Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Obilježavanje SDM 2024

Datum: 22.03.2024.


Svjetski dan meteorologije (SMD).

 

Kao nacionalna meteorološka služba, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju se svake godine pridružuje Svjetskoj meteorološkoj organizaciji i njenim članicama u obilježavanju Svjetskog dana meteorologije – 23.mart. Ovaj datum se obilježava, počev od 23.marta 1950., kada je na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije, svake godine sa posebnom temom. Ovogodišnja tema je „ Na prvoj linijii klimatske akcije“.

21. marta 2024. Zavod je zvanicama i medijima, nizom prezentacija predstavio svoj rad u oblastima meteorologije, klimatologije i klimatskih promjena. Na ovaj način, željeli smo da istaknemo činjenicu da kao nacionalna meteorološka služba, u svom punom kapacitetu servisiramo potrebne meteorološke i klimatske podatke i produkte građanima Crne Gore, a u prvom redu donosiocima odluka.

Prezentacije su održale koleginice iz odsjeka prognoze i analize vremena – gđa. Tanja Mirković, klimatologije – gđa. Slavica Micev i odsjeka primijenjene meteorologije i klimatskih promjena – gđa. Mirjana Ivanov. Poseban doprinos isticanju značaja Zavoda u važnim temama, koje se tiču nacionalnih politika u dijelu klimatskih promjena, dala je gđa. Jovana Drobnjak, menadžerka projekta CBIT/FNC/BTR, sa temom “Napredak Crne Gore u izvještavanju ka Okvirnoj konvenciji  UN-a o promjeni klime“.

Događaj su otvorili direktorica ZHMS-a, gđa.Dušica Brnović i v.d. Generalni direktor u Ministarstvu ekologije, turizma, održivog razvoja i razvoja turizma –  gdin.Balša Bajagić.

Posebno upečatljiv i lijep doprinos obilježavanju SDM 2024. dala su djeca iz osnovnih škola u Crnoj Gori, koji su još od početka marta slali svoje likovne i literarne radove na objavljeni konkurs sa temom „Na prvoj liniji klimatske akcije“. Svoje recitacije našim gostima pročitala je Hristina Milić – OŠ „Milorad Musa Burzan“, Podgorica i Ognjen Pandurica – OŠ „Milorad Musa Burzan“, Podgorica. Pored djece i njihovim mentorica, događaju je prisustvovala i obratila se u uvodnom dijelu predstavnica Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija – gđa.Savica Vujičić.

 

< >Prva edukativna radionica pod nazivom “Sve što nismo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode" održana je 18.04.2024. godine.
MJESEC EDUKACIJE - Pogledajte današnji edukativni video: Kako se registruju zemljotresi?
MJESEC EDUKACIJE - Pogledajte današnji edukativni video: Vrste i tipovi zemljotresa.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Peljar
Popis svjetala
Papirna karta

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197