Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

INFORMACIJA ZA JAVNOST

Datum: 25.02.2023.


Vanredna meteorološka informacija: Za nedjelju (26.02.2023.) očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, koja će na teritoriji Crne Gore usloviti intenzivnije padavine.

Vanredna meteorološka informacija

 

    Zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, ZHMS  izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju.  Za nedjelju (26.02.2023.) očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, koja će na teritoriji Crne Gore usloviti intenzivnije padavine.  

      Kao posljedica dejstva ciklona, katkotrajno  (u nedjelju) na području Crne Gore posebno u planinskom zaledju Jadrana i regiona Orjena, u centralnim predjelima i prema sjeveru i sjeveroistoku Crne Gore očekuje jača kiša a od sredine dana na sjeveru posebno na sjeverozapadu u planinama intenzivnije sniježne padavine lokalno  moguće su i sniježne mećave.

     U južnom Jadranu i uz obalu moguće je formiranje olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode (TS-thunderstorm).

    U nedjelju ujutru, odnosno tokom noći subota na nedjelju i u nedjelju prijepodne,  očekuju se jaki udari južnog vjetra posebno uz obalu i u višim predjelima na sjeveru, kratkotrajni udari vjetra imaće olujni karakter.

   
     Kao posljedica ove prognostički  značajne meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode od kiše plus od topljenja postojećeg snijega (dok ne počne novi snijeg da pada),   lokalno  mogući su problemi (flashflood efekti) u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica, zatim na potencijalno ranjivim mjestima mogući su lokalni odroni i klizišta posebno na mjestima gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost-stabilnost tla.

 

 Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena ECMWF i evropskog Copernicus EFAS service,  GloFAS service i (WMO) South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System

 

 Pripremio:  MSc Branko Micev, dipl.met

 Direktorica:   Dušica Brnović

 
Na naše veliko zadovoljstvo, Zavod je juče posjetila Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nj.E. Nabila Alshamsi, sa saradnikom Dejanom Vukićem.
27
Mar 2023.
Trodnevna - prekogranična obuka na temu prognoziranja i ranog upozorenja u organizaciji FORS Montenegro, održana je u Podgorici od 22. do 24.marta 2023.
Svjetski dan meteorologije 2023. predstavnici Zavoda obilježili su sa onima na kojima svijet ostaje.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197