METEOROLOGIJA > Aktuelno vrijeme

Avgust 2024

(1/5) > >>

Nikola:
Vjetar oslabio ali T i dalje na visokih 27.4C. Danilovgrad posle duže vremena može da izgubi status tropske noći, u 23h 21.4C

SnowHunter:
Još ranije je prekinuo Danilovgrad niz tropskih noći koji je trajao od 9. do 26. jula (ukupno njih 18). Već 27. i 28. jula je išao ispod 20°C što je još uvijek vidljivo na 14-dnevnom grafu danilovgradskih temperatura.

Ukupno gledano, jul 2024. je najtopliji mjesec u istoriji crnogorskih meteo mjerenja (ovo važi i za Hrvatsku, BiH i Srbiju). Pojedinačno, novi rekordno topli mjesec od glavnih stanica imaju Bar, Herceg Novi, Ulcinj, Nikšić i Pljevlja. Kod Podgorice za 0.2°C ostaje topliji jul 2015. dok jul 2012. ostaje kao najtopliji za Cetinje, Žabljak i Kolašin. Ovaj jul je bio najtopliji mjesec uopšte i za neke stanice sa nizovima iznad 100 godina kao što su Beograd i Zagreb Grič. Vrela ljeta postaju obilježje ovdašnje klime.

Kosanica sa +2.5°C koliko mjeri u 03 h opet jako blizu minusu.

Nikola:
Hvala na info SnowHunter, kako je bio vjetar i gotovo tropske noći i u Nikšiću, nisam ni obratio pažnju na to.

Požari na više lokacija na okolnim brdima donose zamagljenu boju neba.

36.3C.

Nikola:
Kroz otvoreni prozor probudi me pljusak sa grmljavinom, ali nije palo više od 1mm kod mene, što je nedovoljno da se požari stišaju. Taj nestabilni sistem se kretao čak sa sjevrnog Jadrana i neki modeli su davali padavine iza 8h, a ovo je prijatno iznenađenje, možda bude i kasnije nešto.

P.s. Aktivira se zapadnije od mene i trenutno jači pljusak, sad već ima 2-3mm.

Nikola:

Nova tura se primiče sa zapada, samo je pitanje koliko će intezivno biti, svaki litar je dragocjen na ovu sušu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version