METEOROLOGIJA > Aktuelno vrijeme

Decembar 2024

<< < (2/4) > >>

Buc:
Ima li snijega za pg?

SnowHunter:
Druga dekada decembra je konačno prekinula neobičan niz od četiri dekade hladnije od novonormalnog prosjeka (2008-2024):

Kako sada stoje stvari, treća decembarska dekada će opet ući u zonu negativnih temperaturnih odstupanja. Nakon ekstremno toplog 12-mjesečnog perioda (septembar 2023. - avgust 2024) nastupio je period normalnijih temperatura za ovo podneblje.

Otuda je i početak planinske zime pristojan, novembar je Žabljaku donio 12 dana sa sniježnim pokrivačem (prosjek u prethodnih 15 godina je oko 6), a izgledno je da će decembar kompletirati sve sniježne dane što se desilo 9 puta od 1991. Žabljački sniježni grafik:

Nema izražene i dugotrajne jugovine, o tome svjedoči podatak da Žabljak i Gornja Bukovica broje 52 uzastopna mrazna dana, dok je kosanički niz započeo još 26.10. i trenutno je na brojci od 58 dana. Zanimljivo da Kosanica u prethodnih 4 godine funkcionisanja AMS nije imala duži mrazni niz. Što se tiče Žabljaka u periodu od 2009. najduži mrazni niz je iznosio 94 dana u čuvenoj zimi 2011/2012 (16.12.2011-18.03.2012). Na stranicama Zavoda su se pojavili i stari godišnjaci od 1991. pa sam pokušao da utvrdim da li je bilo još dužih mraznih nizova. Nažalost, iz nekog razloga u godišnjacima za period 2000-2007 uopšte nema dnevnih minimalnih temperatura, ali za period 1991-1999 najduži žabljački mrazni niz je iznosio čak 102 dana (10.12.1992-21.03.1993), pa je skoro izvjesno da je prije devedesetih bilo još dužih žabljačkih mraznih nizova.

Pred nama je nekoliko vrlo zanimljivih zimskih dana. Iako epicentar događanja nije kod nas, planinski predjeli koji btw. čine većinu Crne Gore će dobiti pristojan snijeg, što će obezbijediti nastavak obećavajuće zime...

dacolik:
Sto je problem s forumom? Treba li da se pomogne novcano za odrzavanje?
Ne lici ni na sto trenutno.

Mladen:
Ćao svima koji još posjećuju ovaj sajt. Zbilja je u očajnom stanju, ja sam jedva uspio da se ulogujem, trebalo mi je nekoliko minuta da provalim kako, jer nije htjelo u početku.
Da budem u temi Aktuelno vrijeme, Cetinje od sinoć ima jednu od najvećih decembarskih sniježnih epizoda posljednjih godina. Ne znam kakva je trenutno situacija, ali je oko 10h bilo oko 20cm snijega. Naravno, u Visinama snijega na početnoj strani o tome ni riječi.

SnowHunter:
Potpuno je izostao cetinjski synop u 06 UTC, otuda nema ni sniježnih brojki. Obilne padavine u zaleđu Boke su očito pogodovale pojavi izotermije što je uslovilo pomalo neočekivano pojavu sniježnih padavina veoma nisko. Stvarno je lijepo što imamo na raspolaganju podatke sa 4 stanice iz tog super zanimljivog kraja. Pored Cetinja i Njeguša, tu su sada i Crkvice i Ivanova Korita. Čak su i Njeguši, inače super osjetljivi na južinu, temperaturno nisko. Tokom prethodnih 12-ak sati Cetinje, Crkvice i Ivanova Korita su uglavnom u zoni 0.0°C-0.5°C-1.0°C bez obzira na velike razlike u nadmorskoj visini, dok su trenutne padavine Cetinje 75 mm (nažalost od skoro je i AMS offline), Crkvice 100 mm, Ivanova Korita 120 mm. Ameri bi rekli da više zone Orjena i Lovćena imaju sniježni armagedon. :-)

Jak snijeg sada pada i na planinama u unutrašnjosti, dovoljno je pogledati web kamere sa Žabljaka i Jezerina.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version