Author Topic: Srednjoročne i dugoročne prognoze  (Read 505513 times)

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
Srednjoročne i dugoročne prognoze
« on: September 20, 2009, 18:09:54 »
U HMZ Crne Gore se ne rade operativno prognoze duže od nekoliko dana, no to ne znači da za takvu vrstu pronoza nema potrebe ili nema interesa. Vjerovatno ponekad pročitate ili čujete za neku takvu prognozu. Podijelite to sa drugim učesnicima na forumu.

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
Re: Srednjoročne i dugoročne prognoze
« Reply #1 on: September 22, 2009, 19:29:34 »
Prema mjesečnoj prognozi (28-dnevnom prognostičkom materijalu) ECMWF ova sedmica će za 1 do 3 stepena biti tiplija od prosjeka, a naredne tri sedmice će biti u okviru srednjih klimatskih vrijednosti.

Offline Xenia

• Full Member
  • **
« Reply #2 on: September 24, 2009, 23:05:06 »
Ja ću samo da čitam ove prognoze, ako ih uopšte bude.

Offline bole

• Sr. Member
« Reply #3 on: September 26, 2009, 10:42:18 »
Ja i ne volim da citam prognoze duze od 72h

Madjo

• Guest
« Reply #4 on: October 03, 2009, 15:20:06 »
Po Gfs-u ni traga padavinama naredne dvije nedjelje,dok temperature uopsteno stavljaju iznad prosjeka iako ce osvjezit pocetkom druge dekade oktobra.

Offline Branko Micev

• Newbie
  • *
« Reply #5 on: October 04, 2009, 22:46:05 »
Nista od kise tokom oktobra? Iako je jedan od najkišnijih mjeseci, ove godine po svemu sudeći imaće, u najmanju ruku,  deficit padavina. Evo anomalije-odstupanje količine od normale. Crveno deficit , plavo suficit...
« Last Edit: October 04, 2009, 22:48:01 by Branko Micev »

Madjo

• Guest
« Reply #6 on: October 05, 2009, 10:48:04 »
Nikad se ne zna sto se moze iskomlikovat pod ovim nebom.Pocetak je mjeseca,ako se zavrti jedna djenovka krajem oktobra i eto prosjek mjesecnih padavina.
Po GFS-u ako izuzmemo ovu mogucu promjenu za nedjelju,opet crta 7-dnevni stabilni period uz nize temperature vazduha.A eventualnu promjenu vremena crta za 18. i 19.10.

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #7 on: October 06, 2009, 22:44:57 »
Iako ima ne malih razlika između ECMWF i GFS izgleda da nam ne gine prilično "lošije" vrijeme naredne sedmice, odnosno hladna i padavinama relativno bogata druga dekada oktobra mjeseca.

Madjo

• Guest
« Reply #8 on: October 07, 2009, 00:40:37 »
Tako je Admine.Mislim da ce se deficit padavina jedino osjetit u ponekim krajevima na sjeveru.
Primjera radi,Ec daje za podlovcensku regiju od 100-200 litara kise od subote pa nadalje.Ako se to ostvari,eto oktobarski prosjek u primorskim gradovima pod Lovcenom.
Siguran je pad temperature,bit ce izrazeniji na sjeveru.
Bice zanimljivo posmatrat vremenske prilike u ll dekadi.

Madjo

• Guest
« Reply #9 on: October 08, 2009, 00:30:58 »
Gfs se okrenuo za 360.Po modelu se lako moze desiti da kompletna ll dekada oktobra bude oblacna i kisovita,iako je crtao suvo vrijeme prije par dana.Mozda je ovo samo jedan "run" koji je posao stranputicom.
Eto koliko je tesko i okvirno znati prognozu preko 7 dana.

Offline Branko Micev

• Newbie
  • *
« Reply #10 on: October 13, 2009, 22:01:24 »
Bravo Madjo. I zašto operativno ne koristimo dugoročne pa i mjesečne prognoze pokazalo se sada. Prije neki dan stavio sam prognostički materijal EC-karte za oktobar mjesec i kratko konstatovao da od kiše prema EC tokom oktobra nema ništa jer daje deficit padavina. Šta se desilo , za  samo jedan dan ostvarena je mjesečna količina.?!  Dakle dugoročne ili mjesečne  prognoze  zaista, na žalost, nemaju visok stepen tačnosti. I tako nešto raditi  stalno , pa to bi napravilo pravi haos. Dobro ja da mi uspješno izlazimo na kraj sa ovih pet-šest prognostičkih dana kad nas ciklon poklopi...

Madjo

• Guest
« Reply #11 on: October 13, 2009, 22:41:34 »
Gdine Micev,ne da nije bio deficit nego ce najvjerovatnije oktobar proci sa suficitom mjesecnih padavina.Eto koliko je pouzdano raditi srednjerocnu a kamoli dugorocnu prognozu.To cemo ostaviti drzavama kontinetalnog i ravnicarskog tipa,neka rade za sebe,kod kojih su ujednacene sume mjesecnih padavina i manje izrazene oscilacije na godisnjim nivoima tako da njihovi prognosticki materijali na "duze staze" mogu biti znatno precizniji jer su greske zdravom logikom gledano manje!
Mene je drago sto sam bio ubijedjen da ce biti kise u oktobar,vodjen vise nekim iskustvom nego gledanjem karata.Mada Ec je bio vise nego odlican za predhodne dane,odlicno je bila postavljena izoheta obilnih padavina,a ova ogromna kisa na Cetinju je najvjerovatnije lokalni faktor podlovcenskog kraja.
Volio bih da se ubuduce,naravno ako karte i modeli predvide,slobodno kaze u prognozi npr. "obilne padavine se ocekuju u oblasti Cetinja ili podlovcenski kraj".To najprije u situacijama Djenovskog ciklona,uz visinska jugozapadna strujanja,jer to vise postaje ocigledno i laicima poput mene da ce podlovcenski kraj dobiti veliku kisu.Naravno da akcenat stavljam na podlovcenski kraj,a takodje i podorjenski kraj zbog padavina,mada za Orjen nije nuzno pominjat u dnevnoj prognozi,jer time gubi smisao sami oblik date prognoze,a nema velikih naselja pod samim masivom.

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #12 on: October 13, 2009, 23:40:01 »
Mađo,
Razmišljao sam da li da se na ovom mjestu upustim u objašnjavanje tih lokalnih karakteristika koje u određenom broju situacija daju prednost Cetinju nad Njegušima i pokušaću to da učinim istovremeno izbjegavajući da se previše bavim matematikom i fizikom. Za razliku od Branka, ja sam pomalo lijenj (nisam zaludu iz tvog komšiluka ;)) pa neću crtati iako bi to možda ključno pomoglo da se shvati ono o čemu pričam.
Dakle, pri prebacivanju vazduha preko orografske prepreke očuvava se njegova potencijalna vrtložnost. Sa navjetrene strane se debljina sloja od početka uzdizanja pa do samog vrha smanjuje. Znači, u slučaju kad se vazduh prebacuje preko orografske prepreke većih razmjera  vrtložnost se do vrha povećava i ima negativan predznak, a s druge strane planine debljina sloja se povećava i vrtložnost ima pozitivan predznak. Drugim riječima sa navjetrene strane (kad vazduh nailazi na veliku orografsku prepreku) imamo anticiklonalno, a sa zavjetrene strane ciklonalno zakrivljenje.
Cetinje je manje-više tako opasano planinskim lancima da svi prodori sa juga pod velikim uglom nailaze na planine, te spuštanjem preko planinskih masiva u Cetinjsko polje dolazi do ciklonalnog zakrivljenja i divergencije većih razmjera. Za razliku od Cetinja Njeguši se u nekim slučajevima (zavisno od ugla pod kojim vazduh nailazi) nalaze skoro na vrhu tog masiva koji vazduh treba da pređe, odnosno na onoj strani planine koja ima anticiklonalno zakrivljenje strujnica.
Volio bih ako sam uspio objasniti, a ako nisam eto mene najvjerovatnije u petak sa kišomjerom, ali i olovkom i papirom da pokušam ovo što sam pričao i nacrtati
« Last Edit: October 13, 2009, 23:43:19 by Admin »

Madjo

• Guest
« Reply #13 on: October 14, 2009, 10:32:41 »
Da ,shvacam ja to i otprilike te procese.Znaci i Ceklici dobijaju dobru kisu u odredjenim situacijama jer su sa zavjetrene strane planine,bolje pozicionirani,a posto Njegusi u juznim strujanjima predstavljaju orografsku prepreku,spustajuci se preko Bukovice i klanaca izluci velike padavine u tvoje Ceklice.
Po tome,koliko sam shvatio,najbolje Njegusima leze cikloni iz pravca jugoistoka,a Cetinju iz juga/jugozapada.Ali nema pravila.Imam podatke da je bas znacajno odje vise palo tokom SW naoblake.
Nego tebe hvala i uvjek si dobrodosao!

Madjo

• Guest
« Reply #14 on: October 14, 2009, 15:09:59 »
Po Gfs-u iza 10 dana moguc ponovo hladan prodor.

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #15 on: October 14, 2009, 15:19:44 »
Ovaj greben se drzi nad Britanskim ostrvima i juznije do daljnjeg, nisam siguran da ce bit' mnogo toplije sljedece nedelje, bez obzira na italijanski ciklon u nedelju i priliv vazduha sa zapada ..  mozda malo, i to na par dana ..

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #16 on: October 16, 2009, 15:08:34 »
Nestade britanski greben od juce (za sljedecu nedelju) kao da nece ..  ovi izlazi za 7+ dana sa mijenjaju svaki dan ..

Offline Branko Micev

• Newbie
  • *
« Reply #17 on: October 16, 2009, 18:51:20 »
Tako je Ciruse, no najgore je to što su vremenski uslovi dijametralno suprotni u grebenu i dolini , pa jedno "malo" pomeranje grebena , mogu reći napravi haos od prognoze za 7+dana, naravno ako se neko osudio da je office komentariše...

Madjo

• Guest
« Reply #18 on: October 21, 2009, 22:28:11 »
Evo situacija za 10 dana.GEM zimski nastrojen..

Offline bole

• Sr. Member
« Reply #19 on: October 22, 2009, 12:22:51 »
    http://

Offline bole

• Sr. Member
« Reply #20 on: October 23, 2009, 13:16:16 »
kao da nam dolaze hladne vazdusne mase  :-* stalno ih crta za Pocetak narednog mjeseca..........

« Last Edit: October 23, 2009, 13:20:58 by bole »

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #21 on: October 23, 2009, 13:43:35 »
Daleko je to Bole!
Sjećaš li se kako je najavljivan topao i relativno suv oktobar? ;D

Offline bole

• Sr. Member
« Reply #22 on: October 23, 2009, 13:44:56 »
Jeste daleko  i sigurno  nabulozno. Ja vise volim zimu od ljeta, zato sam optimista i navijam za prodor hladne vazdusne mase :)
« Last Edit: October 23, 2009, 15:23:59 by bole »

Offline bole

• Sr. Member
« Reply #23 on: October 23, 2009, 15:28:26 »
Admine ocekujem ove zime jedan hladan prodor ciklona iz Sredozemlja...........jedan dobar replay iz 1985 posto to pamtim, pa da hzm u Podgorici zabiljezi jedan AEN :P

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #24 on: October 23, 2009, 16:18:52 »
Bilježi, Bole, Zavod sve što se meteorologije tiče, ali ne bilježe drugi posledice na terenu pa je teško napraviti pravu vezu.