Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

INFORMACIJA ZA JAVNOST

Datum: 25.02.2023.


Vanredna meteorološka informacija: Za nedjelju (26.02.2023.) očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, koja će na teritoriji Crne Gore usloviti intenzivnije padavine.

Vanredna meteorološka informacija

 

    Zbog prognostički očekivane značajne meteorološke situacije i potencijalno mogućih posljedica, ZHMS  izdaje Upozorenje-Vanrednu meteorološku informaciju.  Za nedjelju (26.02.2023.) očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva, koja će na teritoriji Crne Gore usloviti intenzivnije padavine.  

      Kao posljedica dejstva ciklona, katkotrajno  (u nedjelju) na području Crne Gore posebno u planinskom zaledju Jadrana i regiona Orjena, u centralnim predjelima i prema sjeveru i sjeveroistoku Crne Gore očekuje jača kiša a od sredine dana na sjeveru posebno na sjeverozapadu u planinama intenzivnije sniježne padavine lokalno  moguće su i sniježne mećave.

     U južnom Jadranu i uz obalu moguće je formiranje olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode (TS-thunderstorm).

    U nedjelju ujutru, odnosno tokom noći subota na nedjelju i u nedjelju prijepodne,  očekuju se jaki udari južnog vjetra posebno uz obalu i u višim predjelima na sjeveru, kratkotrajni udari vjetra imaće olujni karakter.

   
     Kao posljedica ove prognostički  značajne meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode od kiše plus od topljenja postojećeg snijega (dok ne počne novi snijeg da pada),   lokalno  mogući su problemi (flashflood efekti) u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica, zatim na potencijalno ranjivim mjestima mogući su lokalni odroni i klizišta posebno na mjestima gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost-stabilnost tla.

 

 Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena ECMWF i evropskog Copernicus EFAS service,  GloFAS service i (WMO) South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System

 

 Pripremio:  MSc Branko Micev, dipl.met

 Direktorica:   Dušica Brnović

 
23
Feb 2024.
U subotu se ponegdje očekuju obilne padavine, prvenstveno u jugozapanim i zapadnim predjelima i pojačan i jak južni vjetar.
09
Feb 2024.
U toku noći subota na nedjelju i veći dio dana u nedjelju (11.02.) očekuje se pojačan južni vjetar i umjerene do obilne količine kiše.
10
Jan 2024.
Zahvaljujući Vladi Crne Gore u periodu 2024-2026. godine očekuje se realizacija nabavke i instalacije meteorološkog radara.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Peljar
Popis svjetala
Papirna karta

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197