Author Topic: I ciklus - komentari  (Read 66582 times)

Offline skener

• Sr. Member
Re: I ciklus - komentari
« Reply #350 on: November 10, 2015, 08:10:52 »
Treba uzeti u obzir da je zadnje kolo bilo vanredno jer se prognoza davala u ponedjeljak a neki kao recimo AW nisu pratili forum pa su jednostavno propustili dati prognozu.

U trecem kolu se prognozirala srijeda, i tada je bilo osnova da se takmicarima koji su ga propustili tajkodje upisu 4 poena kao i u proslom i ja nemam nista protiv...a naravno da se izuzeci ne mogu praviti na ostalim parametrima (Tmax, Tmin i vjetar) jer tu nista nije sigurno...

Jutros Tmin 1.0 C, opet u Kolasinu...

Offline demijan

• Sr. Member
  • "ko ne pamti iznova proživljava"
« Reply #351 on: November 10, 2015, 08:59:35 »
Juče sam napisao kratko da nisam protiv dodavanja tih bodova ali mi je kroz glavu prošlo upravo adminovo razmišljanje.Ako se jednom napravi ustupak naknadne dodele bodova,bez obzira koji razlozi izostanka bili, ova igra (za mene prije svega samo jedna jako draga igra)može postati vrlo konfuzna i opterećujuća,prije svega za organizatora a onda i za ostale koji ovo doživljavaju malo ozbiljnije od mene.
Ukratko,ostaću pri stavu od juče pa mislim da bi se mogao sada napraviti traženi ustupak,sa tim da se ubuduće više ne traži tako nešto i da ,kada bi ti bodovi,ako se dodaju ovaj put, kojim slučajem odlučivali o pobjedniku sa nekim ko je slao svako kolo, ne uzimaju u obzir.

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #352 on: November 10, 2015, 13:15:14 »
Iako će i ovo kolo bez dileme imati "sigurna 4 boda" nalik prethodna dva, neće biti nimalo lako. Kod prethodnog kola se bio ustalio jedan tip vremena koji je potrajao i tu nije trebalo mnogo dirati u odnosu na utorak. Prethodnih dana smo ipak imali dosta temperaturnih oscilacija, advekcije, vjetra, oblačnosti...
Tmin će biti možda i najteža za prognozu od početka takmičenja. Sa Žabljakom i Nikšićem se nikad ne zna kad je Tmax u pitanju. Mogli bi čak i Bar i vjetar da iznenade. Biće jako zanimljivo za praćenje.

Offline kristian_zg

• Jr. Member
« Reply #353 on: November 10, 2015, 15:09:11 »
Juče sam napisao kratko da nisam protiv dodavanja tih bodova ali mi je kroz glavu prošlo upravo adminovo razmišljanje.Ako se jednom napravi ustupak naknadne dodele bodova,bez obzira koji razlozi izostanka bili, ova igra (za mene prije svega samo jedna jako draga igra)može postati vrlo konfuzna i opterećujuća,prije svega za organizatora a onda i za ostale koji ovo doživljavaju malo ozbiljnije od mene.
Ukratko,ostaću pri stavu od juče pa mislim da bi se mogao sada napraviti traženi ustupak,sa tim da se ubuduće više ne traži tako nešto i da ,kada bi ti bodovi,ako se dodaju ovaj put, kojim slučajem odlučivali o pobjedniku sa nekim ko je slao svako kolo, ne uzimaju u obzir.

:07:

Offline Dzoni

• Sr. Member
  • Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje
« Reply #354 on: November 10, 2015, 15:20:44 »
Za sada niko nije izričito protiv, ali kako jedan takmičar reče, kroz privatnu poruku, moglo bi u nastavku takmičenja biti prilično pometnje zbog tog ustupka.
Naime, postavlja se pitanje zašto nešto slično ne bismo mogli napraviti i za one koji su recimo propustili treće kolo (takođe vrlo lagano)?
Da li ćemo isto razumijevanje pokazati i za takmičare koji će recimo propustiti peto ili šesto kolo?
Kako u ovim slučajevima bodovati pojedine parametre, jer, ne zaboravite, imamo nagrade i za prognozu pojedinih parametara (Tmin, Tmax).
Nije lako procijeniti sa kakvim bi se sve "izazovima" mogli sresti.
Nisam protiv da se Saletu i ostalima izadje u susret, ali zapitajte se da li bi imali pravo da se u nastavku takmičenja oglušimo na drugačije molbe i zahtjeve.
Presedani su vrlo nezgodne stvari.

Dijelim misljenje.
Takodje, ako se pravi ustupak sada onda bi bilo nepravicno prema bilo kom drugom takmicaru/ima koji propusti neko kolo ubuduce da mu se isti ustupak ne ucini.
Sto onda imamo, izuzetak postaje neko pravilo a to neznam koliko je dobro za bilo koje takmicenje gdje su pravila unaprijed definisana.
Eventualno da se kaze da svaki takmicar u oba ciklusa ima pravo jednom na bodovanje za izostanak i to 1 bod manje od takmicara sa najmanjim brojem osvojenih bodova u tom kolu.
Nije ni to idealno jer se izmislja topla voda mimo pravila ali eto negdje bi bilo pravicno.
« Last Edit: November 10, 2015, 15:22:32 by Dzoni »

Offline Стенли

• Sr. Member
« Reply #355 on: November 10, 2015, 17:26:47 »
Poslao, srecno svima  :121:

Offline sale pn

• Newbie
  • *
« Reply #356 on: November 10, 2015, 20:53:18 »
Drustvo neka ostane sve po starom, dakle nema nikom dodavanja bodova, pa tako ni meni. Ja sam samo pitao da li moze posto je kolo bilo veoma lako, nisam toliko insistirao. Bez obzira na to nastavljam takmicenje i saljem svoju prognozu malo kasnije.

Offline demijan

• Sr. Member
« Reply #357 on: November 10, 2015, 22:27:07 »
poslao.

Offline Kimi

• Hero Member
« Reply #358 on: November 11, 2015, 00:38:03 »
Odudaranja očekivano za Tmin i Tmax na Žabljaku.Ostalo manje-više slično. :11:

Offline Dzoni

• Sr. Member
« Reply #359 on: November 11, 2015, 00:39:13 »
Tmax prilicno ujednacene a Tmin veoma sarene...neko ce se radovati "plusovci" ili "minusovci"  :11:

p.s. I tmax za ZB ima talasanja poprilicnih...

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #360 on: November 11, 2015, 00:52:33 »
Ne sjecam se da je nekad bilo ovako razlicitih prognoza za Tmin...od -6.7 C do 5.2 C... bice zanimljivo za pracenje svakako

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #361 on: November 11, 2015, 01:19:31 »
Ne daje se juzno strujanje pa ce T u NK rasti normalno.Namjerno sam odigrao nisku Tmin jer sam isao na to  da je danasnja Tmin pod kakvom takvom oblacnoscu i vjetrom bila oko nule,a prognozira se vedro i tiho pa ce inverzija biti jos izrazenija.

Offline Dzoni

• Sr. Member
« Reply #362 on: November 11, 2015, 01:34:36 »
Svakako da ce toga biti ali u kojoj mjeri ostaje da vidimo. Tmin bi trebala biti veoma slicna kao sto ce biti ujutru u 06 utc. U pola 2h smo na +2,6c, ici ce do 06utc vrlo vjerovatno nesto malo ispod nule.
Cini se da je -2,5c malo previse ali nista ne mora da znaci. Ja sam se lomio oko -0,5/0c.

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #363 on: November 11, 2015, 07:19:21 »
Opet Kolasin ima Tmin 0.5 C

Offline demijan

• Sr. Member
« Reply #364 on: November 11, 2015, 07:43:47 »
što se mene tiče mogao bi sutra da ponovi potpuno isto  :120:

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #365 on: November 11, 2015, 08:15:24 »
što se mene tiče mogao bi sutra da ponovi potpuno isto  :120:

Pa i ne vjerujem da ce biti nekih odstupanja vecih...i opet u Kolasinu ocekujem Tmin

Offline Bart

• Jr. Member
« Reply #366 on: November 11, 2015, 09:05:31 »
I sto se mene tice ne mora da se menja tmin da konacno dobijem neki poen na tmin  :77:

Offline Nikola

• Sr. Member
« Reply #367 on: November 11, 2015, 11:15:19 »
ZB vec na 17.8c

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #368 on: November 11, 2015, 11:59:43 »
Žabljak na 18 C, a NK u 11:30 vec 22.8 C  :13: topliji od PG i od primorja

Offline Fraka

• Sr. Member
« Reply #369 on: November 11, 2015, 12:48:27 »
Niksic je meni bio oduvjek daleko najtezi grad za prognoziranje.

Offline skener

• Sr. Member
« Reply #370 on: November 11, 2015, 13:32:32 »
Danas je isao ako gledamo terminski do 23.9 C  :13: Žabljak za sad 18.7 C, Bar 22.3 C... Vjetar je danas 12, sjutra bi vecini odgovarao malo slabiji
« Last Edit: November 11, 2015, 14:21:42 by skener »

Offline dikile

• Jr. Member
« Reply #371 on: November 11, 2015, 14:02:04 »
Meni bi i sutra što se tiče temperatura odgovaralo ovako, samo da vetar bude za nijansu slabiji.

Offline Dzoni

• Sr. Member
« Reply #372 on: November 11, 2015, 14:18:45 »
Uffff, tmax bas zestoke danas...

Zb stigao skoro do 19c, Nk 24c...sto je mnogo mnogo je  :71:

Tmin ipak bila oko nule (0,2c) a terminski 0,5c u 06utc. Cini se slicno i ujutru +-1c.

Offline Miloš

• Sr. Member
« Reply #373 on: November 11, 2015, 15:33:26 »
Evo današnje dobitne kombinacije:

BAR  22.3  0
NIK  23.9  0
ŽAB  18.7  0
Vjetar (Br+Nk+Zb) 12
Tmin 0.5
SnZ  0

Relativno sam zadovoljan današnjim razvojem situacije. Bar i Žabljak su ispunili očekivanja i ne bih imao ništa protiv kad bi se i sutra zaustavili na ovim vrijednostima. Padavine i snijeg ne treba ni komentarisati.
E sad, tu su tri kritična parametra.
Tmin je najveća enigma u ovom kolu i otud i ne čude prognoze u kojima ima svega od -6°C do +5°C. Prosjek je ipak tuda između 0°C i +1°C, što bi značilo da većina takmičara očekuje sličnu Tmin kao jutros ili juče ujutru. Ja i dalje mislim da će biti nešto niža. Ipak će predstojeća noć biti potpuno vedra za razliku od prethodnih, a neće biti ni vjetra na visini koji je sprečavao hlađenje na Žabljaku. Ono što ne ide u prilog nama koji smo odigrali niže Tmin su današnje Tmax koje su na sjeveru otišle previsoko i potrebno je veliko hlađenje da bi otišle u minus. Moje mišljenje je da i Žabljak i Kolašin mogu barem do blagog minusa do jutra, duga je noć.
Vjetar je otišao visoko u zbiru danas, ali vjerujem da će sutra biti barem 1-2m/s slabiji na Žabljaku, pa samim tim i u zbiru.
U Nikšiću je danas zakasnilo hlađenje u obliku južnog vjetra, pa je prijepodne temperatura otišla previsoko, ali vidjeli smo kakav pad je uslijedio popodne. Sve će zavisiti i sutra od tajminga probijanja tog vjetra. Inače, ako se ponovi današnji hod temperature, malo ko će tu uzeti poen. Modeli daju u prosjeku za 1°C nižu temperaturu. Ne bih se bunio.

Biće jako neizvjesna borba za 1. mjesto u ciklusu, jer su 5 prvoplasiranih takmičara dali sasvim drugačije prognoze.  :27:
« Last Edit: November 11, 2015, 15:35:16 by Miloš »

Offline Bart

• Jr. Member
« Reply #374 on: November 11, 2015, 15:49:18 »
Kako bi Niksic sa ovom temperaturom doneo 0 a bogami i negativni poen velikom broju takmicara ali ja ocekujem sutra bar za 1C manju temperaturu a sto da ne i za 2 to bi meni dobro doslo :) , Bar da ostane ovako... Mislim da je EC sinoc video prestanak vetra u dva grada oko 13h u cetvrtak, pa videcemo da li ce tako i biti...