Pricaonica > Opšta diskusija
Primjedbe na račun ZHMS
michael:
podizanje mora munje i orkani, kisa da camci pomoc ne mogu, dezurstva uvedena
Ima li neko logicno objasnjenje za ovaj ultra promasaj, osim modeli se salili :30:
Mađo:
--- Quote from: michael on October 05, 2020, 19:31:26 ---podizanje mora munje i orkani, kisa da camci pomoc ne mogu, dezurstva uvedena
Ima li neko logicno objasnjenje za ovaj ultra promasaj, osim modeli se salili :30:
--- End quote ---
Ima,svi su se šalili. :02:
Laici smo mi za ove stvari,realno gledano.Mi treba da pečemo rakiju ili nečim drugim da se bavimo a nikako sa prognozom.To treba da ostavimo stranim službama da rade za nas.
A kad je stvarni potop bio,kod mene i u cijelu Boku,nije ni najavljena mogućnost obilnijih padavina a kamoli što drugo.
O čemu mi pričamo zapravo...
sanjin:
--- Quote from: Miloš on October 05, 2020, 22:21:37 ---Ne znam ko je najavljivao te ekstreme koje pominjete, jer slabo pratim medije, televiziju skoro da ni ne gledam, novine tek ne čitam.
--- End quote ---
Najavljivao je HMZCG preko Direktorata za vanredne situacije. Postavio sam dio saopstenja na drugoj temi.
A imas i svakodnevne prognoze na sajtu HMZ koje su i za juce i za danas najavljivale obilne padavine.
Ontopic: Čuje se grmljavina u daljini. Valjda noćas bude pljuskova. Mnogo je sparno.
St.:
Sve hocu da progovorim, pa se ustrucavam. Postoji li neko tu da procita ovaj komentar i da dade bilo kakav adekvatniji odgovor za meteorolosku stanicu u Danilovgrad?
Evo godinama unazad se ne vodi apsolutno nikakva evidencija o stanju, kao primjer navodim, o temperaturnim minimalcima ili o terminima kolicine padavina da ne pricamo o vodostaju rijeke Zete kod gradskog mosta u centru grada. Kad su vanredne okolnosti veliki snjegovi, hladnoce ,vrucine su odje zestoke. Nidje nikoga da zazuji. Cak i ova nazovi automatska meteoroloska stanica sto postoji sumnjam da je prepouzdana, sto se azurira jednom ili dva puta dnevno ili kad zagrmi cetiri pet puta mjesecno ponedeljkom, desi se da je nema ni po pola godine pa se pomolis i pogledas u solju da se desi nesto dako proradi posle godinu makar, ali onu.. wc solju, za sprdnju.
Zvanicnih podataka iz ovoga "grada" nije bilo od pamtivjeka.
Toliko malu zemlju imamo a tako jadan sistem ,pa se ne moze iskontrolisat ni ova mala mreza stanica sto imamo.
On topic: Sipa kisa ne prestaje, u naletima pljuskovi i vjetar, jesen prava.
angel:
--- Quote from: St. on October 15, 2020, 15:04:12 ---Sve hocu da progovorim, pa se ustrucavam. Postoji li neko tu da procita ovaj komentar i da dade bilo kakav adekvatniji odgovor za meteorolosku stanicu u Danilovgrad?
Evo godinama unazad se ne vodi apsolutno nikakva evidencija o stanju, kao primjer navodim, o temperaturnim minimalcima ili o terminima kolicine padavina da ne pricamo o vodostaju rijeke Zete kod gradskog mosta u centru grada. Kad su vanredne okolnosti veliki snjegovi, hladnoce ,vrucine su odje zestoke. Nidje nikoga da zazuji. Cak i ova nazovi automatska meteoroloska stanica sto postoji sumnjam da je prepouzdana, sto se azurira jednom ili dva puta dnevno ili kad zagrmi cetiri pet puta mjesecno ponedeljkom, desi se da je nema ni po pola godine pa se pomolis i pogledas u solju da se desi nesto dako proradi posle godinu makar, ali onu.. wc solju, za sprdnju.
Zvanicnih podataka iz ovoga "grada" nije bilo od pamtivjeka.
--- End quote ---
Negdje od 2011 je automatska i ima 15min srednju temperaturu i padavine, ali ne mjeri Tmax i Tmin za tih 15min. Tako da se dnevni min i max za temperaturu moze izracunati samo iz 15min srednjih temperatura. Imala je povremeno po nekoliko dana prekide, a 2015,2016 i 2017 po mjesec i po dana prekid, svaki put u avgustu, ali onda se stabilizovala.
Za vodostaje, cini mi se od 2014 mjeri automatska hidroloska stanica (pogledaj na sajtu lokaciju na http://meteo.co.me/page.php?id=79 ).
Znaci, ako bi ti sada trebali podaci ima ih i tekucih i istorijskih, nego pitanje je sta se ranije desavalo... ima stanica koje su automatske i sve mjere ali nije rijesen problem sa signalom ili necim i svi ti podaci ostaju na stanici pa se kupe jednom u mjesec, dva na flesku i prebacuju na server ili nekad je problem sa kompatibilnoscu stanice i softvera na serveru pa podatke ne mogu da eksportuju kako treba ili da preracunaju satne i dnevne pa onda kazu nema. Mozda je zato tada nisu ni stavljali na sajt, a sad kad gleda covjek ispada kao da je radila sve vrijeme :78:
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version