METEOROLOGIJA > Aktuelno vrijeme
Novembar 2024
SnowHunter:
Miloš je postavio visine snijega, a ja ću 24 h padavine do jutros u 07 h na stanicama gdje su bile obilne:
Cetinje 130 mm
Kučka Korita 123 mm
Ivanova Korita 102 mm
Crkvice 93 mm
Kolašin 85 mm
Šavnik 81 mm
Viline vode 81 mm
Mateševo 79 mm
Mokro 69 mm
Štitarica 67 mm
Njeguši 65 mm
Pošćenje 64 mm
Boan 57 mm
Manastir Morača 53 mm
Gornja Bukovica 50 mm
Žabljak 48 mm
Nikšić 47 mm
Prve dvije novembarske dekade su bile vrlo hladne u odnosu na novonormalno, na sjeveru su oko 1°C hladnije čak i u odnosu na stare normale (1961-1990):
Više stanica na sjeveru i dalje je u zoni svih mraznih dana u ovom mjesecu, vidjećemo da li je moguće kompletirati mjesec sa svim mraznim danima? U periodu 1949-1985 koji pokrivaju ex YU meteo godišnjaci maksimalni broj mraznih dana u novembru bilježio je Žabljak 1973, 1974. i 1978. po 28.
Nakon dugotrajne monotonije, nastavlja se dinamično vrijeme...
Milossss:
Šteta. Kad je stiglo zahlaðenje, padavine stale na i na sjeveru. Mada jos ponegdje ima neke siće od padavina, glavna padavinsko-sniježna pruga ostala sjevernije i od Pljevalja. Dobar dio Srbije odlično prolazi.
Palo odokativno dosta kiše(Ams ne radi) uz kratkotrajnu susnezicu/mokar snijeg pred sam kraj padavina.
Nadam se da na sledeći snijeg nećemo predugo čekati.
SnowHunter:
U tekućoj četvorodnevnoj kišnoj seriji (20-23.11) Cetinje je pokupilo 495.5 mm padavina što je druga najveća količina za 4 dana u prethodnih 15 godina. Više je palo samo u periodu 29.11-02.12.2010. - čak 602.7 mm. Još nekoliko puta je za 4 dana palo preko 400 mm (januar 2014, decembar 2017, januar 2021).
Padavinske AMS su offline, pa smo ostali uskraćeni za finalne brojke sa Crkvica, Ivanovih i Kučkih Korita koji su padavinski bili najbliži Cetinju.
Nažalost, sajt HMZCG postaje sve gori i gori. Na stranu ovakav izgled foruma koji, objektivno govoreći, nije ni bitan i čijem smo urušavanju najviše doprinijeli mi kao forumaši postepenim smanjivanjem i praktično prekidom aktivnosti. Ali, način na koji se prezentiraju podaci sa glavnih i klimatoloških stanica je ispod svakog nivoa. Dnevni izvještaji za pojedine stanice su sve češće nekompletni (ili fale podaci za ekstremne temperature ili padavine ili snijeg), niz glavnih stanica ne daje synope nakon 13 UTC (Cetinje standardno, Herceg Novi već odavno, evo sada i Pljevlja), synopi koji idu u međunarodnu razmjenu sa aerodromskih stanica su bukvalno sramota koja traje i ne ispravlja se, AMS Kolašin već skoro godinu dana nije u funkciji itd. Možda bi neko odgovoran trebalo da obrati pažnju... :-(
Milossss:
Mislim da nam je uzaludna priča. Mislim na izgled foruma. Pustili su ga niz vodu, a što je najgore, i forumaši. Ja sam u 'Primjedbe na rad ZHMS' objasnio kako da se izgled foruma ipak popravi, sa odreðenim nedostacima, ipak ne izgleda to tako loše.
Jedino sad nada da zima iznenadi pa snijega bude i ZB ravnici...bude valjda i forumaša.
👇
Oblačno. 1°С.
Milossss:
Kiša rano jutros bila prešla u snijeg. Malo obijelilo,ali shodno i najavama padavine stale već prijepodne.
Oblačno. 2°С.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version