Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Zajednički događaj EPOS-Seizmologije i Njemačkog istraživačkog centra za geonauke

Datum: 09.10.2023.


EPOS Seizmološka radionica 2023 – “Nova generacija otvorene razmjene seizmoloških podataka za nauku i društvo” održaće se 9 – 11. oktobra 2023. godine u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici.

Juče je u Podgorici otvoren zajednički događaj EPOS-Seizmologije i Njemačkog istraživačkog centra za geonauke, veoma važna aktivnost za evropsku seizmološku zajednicu. Događaj su organizovali EPOS (pan-evropska naučno-istraživačka  infrastruktura za opservaciju Zemljine kore) - njegovo tematsko jezgro Seizmologija u saradnji sa Njemačkim istrazivačkim centrom za geonauke (GFZ-a), Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju i Građevinskim fakulteta Univerziteta Crne Gore. EPOS je okupio glavne evropske seizmološke organizacije koje se bave razmjenom podataka o zemljotresima (EMSC), seizmičkih signala (ORFEUS) i sarađuju u ocjeni seizmičkog hazarda i rizika (EFEHR).

U dijelu otvaranja obratili su se Dr. S.Cesca i Prof. T. Dahm - ispred GFZa, Dr F. HASLINGER ispred EPOSa, Nj.E. Peter Felten - Ambasador Njemačke, Prof. dr Marina Rakočević - dekanica Građevinskog fakulteta i gđa. Dušica Brnović - direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Otvaranju su pristustvovali i dr Biljana Šćepanović - Ministarka nauke i tehnološkog razvoja sa saradnicom, gdin. Miljan Barović iz Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj - Glavni grad Podgorica, dr Jelena Pejović i dr Nina Serdar - Građevinski fakultet.

Uz radionicu će se, od 9-28. oktobra u Podgorici odžati „Međunarodni kurs o seizmologiji, analizi seizmičkih podataka, utvrđivanju hazarda i ublažavanju rizika” koji organizuje GFZ uz pomoć Njemačke kancelarije za inostrane poslove, ORFEUS-a i našeg Zavoda.

Ovaj kurs je dio obrazovnog programa i programa obuke UNESCO-a u oblasti geonauka i ublažavanja katastrofa. Kurs pruža teorijske osnove i praktičnu obuku iz primijenjene seizmologije, a posebno je koristan za operatere seizmoloških stanica i mreža, istraživače koji analiziraju podatake, kao i one koji se bave seizmičkim zoniranjem i procjenom seizmickog hazarda.

                                                                            

                       

                                                                                   

 

 

     

                                                                                 

 

 
19
Jun 2024.
Narednih dana izuzetno visoke temperature.
24
Maj 2024.
Lidija Vujović preminula je iznenada 18.05.2024. godine.
MJESEC EDUKACIJE - Pogledajte današnji edukativni video: Najčešće korišćeni termini u seizmologiji 3.

Vidi sve aktivnosti


HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Peljar
Popis svjetala
Papirna karta

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197