METEOROLOGIJA > Aktuelno vrijeme
Svijet
Cirius:
Opsirno u medijima danas o poplavama u Britaniji, a njihovi meteorolozi kazu da ih slijedi jos, sto se jasno vidi i na kartama. U jednom danu su dobili vise padavina nego obicno za cijeli novembar, a to je i kod njih jedan od kisnijih mjeseci ... Naletio sam na podatak, njihov, da se ovakve poplave desavaju jednom u hiljadu godina (ako neko nije dodao jednu nulu), sto je stvarno onda rijetka anomalija. Doduse, gledajuci one kapitalce od ciklona koji im neprekidno dolaze preko Atlantika, cudi me da nisu pretvoreni u mocvaru do sad. Vec je neki pripisuju 'globalnom zagrijavanju', iako u poslednje vrijeme raste broj skeptika, kao i nekih potpuno drugacijih teorija. Prisjetih se tu i onih hakera koji su, prije par dana, otkrili veliki broj mail-ova izmedju naucnika koji sastavljaju izvjestaje za prethodni period, u kojima se dogovaraju da pretjeraju sa podacima koji idu u prilog teoriji zagrijavanja (otapanje leda, itd), narocitu sad pred ovaj skup u Kopenhagenu. Slucaj je digao dosta prasine u stranim medijima .. mi smo se vise bavili nekim drugim drustvenim aktuelnostima .. ;D
Madjo:
Danas sam gleda na Rts o poplavama u Saudijsku Arabiju sto je bila prosle srijede.Strava...A ja mislio da tamo ne pada kisa uopste
Madjo:
Dok kod nas na vrijeme djeluje sredozemni ciklon Andjelija,donoseci obilnu kisu,toplinu i jak juzni vjetar, u Britaniji vlada nezapamceno snijezno nevrijeme.Temperature se spustile do -20 stepeni,sto se nije desilo skoro 30 godina.
U dijelu zapadne i sjeverozapadne Francuske koju karakterise blaga i vlazna atlantska klima,takodje niske temperature i snijezne mecave.
Dio Njemacke,Poljske,Rusije zahvatile hladnoce i suvo vrijeme.
Ovo sam cisto napisa da se kasnije posjetimo kakvo je bilo vrijeme u Evropu za vrijeme ciklona Andjelije.
Cirius:
Mapa sa BBC-a, o anticiklonu na arktiku koji je "poslao" i jos ce u narednom periodu da pokrene polarne hladne mase od Pekinga do Britanije .. Zato smo mi u nezavidnom polozaju, sa sjevernom Kanadom i Aljaskom (kojima, za razliku od nas, visak toplote ne smeta :) )
Cijeli prilog je dobar -
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8443252.stm
Cirius:
Novi rekordi, Melburn, najtoplija noc u 100 godina mjerenja ..
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8453500.stm
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version