Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Sastanak direktora NHM službi

Datum: 23.04.2024.


U Atini je u periodu 18-19. aprila 2024.godine, održano nekoliko sastanaka direktora nacionalnih hidro-meteroloških službi jugo-istočne Evrope, predstavnika Svjetske meteorološke organizacije i EMI struktura.

Prvi sastanak, održan 18.aprila, je bio godišnji sastanak direktora NHMs/ICSSED-21, na kome su predstavnici hidrometeroloških službi prezentovali rezultate svog rada u intersesijskom periodu, kao i nedostatke i potrebe u razvoju svojih službi. Direktorica ZHMS-a, gđa. Brnović je prezentovala rezultate rada Zavoda, uz najavu projekta nabavke i instalacije radara, koji će se sprovoditi u sledeće tri godine. U okviru ICSSED sastanka, održane su i  prezentacije predstavnika EUMETSAT-a, EUMETNET-a, ECMWF-a, DMCSSE-a i ISRBC-a. 


Drugi radni dan je započeo sastankom SEECOP konzorcijuma, na kome se govorilo o trenutnom korišćenju SEECOP produkata u nacionalnim službama Albanije, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Ukrajine i Srbije.  

Agendu su dalje zauzele dvije jako važne teme, koje su se odnosile na projekat SEE-MHEWS (multi-hazard rana upozorenja u regionu jugo-istočne Evrope) i EW4All inicijativa (“Rano upozorenje za sve”). Diskurs je vođen oko trenutnog stanja projekta i inicijative, kao i njihovom daljem sprovođenju u zemljama regiona jugo-istočne Evrope, istakavši važnost i obavezu zemalja regiona za sprovođenje EW4All incijative. 

Sastanke je organizovao Nacionalni Meterološki servis Grčke i Svjetska meteorološka organizacija, a učesnice su bile sve zemlje regiona jugo-istočne Evrope. Crnu Goru su predstavljale direktorica Dušica Brnović i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju Ivana Adžić.

< >

 
MJESEC EDUKACIJE - Pogledajte današnji edukativni video: Najčešće korišćeni termini u seizmologiji 3.
Treća edukativna radionica pod nazivom “Sve što nismo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode" održana je 26.04.2024. godine.
U Atini je u periodu 18-19. aprila 2024.godine, održano nekoliko sastanaka direktora nacionalnih hidro-meteroloških službi jugo-istočne Evrope, predstavnika Svjetske meteorološke organizacije i EMI struktura.

Vidi sve aktivnosti


HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Peljar
Popis svjetala
Papirna karta

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197