Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Obuka FORS Montenegro

Datum: 27.03.2023.


Trodnevna - prekogranična obuka na temu prognoziranja i ranog upozorenja u organizaciji FORS Montenegro, održana je u Podgorici od 22. do 24.marta 2023.

Obuci je prisustvovalo 27 učesnika iz Albanije i Crne Gore, koji su imali priliku da unaprijede znanja iz oblasti ekstremnih vremenskih događaja u kontekstu klimatskih promjena, mjera adaptacije i prilagođavanja i jačanja otpornosti zajednice na ekstremne vremenske događaje, satelitskih produkata i njihove primjene, prognoziranja ekstremnih vremenskih događaja kroz modele visoke rezolucije, upotrebe meteoroloških prognoza za sektorske procjene rizika, itd. Obuku su održali treneri sa velikim iskustvom u ovoj oblasti – dr Nataša Strelec Mahović iz Evropske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) i dr Vladimir Đurđević, profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Obuka je organizovana u okviru projekta Disasters do not know borders 2/Nepogode ne poznaju granice 2 koji sprovodi FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, a čiji je cilj jačanje kapaciteta ljudi, institucija i službi koji se bave poslovima zaštite i spašavanja za smanjenje rizika od katastrofa kroz edukaciju i podizanje nivoa svijesti građana, modernizaciju opreme i unapređenje saradnje u ciljnom području. Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, a Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Crne Gore. Projekat u Crnoj Gori kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu od poplava i požara, nabavku opreme za prognoziranje hidrometeoroloških prilika i sistem ranog upozorenja, prekogranične obuke, terenske vježbe i radionice za zaposlene u službama i institucijama koje se bave zaštitom i spašavanjem, konferenciju o jačanju sistema zaštite i spašavanja, obuke vezane za prognoziranje i sistem ranog upozorenja, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od poplava, požara i smanjenju rizika od nepogoda, radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, vježbe evakuacije i dr. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Prefekturom Skadar.

Mjesto realizacije projekta u Crnoj Gori obuhvata Podgoricu, Bar, Ulcinj, Budvu, Cetinje, Danilovgrad, Andrijevicu, Berane, Plav, Petnjicu, Gusinje i Rožaje, a u Albaniji region Skadra. Glavne ciljne grupe projekta u Crnoj Gori su opštinske službe zaštite i spašavanja, Direktorat za za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

                             

                           

 
Prva edukativna radionica pod nazivom “Sve što nismo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode" održana je 18.04.2024. godine.
MJESEC EDUKACIJE - Pogledajte današnji edukativni video: Kako se registruju zemljotresi?
MJESEC EDUKACIJE - Pogledajte današnji edukativni video: Vrste i tipovi zemljotresa.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Peljar
Popis svjetala
Papirna karta

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197