Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju
 

31.10.2020.
Temperatura mora u 14h

Bar: 21Herceg Novi: 20Budva: 20Ulcinj: 19

Interactive

Kontakt Forum
Tenderi i javne nabavke

AMS

Automatske
meteoroloske stanice AMS
 
25. Apr 2013.
XII sjednica ICSEED

XII sjednica direktora nacionalnih hidrometeoroloških službi jugoistočne Evrope (ICSEED), održana je u periodu 18-19. aprila 2013. u Sofiji, Bugarska.

ICSEED se održava svake godine, a zemlja domaćin se rotira između članica jugoistočne Evrope. Ove sjednice su započele upravo u Sofiji, 2001.godine. Ovi godišnji sastanci direktora hidrometeoroloških službi SEE su važan forum za razmjenu ideja, informacija,pripreme planova i konkretnih meteoroloških i hidroloških projekata, koji imaju pored nacionalnog i regionalnu korist. XII ICSEED se fokusirao na potrebe, mogućnosti i razvoj kapaciteta vezanih za četiri od pet strateških prioritetnih oblasti, koji je usvojio 16. Kongres Svjetske meteorološke organizacije: globalni okvir za klimatske usluge; primjena globalnog integrisanog sistema praćenja WIGOS i SMO informacionog sistema WIS; jačanje kapaciteta nacionalnih hidro-meteoroloških službi i smanjenje rizika od nepogoda uslovljenih vremenom i klimom. U periodu krize i ograničenih finansijskih sredstava, nacionalni hidrometeorološki servisi imaju zajedničku viziju za brži razvoj službi, pokušavajući da koriste najmoderniju tehnologiju i praksu u pružanju pravovremenih i pouzdanih informacija vladama, javnosti i svim direktnim ili indirektnim korisnicima hidro-meteoroloških usluga.
XII ICSEED je poslužio i za definisanje zajedničkih zahtjeva i preporuka nacionalnih hidrometeoroloških servisa SEE, za predstojeću sesiju Regionalne Asocijacije VI (Evropa), koja će se održati u septembru mjesecu 2013.godine.

XII ICSEED je okupio direktore i njihove savjetnike iz nacionalnih hidrometeoroloških službi Bosne i Hercegovine, Bugarske, Izraela, Makedonije, Srbije, Slovenije, Rumunije,
Turske, Hrvatske i Crne Gore. Predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore su bili v.d. direktora, Luka Mitrović i savjetnica za međunarodnu saradnju, Ivana Pavićević.
Category:Aktuelnosti