Author Topic: Svijet  (Read 244328 times)

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
Svijet
« on: November 24, 2009, 12:24:18 »
Opsirno u medijima danas o poplavama u Britaniji, a njihovi meteorolozi kazu da ih slijedi jos,  sto se jasno vidi i na kartama.  U jednom danu su dobili vise padavina nego obicno za cijeli novembar,  a to je i kod njih jedan od kisnijih mjeseci ...  Naletio sam na podatak, njihov, da se ovakve poplave desavaju jednom u hiljadu godina  (ako neko nije dodao jednu nulu),  sto je stvarno onda rijetka anomalija.  Doduse, gledajuci one kapitalce od ciklona koji im neprekidno dolaze preko Atlantika, cudi me da nisu pretvoreni u mocvaru do sad.  Vec je neki pripisuju 'globalnom zagrijavanju', iako u poslednje vrijeme raste broj skeptika, kao i nekih potpuno drugacijih teorija.  Prisjetih se tu i onih hakera koji su, prije par dana, otkrili veliki broj mail-ova izmedju naucnika koji sastavljaju izvjestaje za prethodni period, u kojima se dogovaraju da pretjeraju sa podacima koji idu u prilog teoriji zagrijavanja (otapanje leda, itd), narocitu sad pred ovaj skup u Kopenhagenu.  Slucaj je digao dosta prasine u stranim medijima ..  mi smo se vise bavili nekim drugim drustvenim aktuelnostima ..    ;D

Madjo

• Guest
Re: Svijet
« Reply #1 on: November 29, 2009, 20:27:16 »
Danas sam gleda na Rts o poplavama u Saudijsku Arabiju sto je bila prosle srijede.Strava...A ja mislio da tamo ne pada kisa uopste

Madjo

• Guest
« Reply #2 on: January 06, 2010, 22:54:50 »
Dok kod nas na vrijeme djeluje sredozemni ciklon Andjelija,donoseci obilnu kisu,toplinu i jak juzni vjetar, u Britaniji vlada nezapamceno snijezno nevrijeme.Temperature se spustile do -20 stepeni,sto se nije desilo skoro 30 godina.
U dijelu zapadne i sjeverozapadne Francuske koju karakterise blaga i vlazna atlantska klima,takodje niske temperature i snijezne mecave.
Dio Njemacke,Poljske,Rusije zahvatile hladnoce i suvo vrijeme.
Ovo sam cisto napisa da se kasnije posjetimo kakvo je bilo vrijeme u Evropu za vrijeme ciklona Andjelije.

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #3 on: January 07, 2010, 02:10:27 »
Mapa sa BBC-a, o anticiklonu na arktiku koji je "poslao" i jos ce u narednom periodu da pokrene polarne hladne mase od Pekinga do Britanije ..   Zato smo mi u nezavidnom polozaju, sa sjevernom Kanadom i Aljaskom (kojima, za razliku od nas, visak toplote ne smeta  :) )

Cijeli prilog je dobar -

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8443252.stm

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #4 on: January 12, 2010, 19:42:59 »
Novi rekordi, Melburn, najtoplija noc u 100 godina mjerenja ..

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8453500.stm

Offline sone

• Urednik
  • Hero Member
  • *
« Reply #5 on: January 12, 2010, 20:10:53 »
Ma znam ja da situacija nije sjajna i da zaposlenima u HMZ su zbog finansija na jedan nacin ruke svezane,zargonski receno,ali se nadam da ce ove nase diskusije procitat neko ko moze tu pomoci(nadlezna ministarstva) i rijesit taj problem jer sam ubijedjen da u HMZ ima energije i kadra da se to izgura.Nije mi namjera da ikoga kritikujem,ali mislim da je ovo bilo prioritet u odnosu na neke stvari koje su odradjene u nasem drustvu.Toliko puta kada je PG u nekim granicnim sitacijama,pozelim vidjet kako je u Cetinje,jer stvarno je interesantno.Sto bi radili da u poslednje vrijeme nema Madja Popovica i njegovog imenjaka Mladena,zasluzili su da vode to,ali ne volonterski :D

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #6 on: January 12, 2010, 21:12:54 »
Slazem se ..  iako je ovo vjerovatno namijenjeno nekom drugom topic-u, ali ne smeta ..    :)

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #7 on: January 24, 2010, 11:27:13 »
Red je na istocnu Evropu da osjeti cold spell .. cak i Turska, koja je juznije od nas, svi dobijaju po nizijama ..  samo ovdje treba da osvojis neku planinu da bi jednu grudvu zarolao ..  gundj. 

http://www.euronews.net/2010/01/24/big-freeze-hits-eastern-europe/

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #8 on: January 24, 2010, 15:52:46 »
Red je na istocnu Evropu da osjeti cold spell .. cak i Turska, koja je juznije od nas, svi dobijaju po nizijama ..  samo ovdje treba da osvojis neku planinu da bi jednu grudvu zarolao ..  gundj. 

http://www.euronews.net/2010/01/24/big-freeze-hits-eastern-europe/

ovo je ono sto sam vidio prije neki dan...istocni dio Bugarske (samo sam i tad fulao temu kad se zakacim sa mobilnog hahaha)

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #9 on: February 06, 2010, 17:34:03 »

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #10 on: February 06, 2010, 18:35:11 »
Istocna obala,  drugi dio.

http://www.euronews.net/2010/02/06/snowmageddon-brings-eastern-america-to-a-halt/

A blizzard battered the Mid-Atlantic region on Saturday (2⁄6), quickly dumping large amounts of snow on roadways and caused hazardous driving conditions for travelers.

A record two and half feet, or more was predicted for Washington while parts of Maryland and West Virginia were buried under more than 20 inches.
Forecasters expected snowfall rates to increase, up to 2 inches per hours through Saturday morning.

Officials urged people to stay at home for the weekend to keep out of the way of crews trying to battle the storm.

Blizzard warnings were issued for the District of Columbia, Baltimore, parts of New Jersey and Delaware and some areas west of the Chesapeake Bay.

Shotlist: (Wildwood, New Jersey)
1. WS following a man shoveling snow.
2. WS on a line of snow plows coming down the street.
3. WS of a city block covered in snow.
4. WS on a man shoveling snow.
5. WS of a city block covered in snow.

(Baltimore, Maryland)
6. MW man shoveling out car in street
7. WS plow moves through snowy street
8. NW men help push a driver in the snow
9. MW snow plows in street
10. MW man shoveling snow from street

upravo sam odgledao ovaj prilog...na ulicama vashingtona  nema automobila...ulice su skroz pokrivene snijegom a auta skroz blokirana u snijegu....kolko mogu da procjenim nekih 30-40 cm snijega je na ulicama....grad duhova a snijeg....ljudi kako to padaaaaaaaa

EDIT: Much of the east of the United States is set to be paralysed by an "extremely dangerous" storm set to dump large amounts of snow, shutting down the capital. About 10in (25cm) of snow had fallen by 0100 (0600 GMT) in Washington, with forecasters predicting the heaviest snowfall to hit the area in 90 years. Museums closed, transport was widely disrupted, and residents were told to prepare for up to five days indoors. A rare 24-hour blizzard warning is in effect for the Washington-Baltimore area until 2200 (0300 GMT Sunday).

EDIT 2: video klipovi sa youtuba....zadnjih nekoliko iz pogodjenih djelova

- cbs video sa grafikom snjezne oluje,prognozom i mnogo izjava na eng (ps. na pocetku ide reklama)

kucni video  snjezne oluje i zatrpane ulice

kucni video oluje i zatrpanog dvorista

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #11 on: February 08, 2010, 12:36:31 »
Pogledaj ovo ...  a ovamo gdje samo sto mu totem ne podignemo,  nece zeru da pokrije ...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8503558.stm

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #12 on: February 11, 2010, 14:26:10 »
Moram jos ovo da izbacim,  Vasington koji lici na Murmansk ...  inace ova snijezna oluja se desava na sirinama juznijim od nas,  u niziji pored okeana.   

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8509510.stm

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #13 on: February 13, 2010, 13:58:36 »
evo vijest iz amerike
od petka ujutro 67% teritorije amerike je pod snijegom...snijeg je padao i na floridi 10 minuta
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/176555/U-SAD-49-drzava-pod-snegom-problemi-u-Evropi

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #14 on: February 13, 2010, 15:24:32 »
evo  vijest za snijeg u Alziru:

Heavy snow has brought difficult conditions to Constantine city, in eastern Algeria, where such extreme wintry weather is rare.

Citizens who stepped outside early on Friday morning were surprised to discover their city under five to six centimetres of powdery snow. The unusual phenomenon brought the obvious delight of residents of the old 'rock city', many of whom immediately began snowball fights.

Madjo

• Guest
« Reply #15 on: February 13, 2010, 15:42:48 »
hahaha sto se cini.Bice da je to onaj ciklon sto sam ga spominja.Znava sam da je ladan :D

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #16 on: February 13, 2010, 17:19:33 »
hahaha sto se cini.Bice da je to onaj ciklon sto sam ga spominja.Znava sam da je ladan :D
to je taj :)

Madjo

• Guest
« Reply #17 on: February 13, 2010, 17:21:45 »
A mora poc na nas :D  Sad cu pogledat da vidim dje je

Madjo

• Guest
« Reply #18 on: February 13, 2010, 17:30:04 »
Eo ga.
Coamps ga crta za sjutra vece ali nas zeru zaobilazi.Steta.

Offline Gaga

• Jr. Member
« Reply #19 on: February 13, 2010, 17:37:12 »
sto znaci to madjo ??? ???

Madjo

• Guest
« Reply #20 on: February 13, 2010, 17:47:52 »
Gaga zatrpa bi Podgoricu sa snijegom da je posa na nas.

Offline Gaga

• Jr. Member
« Reply #21 on: February 13, 2010, 17:52:30 »
 ;D ;D pa mogu li se ocekivat' neke padavine sjutra vece  ???

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #22 on: February 13, 2010, 18:13:57 »
slaba kisa :) ili oblacno

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #23 on: February 18, 2010, 13:40:02 »

Nemačku pritiska 21,6 milijardi tona snega

Borba sa snegom u Nemačkoj (Foto Beta)

Nemačka već nedeljama živi u nezabeleženoj snežnoj blokadi. Prvi put posle dužeg vremena beli prekrivač se prostirao neprekinuto od Alpa – na jugu – do Severnog i Baltičkog mora, a meteorolozi najavljuju nove snežne padavine.

Povodom ovogodišnjeg snežnog „zagrljaja“ Nemačka meteorološka služba, sa sedištem u Ofenbahu, objavila je veoma zanimljive statističke podatke. Meteorolozi kažu da Nemačku trenutno pritiska čak 21,6 milijardi tona snega. Pretvorena u vodu ova količina snega bila bi dovoljna da napuni polovinu Bodenskog jezera koje se prostire na oko 536 kvadratnih kilometara. U proseku na svakom kvadratnom metru nalazi se po 60 kilograma snega.

Nemački meteorolozi došli su do pomenutih podataka na osnovu podataka dobijenih sa čak 1.700 mernih stanica.

Stručnjaci upozoravaju da će Nemačka i narednih dana biti „meta“ snežnih pahulja i najavljuju nove padavine. Očekuje se da će prosečno, na kvadratni metar, pasti 1,6 kilograma snega – ukupno novih 570 miliona tona.

Nezapamćene snežne padavine najviše problema napravile su u saobraćaju, posebno su „stradali“ putari kojima je na polovini zime ponestalo soli za posipanje drumova. Nedeljnik „Štern“ navodi da je dosad već potrošeno 250.000 tona soli, što je dvostruko više u poređenju s nekom blagom zimom.

„Pojedini gradovi se dovijaju na razne načine da nabave dodatne količine soli“, piše „Štern“. „Tako je, na primer, grad Hajdelberg naručio iz Srbije so po ceni od 195 evra za tonu, dok je redovna cena 80 evra“, navodi ovaj nedeljnik u svom onlajn izdanju.

Offline vanja

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • 🔵⚪💙⚪🔵
« Reply #24 on: February 27, 2010, 10:09:17 »
zemljotres u Santijagu- Cile 8.3 rihtera.
Cile ne spava ove noci.