Evo današnje dobitne kombinacije:
BAR 22.3 0
NIK 23.9 0
ŽAB 18.7 0
Vjetar (Br+Nk+Zb) 12
Tmin 0.5
SnZ 0
Relativno sam zadovoljan današnjim razvojem situacije. Bar i Žabljak su ispunili očekivanja i ne bih imao ništa protiv kad bi se i sutra zaustavili na ovim vrijednostima. Padavine i snijeg ne treba ni komentarisati.
E sad, tu su tri kritična parametra.
Tmin je najveća enigma u ovom kolu i otud i ne čude prognoze u kojima ima svega od -6°C do +5°C. Prosjek je ipak tuda između 0°C i +1°C, što bi značilo da većina takmičara očekuje sličnu Tmin kao jutros ili juče ujutru. Ja i dalje mislim da će biti nešto niža. Ipak će predstojeća noć biti potpuno vedra za razliku od prethodnih, a neće biti ni vjetra na visini koji je sprečavao hlađenje na Žabljaku. Ono što ne ide u prilog nama koji smo odigrali niže Tmin su današnje Tmax koje su na sjeveru otišle previsoko i potrebno je veliko hlađenje da bi otišle u minus. Moje mišljenje je da i Žabljak i Kolašin mogu barem do blagog minusa do jutra, duga je noć.
Vjetar je otišao visoko u zbiru danas, ali vjerujem da će sutra biti barem 1-2m/s slabiji na Žabljaku, pa samim tim i u zbiru.
U Nikšiću je danas zakasnilo hlađenje u obliku južnog vjetra, pa je prijepodne temperatura otišla previsoko, ali vidjeli smo kakav pad je uslijedio popodne. Sve će zavisiti i sutra od tajminga probijanja tog vjetra. Inače, ako se ponovi današnji hod temperature, malo ko će tu uzeti poen. Modeli daju u prosjeku za 1°C nižu temperaturu. Ne bih se bunio.
Biće jako neizvjesna borba za 1. mjesto u ciklusu, jer su 5 prvoplasiranih takmičara dali sasvim drugačije prognoze.