Evo da je kazem nesto o klimi mog rodnog kraja Jasenovog Polja.Ovo selo se nalazi na uzvisenju Javorak na 920m.n.v ispod planine Vojnik.Ovo selo zimi je prepoznato po snijegu pa su cesci zastoji na njegovom magistralnom putu.Mecave pogotvo noci nisu rjetka pojava.Tokom ljeta zna i da bude toplo a i da bude svjeze,jutra su svjeza sa redovnom rosom.Cesci razvoji oblaka i grmljavine nisu rijetki tokom ljeta(Nikad necu zaboravit kad sam prije 3-4 godine iso u drva u J.Polje,sjecam se javise suncano,samo poslepodne razvoji oblaka i moguce slabe kise,rekoh ja nece ovo,kad dodjoh ujutru u selo doceka me sunce,kako je vrijeme odmicalo sve se smrkavalo,kad ono poslepodne ljusnula kisa a gromovi pucaju,sve mi se tada cinilo na metar od mene,taj intezitet kise i grmljavine nidje vise nikad be vidjoh).
J.Polje ima podjele,ima vise naseljenih mjesta:Zaogline,Bukova dola,Brezova Dola...
Centar sela je kod Zaoglina to je mjesto blizu ranča,920m.n.v
Od svih nabrojenih mjesta izdvaja se Brezova Dola koja se śevernije od zaoglina 2.5km i leze na sjvernu stanu Vojnika na 1000 m.n.v uz okolne visove Javorka,nije rijetkost da u selu pane 30cm a u Brezova Dola po metra,tamo planiramo familijarno izgradit kucu brvnaru za odmor.Tu je raj ljeti svjezina a zimi snjegovi veliki.Imam tamo 20.000m2 sume i livade

Iz Jasenovog polja su Djokovici(Novak Djokovic),Todorivici,Minici i Durutovici(moje prezime,a onaj ranc mi drzi brat Boris Durutovic.)