Author Topic: II ciklus - komentari  (Read 76383 times)

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
Re: II ciklus - komentari
« Reply #375 on: December 12, 2015, 14:54:06 »
Zamislite da je danas trebalo prognozirati Tmax u PG, NK i na Zabljaku  :02:

Offline demijan

• Sr. Member
  • "ko ne pamti iznova proživljava"
« Reply #376 on: December 12, 2015, 15:01:28 »
bilo bi vrlo ledeni rezultati  :67:  nk najtopliji u cg.

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #377 on: December 12, 2015, 15:20:51 »
Da se danas prognoziraju Pg i Zb bilo bi minusa  :05: inace za cetvrtak se najavljuju moguce slabe padavine na sjeveru pa moze biti zanimljivije nego sto smo ocekivali

Za Žabljak se moglo očekivati da izgura do 10C danas bez problema, ali da Nikšić i Cetinje budu 4C topliji od Podgorice - no way. Vjerovatno bih u prognozi obrnuo današnje dostignute Tmax.

Ne znam gdje vidiš te padavine na sjeveru, globalni modeli su suvi ko barut, čak su i sve vedriji.

Snijeg na Žabljaku i dalje 5cm. Biće veselo ako u utorak uveče ostane 1cm.

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #378 on: December 12, 2015, 15:54:36 »
Da se danas prognoziraju Pg i Zb bilo bi minusa  :05: inace za cetvrtak se najavljuju moguce slabe padavine na sjeveru pa moze biti zanimljivije nego sto smo ocekivali

Za Žabljak se moglo očekivati da izgura do 10C danas bez problema, ali da Nikšić i Cetinje budu 4C topliji od Podgorice - no way. Vjerovatno bih u prognozi obrnuo današnje dostignute Tmax.

Ne znam gdje vidiš te padavine na sjeveru, globalni modeli su suvi ko barut, čak su i sve vedriji.

Snijeg na Žabljaku i dalje 5cm. Biće veselo ako u utorak uveče ostane 1cm.

Nisam ja nego sam samo prokomentarisao najavu za narednih 5 dana koja stoji na sajtu HMZ   :03: inace mislim da jecZabljak isao i do 13 danas

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #379 on: December 12, 2015, 16:10:07 »
Da, u srijedu uveče i u noći između srijede i četvrtka i ima nekih šansi za slabe padavine, a četvrtak su vjerovatno pokrili za svaki slučaj, što je sasvim razumljivo.  :45:

Terminska Tmax je danas na Žabljaku bila 10.8°C, mada vidim da je prema AMS išla do ~12.5°C. Nešto slično kao u pretprošlom kolu, kada je terminska Tmax bila 12.7°C, ali dnevna čak 14.0°C. Žabljak često ima pri vedrim danima u ovo doba godine taj "špic" između 14h i 15h, a onda nagli pad od 14.40h otprilike. Ni prvi, ni poslednji put.

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #380 on: December 12, 2015, 19:14:16 »
Na Žabljaku se istopilo 1cm snijega danas, visina je konačno mrdnula sa 5cm na 4cm. Ako nastavi da se topi ovim tempom, tačno će do utorka uveče ostati tih 1cm koji bi prognozu tog parametra mogli maksimalno da zakomplikuju.

Offline Bart

• Jr. Member
« Reply #381 on: December 14, 2015, 00:04:39 »
Juce, jer je prosla ponoc,  temperatura na Zabljaku bila i iznad 12C a sneg osta 4cm...Neverovatno...  :78:

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #382 on: December 14, 2015, 00:50:53 »
To je više beton nego snijeg.  :08: Mada se uz današnju vlagu koja je išla i do 10% i nije moglo očekivati neko veće topljenje.
Ja se iskreno nadam da će ostati 2-3cm to utorka veče, što bi prilično olakšalo progozu tog parametra. Uz padavine, koje su modeli gotovo u potpunosti otpisali, ostalo bi samo da se prognoziraju temperature i vjetar.

Offline demijan

• Sr. Member
« Reply #383 on: December 14, 2015, 19:19:05 »
zabljak i veceras 4 cm.meni je  neverovatno .skoro sigurno ce imati cm u cetvrtak ujutru.

Offline kristian_zg

• Jr. Member
« Reply #384 on: December 14, 2015, 19:56:37 »
To više nije visina snijega  nego visina leda :05:

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #385 on: December 14, 2015, 20:43:27 »
Teško da i u naredna dva dana tu može biti ikakvog topljenja. Jedino neka kišetina i jugo bi mogli da dokrajče to malo što je ostalo.
Evo slike sa Žabljaka od prije par dana, vidi se da se dosta snijega u suncu već istopilo, ali oko meteorološke stanice ga očigledno još ima, iako je takođe u suncu, u sred mjesta.

Ako sutra uveče ostane 3-4cm, uz padavine koje su modeli otpisali, ostadoše samo 5 poena u igri.

Tmin će biti najteži zadatak za prognozu, mada nije isključeno da i Tmax i vjetar mogu da skinu koji poen. Sve u svemu, očekujem neizvjesnu borbu za prvo mjesto.  :106:

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #386 on: December 15, 2015, 12:39:06 »
Najteza Tmin za prognozu,modeli daju i vjetar,oblacnost.Ovog puta cu prognozirati Tmin u Pljevljima.

Offline Admin

• Administrator
  • Sr. Member
  • *
« Reply #387 on: December 15, 2015, 12:46:43 »
Žabljak, Pljevlja, Kolašin... a nije zgoreg ni razmisliti o Cetinju!

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #388 on: December 15, 2015, 14:44:45 »
Najteza Tmin za prognozu,modeli daju i vjetar,oblacnost.Ovog puta cu prognozirati Tmin u Pljevljima.

Potpuno drugačije razmišljamo, ja sam jedino Pljevlja otpisao.  :78: Mada što više razmišljam, manje mi je išta jasno povodom Tmin. Sve ostalo mi djeluje kao lakši zadatak.

Offline kristian_zg

• Jr. Member
« Reply #389 on: December 15, 2015, 15:29:03 »
Kako stvari stoje Žabljak Tmax je jedini floating point.
TMin nije kandidat za minus bodove eventualno za nedobivanje boda.

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #390 on: December 15, 2015, 16:10:51 »
Vidiš, ja ne nalazim razlog da se prognozirane Tmax za Žabljak razlikuju za više od 1°C među takmičarima, eventualno 2°C, što bi ostavilo prostora za bod razlike.

Tmin je ubjedljivo najteži zadatak u ovom kolu i tu su moguće ogromne razlike, vjerujem da će biti razlika u prognozi i preko 3°C, jer nemoguće je da ćemo svi imati istu viziju, a realno je i da takmičari koji jure prvo mjesto tu odigraju rizično, jer prostora za iznenađenje svakako ima. Mislim da će Tmin biti ta koja će odlučivati, jer kod ostalih parametara teško bude prostora za više od jednog boda razlike. Pogotovo što mi djeluje da ako se ne desi neko čudo svi uzimamo po bod na Tmax u Podgorici.

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #391 on: December 15, 2015, 22:27:46 »
Poslao...i vec od ponoci pocinjemo da pratimo ovo poslednje kolo, izgleda lako, ali sem 4 sigurna boda, ostali parametri znaju da iznenade i ovakva kola su cesto za neke bila i najteza  :03: cekam da vidim i ostale prognoze

Offline demijan

• Sr. Member
« Reply #392 on: December 15, 2015, 23:52:19 »
net mi je dosao prije 15ak min..vec sam bio otpisao kolo kad ono hop proradi!  :114:
pregledah i sastavih na brzaka nesto i mislim da cu imati 9 bodova .

Offline Bart

• Jr. Member
« Reply #393 on: December 15, 2015, 23:59:11 »
Poslao i ja. Mislim da necu da imam vise od 9 bodova...   :67:

Offline Јоца

• Newbie
  • *
« Reply #394 on: December 16, 2015, 00:16:22 »
Ja sam se nalupetao samo tako, nažalost, malo sam zakasnio sa prognozom, nisam kod kuće pa sam na brzinu ušao kod jedog druga da pošaljem, ipak je ovo poslednje kolo i želeo sam da odigram, pa kako god, srećno svima! :60:

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #395 on: December 16, 2015, 00:34:04 »
Cervantes, Dado, Nikola, Gustav i ja gotovo identične prognoze, kao po dogovoru.
Kristian, kao u onoj pjesmi, totalno drukčiji od drugih. Očigledno da je išao na sve ili ništa u ovom kolu.

Offline Bart

• Jr. Member
« Reply #396 on: December 16, 2015, 00:36:10 »
Sto se tice Zabljaka ima bas razlicitih prognoza ali to je i ocekivano, mislim da samm tmin jos malo mogo da spustim kad pogledam ostale takmicare ali dobro sta je tu je i ko zna sta ce biti...

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #397 on: December 16, 2015, 00:41:18 »
Od takmicara pri vrhu @kristijan_zg je opasno rizikovao sa T na Zabljaku.

Sto se Tmin tice svi osim @El Niño ocekuju od -5c do -8c.

Offline Dzoni

• Sr. Member
  • Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje
« Reply #398 on: December 16, 2015, 00:41:48 »
Ima sarenila na TMin pa i na TMax...
Kad sam vidio +8,5c na Zb mislio sam da je greska. Auu sto treba da se desi pa da ode na toliko... :52:

edit: Slabo si Nidzo vidio za tmin  :15:

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #399 on: December 16, 2015, 00:45:31 »
Ulcinj mi je bio najveca enigma zbog vjetra...pitanje je da li ce vjetar tamo smanjiti do 13h sto ce uticati na temp pa samim tim razmisljao sam i o konacnom zboru za vjetar...ali na kraju odigrah neke srednje varijante...