Rade, i ja ću śutra gore e su mi se drugovi javili bih li odio š njima pud Štirovnika. Ada nego...Ako vidiš fijatovu kampanjolu crvenu, ti maši

E sad slijedi jedna priča, nećete vjerovat đe sam danas bio

Odio sam s korsom do Orjena.Vi planinari znate dobro kuda se ide ali nije zgoreg ponoviti radi ostalija forumaša ako nekome pane naam da se uputi gore.
Ovako- od Kotora okolo zaliva pa sve do kružnog toka na Meljine đe se skrene desno na novu magistralu put Trebinja.Piči se naviše uz veliku uzbrdicu, prođu se Mokrine i nakon 5-6 km skrene se desno.Od skretnice do lijepog sela Kruševice se stiže za 10-tak minuta.Slikano sa puta koji vodi ka Vrbanji.

Sa istog mjesta sam uslikao vrh Golišavac(1722m), čiji zapadni dio ima nešto snijega.

Nastavi se dalje putem uz dosta usak asfaltni put prema Vrbanji,selo koje leži gotovo na 1000 mnv.Na kraju asfaltnog puta kod jednog,moram spomenuti vrlo lijepog, etno restorana se skrene desno i prati se makadamski put.Otolen pa do Orjen Sedla ima 10-tak kilometara... Krenuh put gore, u početku sam mislio "nema šanse, put će bit katastrofa..."..."i ako uspijem, neće se moć do Sedla od snijega" ...No, makadamski put bio je sasvim solidan a korsa dovoljno visoka i polako sam se penjá kroz bukovu šumu.Snijega niđe nije bilo usput, a prve sakrivene gomile snijega sam vidio iznad otprilike 1400 mnv.

Da ne zaboravim.. dan je bio oblačan i poneđe usput je trusjela kiša.Uopšte nije bilo ladno, čini mi se da je na Vrbanji bilo 16-17 °.Nijesam puno obraća pažnju na temperaturu kako sam se penjá naviše, najviše zbog straha da ne nasadim auto ili da ne izbucam gume.Polako se primičem planini, ukazuje mi se jedan od vrhova Orjena, čini mi se jedan od nižih vrhova da je u pitanje- Crljena Greda(1627m) (neka me ispravi SH ako griješim), dobro pokriven sa snijegom.

Sa istog mjesta put juga vidi se Subra(1673m),sjeverne padine sa dosta snijega.Magla pri vrhu dokaz da nešto pada gore.

Odjednom na šoferšajbnu viđeh da ne pada samo kiša.Zaustavih auto, kad ono snijeeeeg ...i to na +10°,koliko je pokazivala korsa

Eto i to je moguće... Prođoh planinarski znak na kojem piše da mi je ostalo svega kilometar ipo do Sedla, ponadah se možda i izađem do gore kolima...kad ono oću matrak.Sto-dvjesta metara nakon znaka dočeka me snijeg na put, i sve naprijed je bilo pod velikim kompaktnim snijegom.I put i planina.Koliko može bit snijega iza Zubačkog Kabla i ostalih visokih vrhova kad ga ođe ima ovoliko ? Sedlo je vjerovatno odma iza ove dvije lakat krivine.

Odustah od pješačenja put gore, jedan od razloga je bio što nijesam imá adekvatnu obuću a drugi razlog što je počeo padat jak snijeg.

Razmišljam- koliko može bit ladno po visini kad na ovoliko visoku temperaturu u prizemlju pada snijeg ? Kasnije je temperatura opala a snijeg srećom nije nastavio jače padat,barem da ja znam.Okrenuh korsicu i polako nazad.

Putokaz koji sam bio prošá.

Vrbanjsko Polje i selo Vrbanja,slikano u povratku. Svratih u restoran, pitah konobara jeli palo ođe koliko snijega u srijedu, kaže da je jedva bilo popršalo i da nije potraja 15 minuta sve se otopilo. Bilo mi je u prvi mah čudno, ali kad se bolje razmisli možda nemaju sva mjesta oko Orjena toliko veliku količinu padavina koliko zamišljamo, možda jedino mjesta iza planina...ili je tako "nanijelo" ko će ga znat... znam đe ga je bilo nanijelo i to odlično