Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

76 godina od osnivanja ZHMS-a/prezentacija Peljara

Datum: 21.12.2023.


20.decembra 1947.godine osnovana je prva meteorološka služba u Crnoj Gori. Godinama se ta služba razvija i jačala, da bi danas prerasla u Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Pored osnovnih nadležnosti u  dijelu meteorologije, a nakon toga i hidrologije, Zavod je 2009.godine dobio nadležnosti u dijelu hidrografije i okeanografije, a 2012.godine i seizmologije.

Svih ovih godina trudimo se da unaprijedimo svoje tehničke i ljudske kapaciteta, u cilju obezbjeđivanja što tačnijih, pravovremenijih i bržih podataka za naše korisnike. Ujedno, ulažemo napore da naša hidrometeorološka služba bude u redu sa onima koje su članice svih relevantnih evropskih i svjetskim meteoroloških, hidroloških i hidrografskih organizacija (WMO, IHO, ECMWF, EUMETNET, EUMETSAT, ESSL, EFAS….). Sve aktivnosti koje se sprovode u Zavodu, su u skladu sa nacionalnim i međunarodnim regulativama.

Obilježavanje 76.godišnjice Zavoda, iskoristili smo i da predstavimo jednu važnu publikaciju – II izdanje Peljara Crnogorske obale Jadranskog mora. Prvo izdanje Peljara štampano je 2013.godine. Peljar je jedinstveni nautički vodič, koji će vas provesti kroz fascinantme obalne prostore Crne Gore. U ovoj publikaciji ćete pronaći sve što vam je potrebno da biste uživali u čarima Crne Gore – od slikovitih plaža i skrivenih uvala, do spektakularnih pejzaža i značajnih pomorskih ruta. Kao i prvo izdanje, nautički vodič je urađen i na engleskom jeziku.

Tokom današnje svečanosti, gostima se pored direktorice Zavoda, gđe.Dušice Brnović i urednika Peljara, gdin.Luka Ćalića obratio i Darko Kovačević, koji je opisom podvodne kulturne baštine, obogatio novo izdanje Peljara.

Obraćanje direktorice ZHMS-a Dusice Brnovic.pdf

Obracanje urednika Peljara - Luke Calica.pdf

      

                                            
23
Feb 2024.
U subotu se ponegdje očekuju obilne padavine, prvenstveno u jugozapanim i zapadnim predjelima i pojačan i jak južni vjetar.
09
Feb 2024.
U toku noći subota na nedjelju i veći dio dana u nedjelju (11.02.) očekuje se pojačan južni vjetar i umjerene do obilne količine kiše.
10
Jan 2024.
Zahvaljujući Vladi Crne Gore u periodu 2024-2026. godine očekuje se realizacija nabavke i instalacije meteorološkog radara.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Peljar
Popis svjetala
Papirna karta

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197