Author Topic: Zvanična mjerenja, nezvanična zapažanja  (Read 59856 times)

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
Re: Zvanična mjerenja, nezvanična zapažanja
« Reply #75 on: October 13, 2009, 23:59:34 »
U sedmoj grupi (grupa koja počinje sedmicom) prve dvije cifre (od 00 do 99) označavaju sadašnje vrijeme, dok 4. i 5. cifra predstavljaju vrijeme u prošla 2 termina i imaju drugačije šifre (od 0 do 9). Šifre sadašnjeg vremena koj počinju sa cifrom 3, dakle 31, 32, 33... govore da se radi o mećavama (pustinjska, sniježna, niska, visoka, slaba, jaka...)

Transmat

• Guest
« Reply #76 on: October 14, 2009, 00:00:47 »
U sedmoj grupi (grupa koja počinje sedmicom) prve dvije cifre (od 00 do 99) označavaju sadašnje vrijeme, dok 4. i 5. cifra predstavljaju vrijeme u prošla 2 termina i imaju drugačije šifre (od 0 do 9). Šifre sadašnjeg vremena koj počinju sa cifrom 3, dakle 31, 32, 33... govore da se radi o mećavama (pustinjska, sniježna, niska, visoka, slaba, jaka...)

Zahvaljuem ;)

Offline Kimi

• Hero Member
« Reply #77 on: October 14, 2009, 18:59:42 »
U Novom Selu vedro i ledeno,zimska atmosfera vlada napolju    :o  :o   !!!Takt samo 2°C,a uz to ima i umerenog W vetar tako je  ledeno ;D

Offline IvanZD

• Full Member
  • **
    • MeteoAdriatic
« Reply #78 on: October 14, 2009, 23:45:51 »
Zračna masa arktičkog porijekla koja je došla nad Jadran s ovom ciklonom uzrokovala je fantastičnu vidljivost, jučer se bez problema vidjelo vjerojatno preko 300 kilometara!

Sa Velebita sam slikao Italiju (na slici Corno Grande, najviši vrh Apenina, 260km daleko, kao na dlanu):

Madjo

• Guest
« Reply #79 on: October 15, 2009, 00:54:00 »
Da,Ivane,cista je atmosfera kao nikad do sad.Ja danas kad sam vozio prema Cetinju sa prevoja Bukovice jasno sam vidio albansku obalu Skadarskog jezera i Skadar.Takodje sa istog mjesta,odakle puca jedan od najljepsih pogleda u Crnu Goru tj. prema Katunske nahije,ali kad sam se vraca po mraku sam vidio svijetla grada Skadra,cak i osamljene kuce duz obale.
Ovo nikad nijesam mogao zapazit sa Bukovice,a npr sa Belvedera(mjesta pored Cetinja,ital. bello vedere-lijep pogled) jesam cesto.
Zao mi je sto nijesam imao neki fotoaparat da slikam ovo.Stvarno je vidljivost maximalna.Nebih ni pisao o ovome da nijesi ti poceo.
Dobra fotka. ;)

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #80 on: October 15, 2009, 01:48:48 »
Dobra fotka.  Vidljivost je direktno odredjena kolicinom vlage u vazduhu, posredno i temperaturom vazduha, tla itd ..  cesto su tako brda i planine oko Pg dobro vidljive preko zime, a preko ljeta samo plavkasti ..

Offline Branko Micev

• Newbie
  • *
« Reply #81 on: October 15, 2009, 10:51:39 »
Ivane, hvala ti na izvrsnoj fotografiji. Prosto čovjek da ne povjeruje. Ali, ipak jedna od glavnih karakteristika arktičkog vazduha, složićemo se svi, je velika prozračnost (što smo se sada dobro uvjerili ) koja omogućava i veliku radijaciju (noćni gubitak toplote prizmenog sloja atmosfere). A podaci potvrdjuju, jutros Tmin do (skoro) -10C.  :o

Offline Kimi

• Hero Member
« Reply #82 on: October 15, 2009, 21:30:03 »
Kod mene Takt 0C,vedro  :)

Offline Branko Micev

• Newbie
  • *
« Reply #83 on: October 16, 2009, 12:01:14 »
Jutros na sjeveru ponegdje ponovo snijeg, Rožaje novi sniježni pokrivač juče 0cm jutros 2cm.
sudeći po materijalu rekao bih da ga je trebalo 100% biti i jeste. Modelima svaka čast, temperatura , padavine i tip padavina... fantastični rezultati za interpretaciju.
A evo i, samo dio, materijala...

Madjo

• Guest
« Reply #84 on: October 16, 2009, 12:30:38 »
Mene ne moze otvorit ove prognosticke materijale HMZ.Sad neznam jel nama to dostupno,znam prije je bilo

Offline Branko Micev

• Newbie
  • *
« Reply #85 on: October 16, 2009, 12:53:00 »
Madjo evo sada sliku,  WRF modela koji je u operativnoj upotrebi u HMZ CG, kao JPG, prije je bila png. Nadam se da ćeš sada moći da je pogledaš. Inače sve je uradjeno isto kao i do sada...

Offline Branko Micev

• Newbie
  • *
« Reply #86 on: October 16, 2009, 13:04:45 »
Evo za posljednja dva dana (nezvanični podaci-ne službeni sa jedne AMS u blizini PG) kretanje temperatue , vlage i naravno ako vas interesuje kolika je snaga solarne energije-yellow line(možda imate neki solarni panel ja ga nemam ali mislim kad tad imaću ga jer 250W/m2 jušerašnjeg hladnog dana nije za baciti) . Ukoliko vas interesuje snaga solarne energije, naravno Admin i ja možemo vam biti od dragocijene koristi vama i vašim prijateljima...
« Last Edit: October 16, 2009, 13:06:58 by Branko Micev »

Offline IvanZD

• Full Member
  • **
    • MeteoAdriatic
« Reply #87 on: October 16, 2009, 15:38:22 »
Vrlo slična je bila prognoza snijega i iz mojeg modela:

Offline Branko Micev

• Newbie
  • *
« Reply #88 on: October 16, 2009, 18:20:19 »
Rekao bih, više nego odlični rezultati.  ;)

Madjo

• Guest
« Reply #89 on: October 16, 2009, 20:19:22 »
Evo za posljednja dva dana (nezvanični podaci-ne službeni sa jedne AMS u blizini PG) kretanje temperatue , vlage i naravno ako vas interesuje kolika je snaga solarne energije-yellow line(možda imate neki solarni panel ja ga nemam ali mislim kad tad imaću ga jer 250W/m2 jušerašnjeg hladnog dana nije za baciti) . Ukoliko vas interesuje snaga solarne energije, naravno Admin i ja možemo vam biti od dragocijene koristi vama i vašim prijateljima...
Jel to neka reklama?

Offline Kimi

• Hero Member
« Reply #90 on: October 16, 2009, 21:29:09 »
Kod mene vedro sa sumaglicom,Takt 0C  :)

Offline Kimi

• Hero Member
« Reply #91 on: October 16, 2009, 23:29:07 »
I dalje vedro uz sumaglicu .Takt -2°C,vetra nema  :) ;)

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #92 on: October 17, 2009, 00:21:21 »
Kimi, kod tebe baš zahladnilo. Pretpostavljam da više nema poljskih radova pa nikog mnogo i ne dotiče ta suvomrazica.

Madjo

• Guest
« Reply #93 on: October 17, 2009, 01:21:12 »
Kimi, kod tebe baš zahladnilo. Pretpostavljam da više nema poljskih radova pa nikog mnogo i ne dotiče ta suvomrazica.
:) ;) jedino ako cemo bachat ozimu shenicu :))

Offline Kimi

• Hero Member
« Reply #94 on: October 17, 2009, 01:26:13 »
HAHAHHA  :)  ;D

Kukuruz,biljka koja se ubedljivo najviše gaji kod mene,još uvek nije obrana,ali može  podneti  mraz i niske temperature na nekoliko dana (za sneg nisam siguran  ;D) tako da nema nikakvih problema....Imao sam nešto jabuka i krušaka koje sam zaboravio da oberem,ali nažalost mraz ih je popadale ili su istrule  >:(  :'(

Ontopic

Vedro  i ledeno,magla E i W od mene,zahvatiće i mene polako.Takt -3C

Madjo

• Guest
« Reply #95 on: October 17, 2009, 01:45:14 »
E moj Kimi,slab si domacin.Kako si zaboravio jabuke ubrat? Jeli to crvi da jedu ili te je ipak iznenadio snijeg? :))

Madjo

• Guest
« Reply #96 on: October 17, 2009, 08:40:25 »
Snijeg na Lovcenu!Snijezna granica ispod 1400 m.
Na Njegusima palo do jutros 4,1 mm kise

Offline Kimi

• Hero Member
« Reply #97 on: October 17, 2009, 10:31:28 »
Kod mene  i dalje gusta  magla   :o  :o ..najduža po trajanju do sada   :o !!!! Jutros je bilo ledeno uz inje i umeren mraz,i sada ima mraza po travi   8)  :o...Temperatura jutros u 06h -6°C  :o  :o ,Takt  -2°C  :o  :)  :)

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #98 on: October 18, 2009, 11:26:07 »
I na Žabljaku palo nešto novog snijega, ima ga 7cm. U Kolašinu i Pljevljima kiša i susnježica.
Najviše padavina u prethodna 24h u Plužinama, 12mm.

Kod mene u Beogradu hladno sa sitnom kišom. Temperatura 5°C.

Madjo

• Guest
« Reply #99 on: October 18, 2009, 12:03:04 »
Kod mene u zadnje 24h palo 11,3 mm.Isto toliko u Tivat(aer)