno tuku,ne štede .
A Sinjajevina ,veliko prosranstvo ,kad pukne mećava nema goreg mjesta na Balkanu.Uz nju i Krnovo sa svojih 120 km/2  prostranstva.
Što se Vojnika tiče,on je nepristupačan sa sjeverne ,nešto manje sa zapadne strane,tok je sa južne strane dosta pristupačan.Surov je što se klime tiče.Mećave brišu vrhove po 3 mjeseca,posebno Mramorno brdo ,pa onaj niz vrhova ka Krnovu.Tu je mećava najžešća.Odavno je Vojnik poznat kao surov i hladan.Na Mramorju(1920 mnv) nema ni bora krivulja,koji je najotporniji.Medju stanovnicima Nikšića Vojnik je uvjek tu kad uporedjuju nešto.Recimo kažu eto si jeo,sad možeš na vrh Vojnika,ili eto si se obukao,sad možeš na Vojnik.Otamo Nikšiću dolaze opasne oluje,posebno ljetnje,uz olujni sjever.Sjećam se dobro nekih,da te jeza uvati kako je to čudo od nevremena.Vojnik takodje nema vodu i hranu,pa je i sa te tačke gledišta opasan.Ali magistrala koja prolazi ispod njega učinila ga je vrlo pristupačnim. 
A Lovćen ,to je posebna planina.Onako ko kakav div izrasta bukvalno iz mora i to se diže skoro 1800 mnv.Da se Durmitor stavi pored njega onoliko koliko se uzdiže(1000 m iznad Jezerske visoravni) bio bi beba naspram Lovćena.Lovćen ima lijepe oble vrhove,grebene,litice,gromadne vrhove,šume ,pašnjake,pa čak i ledničko jezero.Isto kao što i Durmitor ima sve na jednom mjestu ,tako i Lovćen ima sve na jednom mjestu,samo neka manja verzija Durmitora,to je Lovćen.
« Last Edit: May 26, 2015, 12:34:14 by Tihi »

Mađo

• Guest
« Reply #14 on: May 26, 2015, 13:00:32 »
Izuzev činjenice da se Štirovnik uzdiže 1750 m iznad mora bukvalno i liše značajnih istorijsko-nacionalnih zasluga, Lovćen i nema baš čime da se podiči kada bi ga uporedili sa nekom masivnijom i prostranijom crnogorskom planinom.

To je lijepo opjevao pokojni Ljubo Ševaljević:

Što bi Lovćen bez Njegoša,
kao junak bez ponosa,
kao nebo bez sokola,
ka' vladika bez prijestola.

Što bi Njegoš bez Lovćena,
ka' nevjesta bez prstena,
kao kolo bez momaka
i lijepih đevojaka.

Offline Higlander

• Newbie
  • *
« Reply #15 on: May 26, 2015, 15:39:46 »
Pa Maganik surov kako ne bas surovina,i hladan pa to je 2200 m cu,tacno Tihi za Vojnik mi svi to kazemo nikiscani il ga gledamo bas nam je orijentir mocan je,a lovcen nema ljepotu ovih planina surovinu Maganika il ljepotu Ljubisnje,jeste ostale planine po centralnom i sjevernom pojasu su mnogo ljepse,al opet je lijepa planina ima lijepe vrhove tacno ne moze se ni porediti al tu dje je dominantan je,lijep je ono malo preije Cetinja kad se udje bas relativno mocno dijeluje pprije onog brda nebu pod oblake lijepa silueta vrha dva cuvena ,naravno istorijski svima nama.Madjo Orijen je mnogo nekako jaca planina u smislu da je nekako i bolje drzi snijeg orijen se ne moze zastidjet jos nijednoj sjevernijoj ja mislim da on jace drzi snijeg u tom subadriatickom pojasu i od Velebita pa neka je Velebit sjevernije ...One slike sa podforuma planinarenje sto si slikao 23 stranica su strasne vojnik durmitor prokletije kakva cistina...

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #16 on: May 26, 2015, 16:55:35 »
Orjen je najača planina duž Jadranske obale.Ima oko 49 vrhova .Da li su svi iznad 1500 mnv to ne znam.Iznad 1500 mnv ima površine oko 2700 ha ili 27 km/2.Površina mu je oko
400 km/2.Impozantan je i uzdignut sa svake strane.Posebno je lijep sa sjeverne strane,snijeg u velikim količinama  do juna drži.
Velebit je dug oko 160 km,ili da približim kao Crna Gora istok-zapad vadušnom linijom,ali nije visok mnogo.
Ne znam koliko površine Vojnik ima iznad 1500 mnv,ako neko nadje neka postavi.Moćno je izgledao prije kad sam ga gledao.Obavijen crnim oblacima i vidi se Gradno brdo,crno skroz.Nekako je strašan izgledao.Oblaci kad obaviju planinu davaju utisak da je mnogo veća nego što je .Reče mi jedan drug da Vojnik izgleda strašan kad se gleda sa Krnovskih vrela.
Možda bi bilo ljepše u ovoj temi da se razgovara prvo o jednoj planini pa onda o nekoj drugoj,da ne bude sve s brda s dola.Ali to je teže.Možda neko napiše tekst o nekoj planini ,da sve objedini.Napisaću ja u junu o Vojniku.Biće tu dosta ovoga što smo već napisali i ponešto novo,ali objediniću sve na jednom mjestu.

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #17 on: May 26, 2015, 17:16:26 »
Crna Gora isok -zapad je 173 km,Velebit je 160 km.

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #18 on: May 26, 2015, 20:21:00 »
Površina Crne  Gore u procentima iznad odredjene nadmorske visine:
Do 200 mnv-10.3%
Od 200 mnv do 500 mnv-5.7%
Od 500 mnv do 1000 mnv-27%
Od 1000 mnv-1500 mnv-39.85%
Od 1500 mnv do 2000 mnv-16%
Iznad 2000 mnv-1.15%
Znači ,najviše Crne Gore ima u zoni 1000-1500 mnv,što je za očekivati .Iznenadio me ovaj zadnji podatak.Nešto malo površine baš,a toliki vrhovi i divovi iznad 2000 mnv.

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #19 on: May 26, 2015, 21:09:02 »
Evo dužina i širina nekih naših planina.
PLANINA             DUŽINA             ŠIRINA

MAGANIK              20 km                10 km
VOJNIK                  18 km                 8 km
GOLIJA                   25 km                8 km
NJEGOŠ                 17 km                 ???
SINJAJEVINA        40 km                 15 km
BJELASICA             30 km                 30 km
DURMITOR+
SINJAJEVINA          85 km
PROKLETIJE            70 km

Durmitorsko područje ima dužinu 55 km ali ne i sam masiv Durmitora.
Sinjajevina je najveći pašnjak u Crnoj Gori i na Balkanu .Na Sinjajevini ima 120 000 ha pašnjaka na kojima može da se ispaše 200 000 ovaca.Posle nje je Krnovo najveći pašnjak .

Dinarske planine su dugačke 645 km.
( glavni vijenac)     

Offline Higlander

• Newbie
  • *
« Reply #20 on: May 27, 2015, 23:43:50 »
Uh ta Bjesket Nemuna ili Proklete planine je bas sampion Dinarida vhunac u svakom smislu,lijepo bi biloo Vojniku ispisati kad mognes postavi o njemu,naravno i ljudi  ko god moze ,ima poznavalaca Golije i Bijelasice Lovcena vidim,bila bi druga tema odje necu  o nasim poljima i kotlinama i mikro klimamama mijesta,al cu pomenut sto je veyano za ovu planinu mi jedan stari rekao da su nasi Trebjesani mislim ljudi iz nk polja otisli u odesu zna se odje je bila jedna velika sila na cijem se jeziku vojnik kaze asker, pa su znali reci ti ljudi da su pobijegli od vjetra s askera,inace cuo sam pricu da stari rimljani i grci se nijesu zadrzavali u nk polju sa zamisli jesu u pljevaljsku kotlinu koja je hladna al vijetra nema, zbog ruze vjetrova s vojnika, vojnik je surovina propuh uvijek u nk   subjektivno hladnije rad njega, mocan je kad ides iz nahije katunske put nk i onda polje dodje rupa a on kao gromada masivan je zaista...Vojnik pluca naseg grada dva metra svega do 2000m al on je sve nadoknadio i sumom i vrhovima i ljepotom

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #21 on: May 28, 2015, 00:39:26 »
Već kad si spomenuo masivnost,onda da prokomentarišem nešto.Vojnik ima poprilično veliku relativnu visinu.Iznad Nikšića se uzdiže 1400 m,iznad Šavnika i Bukovice oko 1300 m,iznad Brezana,Mokrog i Jasenovog polja oko 1000 m a iznad Krnova 500 do 600 m.Jedna je od masivnijih planina.Ne može Durmitor izgledati visoči kad se gleda sa Jezerske visoravni od Vojnika koji se gleda iz Nikšića.Ali Durmitor ima one oštre vrhove i litice što daje utisak da je baš,baš visok.Kad se popneš na vrh Vojnika nemaš osjećaj da se nalaziš na nekoj velikoj visini.Da li što ima još vrhova blizu 2000 mnv ili što je okružen višim planinama,ne znam.Iako iz Nk kad se gleda izgleda da se strmo uzdiže ,on se ustvari postepeno uzdiže od Nikšića.Prvo od 600 mnv pa do 1000 mnv( Jasenovo polje),zatim do 1500 mnv ( Štirni do) i tek onda strmo do 2000 mnv.A kad se nadješ na nekoj manjoj planini koja je izolovanija,tipa Lovćen,Orjen ili Rumija imaš osjećaj velike visine ,znači da ni to 2000 mnv nije malo.Po klasifikaciji planina Vojnik ne spada u niske ani u visoke planine,nego u srednje visoke.Mada ,svojim izgledom poprima čin visokih planina.
Masivnost neke planine bitno utiče na klimu u njenom reonu.Recimo kad na Vojnik pada snijeg brzo se spušti do 1000 mnv a nekad sva ona brda gore iznad 600 / 700 mnv obijele,dok recimo u Pljevljima pada kiša.Ali osim masivnosti bitna je nadmorska visina.Može planina biti masivna ne znam kako ,ali ako nema visinu ,džaba joj.
Kad pogledaš Durmitor on je masivan i visok i skoro čitavu godinu je pod oblacima.U rangu Alpa je .Snijeg cijelu godinu ostaje,snijeg pada i preko ljeta.Znači visina je bitna.Mogu biti Vojnik i Durmitor iste masivnosti ,naravno nisu,ali onaj ko je veći taj ima prednost.
Niko od nas ne gleda Vojnik ,što bi se reklo čelo u čelo.Mislim da bi najači pogled bio na njega sa onih brda koja su sa druge strane Jasenovog polja ,nasuprot Vojniku.Otavde bi se najbolje vidjelo koliki je.I nema surovosti na Vojniku bez sjevera,može nekad biti sa juga nešto ,ali rijetko,kad je sjever tada je on glavni.
Naravno njegov položaj je takav,oblik i onako na prvi pogled ne osvojiv,tako da ne može a da mu se neko bar jednom ne zadivi.

Offline Tihi

• Hero Member
« Reply #22 on: May 28, 2015, 01:11:57 »
Evo kad sam počeo do kraja da završim.Gledajući druge planine one su mnogo bogatije od Vojnika ,posebno što se vode tiče.Na Vojniku nema jezera,tokova samo nekolike lokve.Sva voda propada kroz vrtače.Ali ima ono što nema nijedna a ma baš nijedna planina u Crnoj Gori a i šire,a to je razlika izmedju južne i sjeverne strane.Sa južne strane je zaobljen,pitomina,može se i dijete od desetak godina ispeti,pa i mladje.A sjeverna strana je surovina prava,samo za iskusne planinare sa veoma dobrom kondicijom.To su litice i do 500 m visine,oštri vrhovi koje još niko nije osvojio.Sjećam se kad sam prvi put išao biciklom iza( bilo je to 2013 godine).Počneš od Žute grede,iznad tebe litice po 50 do100 m visine,čitav put prekriven kamenjem koje se svaki čas obrušava,sa lijeve strane u dubinu Komarnica i mrkli mrak,a svih tih 4-5 km te prati Vojnik sa lijeve strane,okomit( poznata Kondžila).Ukaže se jedan vrh,iza njega drugi,pa treći,i td a svaki je litica,AMBIS.Prekriveni snijegom,prošarani ,prava ljepota.Prvo pola sata nisam vjerovao da je to Vojnik a ne možeš ni jedan vrh da prepoznaš,sad bih već i mogao poneki prepoznati.Šta reći,došao sam kući pun pozitivnih utisaka,gledajući pravu divljinu.A planinu koju sam gledao kao da nije to bio Vojnik,neka potpuno deseta.To je jedinstvenost Vojnika,unikat i neponovljivo.Valjalo bi tamo češće ići,ali preko Žute grede je vrlo opsno zbog odrona,uma kamenje i po otprilike preko 5 kg težine ,tako velikih.A što se ljepote planine tiče preporučio bih april,i to sredinu aprila.

Offline Higlander

• Newbie
  • *
« Reply #23 on: May 28, 2015, 01:58:45 »
Jeste poznajes Vojnik zestoko tacno je nemas osijecaj da si na 2000m  sve je relativno ,dok tipa kad prilazis malo prije cetinja prije onog brda sto kazes Lovcen izolovan rekao bi lagano 2000m da je, a to jezerski cak koji je nizi jer se stirovnik ni ne vidi iz prravca pg slabo obris vidis jezerski 1660 m,mada najbrutalniju scenu sam kad se razbila magla iz pravca virpazara put prokletija to je mocno ,zaista durmitor je tako sto kazes skoro uvijek u oblacima definitivno soa nebeska i prokletije su najljepse planine dinarida i najmocnije najvisocije najraznolikije...Zaista vojnik supalj mora da je zeti voda sa njega,sa sjeverne kao prokletije surov sa juga pitomina kontrast,bas posebno, slicno sam na komove vidio al ne u mjeri kao na vojniku ni primaci...

Offline niksicki

• Sr. Member
« Reply #24 on: May 29, 2015, 15:29:34 »
E vala se moram u narednih mjesec dana popeti na Vojnik,sramota je tu mi pred nos a da jos nijesam gore isa  :75: .Nego,koje planine u ovom dijelu oko Niksica imaju markirane staze?Znam za Budos i Vojnik,ima li jos koja?