Pozdrav svima
Cini mi se da bi red bio da otvorimo temu za snijeznu sezonu 2021/2022.Trebalo bi da se racuna od 1. avgusta kao nova sezona ...
Evo mali raport iz prve ruke sa nekoliko akcija i opservacija..
Jedan od najvecih Bjelasickih snjeznika zasad stoji sasvim ok -uprkos stravicnim temeraturama uspio je da zadrzi , kako povrsinu ,tako i dubinu.Iz ove perspektive ,cak, izgleda kao i neki lednik :D
Evo jedne superznakovite slike -onoliko koliko je kamera sa smartphoneA mogla da dohvati..Bjelasica u prvom planu , Komovi po njoj , i u potpunoj daljini jedne i jedine-po ko zna koji put Prokletije pokazuju nevjerovatne momente ovoga tipa.Drze snijeg ko Alpe na 3300 m.Quite unbelievable...
*klikom na sliku se moze preuzeti slika u origin.rezoluciji..
Durmitor , potpuno solidno - Ledeni do je sasvim ok ,u gornjim djelovima podrucja ,u polusjeni su smjesni vrlo respektabilni snijezni depoziti...Steta sto je ovakvo ljeto ,ali ocigledno je da cemo ih ovako vrela uzimati za standard u buducem periodu..
https://streamable.com/he6gjnZa kraj reporta jednA jako lijepa slika sa Trojnoga prevoja na Durmitoru ..Zupci u prvom planu ,a ispod njih se smjestio ovaj predivni snjeznik ..
Mislim da pejzaz u ovom obliku ne postoji vise :oops:
image hosting p.s.ovo mi uopste nije jasno ,zaboga, koji je to mehanizam odrzavanja-naime ,na katun Kastrat nedaleko od Pg-a , uprkos velikoj nadmorskoj visini (oko 1450) je taj dan , kao i mnoge ove dane , bilo vrlo sparno (ipak 1450 ne vrijedi na ovoj sirini i konfiguraciji , kao sto to vrijedi u unutrasnjosti sjevera CG)...dakle , uprkos svemu tome, snjeznici iz lednickog cirka ispod sjeverne strane Zijova su fascinanto veli i zdravi
...Ovo je , inace ,jedno od najboljih mjesta za odrzavanje dugogrzeceg snijega u CG
trivia-kad mi ljudi sa katuna rekose da je upravo tad jedan kamion dovezao snijeg iz jedne jame ,''tu , pored puta''- ja skroz egzaltiran
Svakakva cuda se mogu ocekivati