Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Informacija za javnost

Datum: 25.07.2023.


Tokom noći (nakon ponoći) u utorak na srijedu i u srijedu (26.7.2023.) očekuje se prolazak hladnog atmosferskog frontalnog talasa.

VLADA CRNE GORE
ZAVOD ZA HIROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU
Utorak, 25.07.2023.godine
 
 
INFORMACIJA ZA JAVNOST
Vanredna meteorološka informacija
 
   Tokom noći (nakon ponoći) u utorak na srijedu i u srijedu (26.7.2023.)  očekuje se prolazak hladnog atmosferskog frontalnog talasa.
     

   Kao posljedica prolaska atmosferskog talasa i duboke i prostrane baričke doline nestabilnosti,  na teritoriji Crne Gore, očekuje se jaka i duboka, frontalna konvekcija sa uslovima za formiranje konvektivnih olujno-grmljavinsko gradonosnih oblaka koji potencijalno  u zoni olujnog oblaka mogu da generišu jake olujne vjetrove, kratkotrajno pljuskovite padavine i burne grmljavinske procese sa pojavom grada.

  Uslovi za formiranje olujnih oblaka biće izraženeniji u jutarnjim satima u srijedu,  ali opšta nestabilnost atmosfere će se nastaviti  tokom dana u srijedu. Takodje, u srijedu,  očekuje se pojačan do jak vjetar južnih i zapadnih smjerova u toku prolaska fronta a nakon toga u večernjim satima u srijedu vjetar u skretanju na sjeverni.

Ovaj atmosferski sistem, donosi osvježenje,  usloviće pad temperature vazduha u odnosu na temperature koje smo imali ovih dana koje su dostizale i prelazile 41 stepen.

 
 Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena (ECMWF), evropskog Copernicus servisa (EFFIS service) i South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System (WMO).
 
 
 
Pripremio 
MSc Branko Micev, dipl.met.   
Direktorica  
Dušica Brnović24
Maj 2024.
Lidija Vujović preminula je iznenada 18.05.2024.
MJESEC EDUKACIJE - Pogledajte današnji edukativni video: Najčešće korišćeni termini u seizmologiji 3.
Treća edukativna radionica pod nazivom “Sve što nismo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode" održana je 26.04.2024. godine.

Vidi sve aktivnosti


HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Peljar
Popis svjetala
Papirna karta

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197